Saugo smegenis nuo senėjimo, gerina žarnyno veiklą, mažina kraujospūdį: kurią arbatą rinktis – juodąją ar žaliąją? ()
Pasaulyje apstu įvairiausių arbatos rūšių, bet šį kartą apie labiausiai paplitusias ir dažniausiai vartojamas juodąją bei žaliąją arbatas.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
„Prasidėjus šaltajam žiemos sezonui, karštos arbatos puodelis tampa įprastu dienos (vakaro) ritualu. Viliojantis žolelių aromatas ir maloni karšto gėrimo šiluma, leidžia atsipalaiduoti po dienos darbų ir pasimėgauti akimirka ramybės,“ – pranešime žiniasklaidai pasakoja Cinamonija.lt bendrasavininkas V. Gudiškis.
Pasaulyje apstu įvairiausių arbatos rūšių, bet šį kartą – apie labiausiai paplitusias ir dažniausiai vartojamas juodąją bei žaliąją arbatas.
Egzistuoja daugybė informacijos apie arbatos naudą mūsų organizmui. Faktas tas, jog tiek juodoji, tiek ir žalioji arbatos yra pagamintos iš tų pačių arbatmedžio lapų, skiriasi tik lapelių apdirbimo procesas.
Juodosios arbatos gamybai pasitelkiama oksidacija (būtent šio proceso dėka, juodoji arbata įgauna tamsią spalvą bei sodrų skonį), o žaliosios arbatos lapeliai yra apdorojami taip, kad būtų išvengtas oksidacijos procesas (dėl to lapeliai yra daug šviesesnės spalvos).
Taigi, kokią naudą bei poveikį mūsų organizmui suteikia kiekviena šių arbatos rūšių?
Žalioji arbata
Žaliojoje arbatoje gausu galingo antioksidanto EFCG (epigalokatechin-3-galato), kuris nepaisant ir kitų arbatoje esančių polifenolių, laikomas stipriausiu bei labiausiai atsakingu už žaliosios arbatos teikiamą naudą sveikatai. Tyrimų metu buvo nustatyta, jog EFCG gali slopinti vėžinių ląstelių dauginimąsi, sumažinti žalingą amiloidinių plokštelių poveikį, besikaupiančių Alzhaimerio liga sergančių žmonių organizme, mažina uždegimo riziką, teikia raminamąjį poveikį. Šis antioksidantas gali pažeisti bakterijų ląstelių sieneles ir taip sumažinti tam tikrų virusų perdavimą.
Žalioji arbata gali stimuliuoti smegenų veiklą. L-teaninas, esantis žaliojoje arbatoje, padidina slopinančio neurotransmiterio GABA aktyvumą, kuris turi nerimą slopinantį poveikį, be to – padidina dopamino kiekį ir alfa bangų gamybą smegenyse (alfa bangos sklinda tuomet, kai žmogus atsipalaidavęs, nurimęs, paniręs į lengvą meditacijos būseną). Tyrimai rodo, jog kofeino ir L-teanino derinys gali turėti ypač stiprų poveikį smegenų funkcijai gerinti.
Gali apsaugoti smegenis nuo senėjimo. Žalioji arbata gali ne tik pagerinti smegenų veiklą, bet ir apsaugoti smegenis senstant. 2019 metais atliktame tyrime nustatyta, jog reguliariai arbatą geriančių asmenų kognityvinės (pažinimo) funkcijos yra geresnės bei geriau organizuoti smegenų regionai. Paprastai kalbant, smegenys greičiau ir geriau apdoroja gaunamą informaciją. Žaliojoje arbatoje esantys katechino junginiai turi apsauginių poveikį neuronams, to pasekoje tampa prevencine priemone prieš tokias ligas kaip Alzhaimeris, Parkinsonas ar Demencija.
Žalioji arbata gali sumažinti nemalonų burnos kvapą. Tie patys katechino junginiai, prisidedantys prie smegenų gerinimo funkcijos, atlieka dar vieną – bakterijų slopinimo f-ją, mažindami infekcijų riziką.
Gali padėti išvengti 2-o tipo diabeto. Tyrimai rodo, jog žalioji arbata gali pagerinti jautrumą insulinui ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Remiantis 7 – ių atliktų tyrimų, (kuriuose dalyvavo 286 701 asmuo) duomenimis, žalią arbatą geriančių asmenų rizika susirgti diabetu sumažėjo 18%
Žaliosios arbatos gėrimas skatina medžiagų apykaitą. Ir nors mokslininkai dar turi dvejonių, visgi tam tikri tyrimai rodo, jog šios arbatos gėrimas gali padėti reguliuoti svorio augimą.
Turi įtakos ilgaamžiškumui. Atsižvelgiant į tai, jog tam tikri žaliosios arbatos junginiai gali padėti apsisaugoti nuo vėžio bei širdies ligų, logiška, jog tai gali tapti Jūsų ilgesnio gyvenimo priežastimi. Japonijoje atliktas tyrimas rodo, jog asmenys, per dieną išgeriantys maždaug 5 puodelius žaliosios arbatos – ženkliai sumažina mirties dėl širdies ligų tikimybę.
Žaliąją arbatą patartina atsakingai vartoti asmenims, kurių organizme trūksta geležies, kadangi arbatoje esantys katechinai gali paveikti geležies absorbaciją.
Juodoji arbata
Juodosios arbatos sudėtyje esantys theaflavinai teikia daug naudos sveikatai – šie polifenoliai gali apsaugoti riebalų ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Tyrimo metu buvo išaiškinta, jog teaflavinai gali sumažinti apnašų susidarymo kraujagyslėse riziką, kadangi sumažina uždegimą bei padidina azoto oksido, kuris padeda kraujagyslėms išsiplėsti, prieinamumą. Taigi, juodoji arbata prisideda prie jūsų širdies bei kraujagyslių apsaugos.
Juodoji arbata turi antioksidacinių savybių. Antioksidantai padeda iš organizmo pašalinti laisvuosius radikalus bei sumažinti ląstelių pažeidimo riziką. Ir nors antioksidantų yra daugelyje papildų, visgi, geriausiai pasisavinami gaunami su maistu bei gėrimais.
Gali sumažinti blogojo MTL cholesterolio kiekį (MTL likomas “bloguoju lipoproteinu, kadangi jis perneša cholesterolį po viso kūno ląsteles). Tyrimai parodė, jog juodosios arbatos gėrimas gali sumažinti MTL cholesterolio kiekį, o asmenų, išgėrusių per dieną penkis puodelius arbatos, ir kurių cholesterolio kiekis kraujyje šiek tiek padidėjęs, - cholesterolio kiekis sumažėjo 11%.
Gali pagerinti žarnyno veiklą. Juodojoje arbatoje esantys polifenoliai gali padėti palaikyti sveiką žarnyną, skatindami gerųjų bakterijų augimą, bei slopindami blogųjų bakterijų, tokių kaip salmonelės, augimą. Be to, juodoji arbata turi antimikrobinių savybių, kurios naikina kenksmingas medžiagas bei pagerina žarnyno bakterijas ir stiprina imunitetą, nes padeda atkurti virškinamojo trakto gleivinę.
Gali padėti sumažinti kraujospūdį. Atlikti tyrimai parodė, jog asmenims, kurie 6 mėnesius kasdien išgerdavo po 3 puodelius juodosios arbatos, žymiai sumažėjo sistolinis bei diastolinis kraujospūdis.
Ar turi juodoji arbata neigiamų savybių? Kadangi juodoji arbata yra labiausiai oksiduota arbatos rūšis, ir joje gausu taninų, kurie turi rauginančių savybių, todėl gausus juodos arbatos vartojimas gali įtakoti sunkesnį virškinimo procesą. Žmonėms, turintiems skrandžio problemų reikėtų riboti šios arbatos gėrimą arba plikyti arbatžoles kuo trumpiau.
Taip pat, juodojoje arbatoje yra daugiau kofeino, todėl šią arbatą atsargiai turėtų vartoti asmenys, jautrūs kofeinui. Nerekomenduojama per dieną išgerti daugiau kaip 4-5 puodelius juodosios arbatos, kadangi toks kiekis kofeino gali daryti blogą įtaką jūsų sveikatai.
O štai privalumai, kuriuos teikia abi arbatų rūšys:
* Tiek žaliojoje tiek ir juodojoje arbatoje gausu apsauginių antioksidantų saugančių mūsų širdis;
* Tyrimai taip pat parodė, jog abiejų rūšių arbata buvo vienodai veiksmingos, padedant mažinti cholesterolio kiekį organizme;
* Abi arbatos rūšys padeda mažinti kraujospūdį;
* Tyrimų metu nustatyta, jog asmenims, gėrusiems 1-3 puodelius žaliosios arbatos per dieną, širdies priepuolio bei insulto rizika sumažėjo 36%, tuo tarpu gėrusiems po vieną puodelį – 19%. Juodosios arbatos atveju – širdies priepuolio bei infarkto rizika sumažėjo 11%;
* Žaliojoje bei juodojoje arbatose yra visiems žinomo stimuliatoriaus – kofeino, kuris stimuliuoja jūsų nervų sistemą, blokuodamas slopinamąjį neuromediatorių adenoziną, suteikia budrumo, gerina atmintį. Taip pat padeda išsiskirti nuotaiką gerinančius neurotransmiterius, tokius kaip dopaminas bei serotoninas.
Taigi visgi, kuri arbata yra naudingesnė mūsų organizmui? Tiek juodoji, tiek ir žalioji arbata pasižymi labai panašiomis savybėmis. Kaip bebūtų, abiejų rūšių arbatos ruošiamos iš to pačio augalo, skiriasi tik apdirbimo procesas – juodoji arbata yra pilnai fermentuota, žalioji ne. Žaliojoje arbatoje gausu polifenolių, kurie saugo nuo širdies bei kraujagyslių ligų. Tuo tarpu gaminant juodąją arbatą, fermentacijos proceso metu, polifenoliai oksiduojasi į pigmentus ir gali prarasti antioksidacinį poveikį. Ko gero, tai vienintelis faktas, leidžiantis žaliajai arbatai nedidele persvara iškovoti naudingesnės arbatos titulą, – teigia V.Gudiškis.
Daugybė visame pasaulyje atliktų tyrimų įrodė, kad abiejų rūšių arbatų teigiamas poveikis mūsų sveikatai nedvejotinas, ir kad ir kokios arbatos gerbėjas esate – kiekvienas išgertos arbatos puodelis – tai mažas žingsnelis geros sveikatos bei ilgaamžiškumo link.