Po katės įkandimo užsikrėtė mokslui dar nežinoma infekcija  (1)

Jungtinėje Karalystėje 48 metų vyras, kuriam įkando benamė katė, užsikrėtė mokslininkams dar nežinomos rūšies bakterija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo imuninė reakcija į svetimą mikroorganizmą buvo labai sudėtinga. Praėjus vos aštuonioms valandoms po kelių įkandimų, vyro rankos taip smarkiai sutino, kad jam teko vykti į skubios pagalbos skyrių.

Vyro žaizdos buvo išvalytos ir sutvarstytos, jam buvo atlikta vakcinacija nuo stabligės, o po to jis buvo išsiųstas namo toliau gydytis antibiotikais.

Bet po dienos jis vėl grįžo į ligoninę – jo kairės rankos mažasis ir vidurinysis pirštai buvo skausmingai ištinę, o abu dilbiai – raudoni ir patinę.

Gydytojams teko chirurginiu būdu pašalinti aplink žaizdas esančius pažeistus audinius. Vyrui į veną buvo suleisti trys skirtingi antibiotikai ir jis buvo išsiųstas namo toliau gydytis geriamaisiais antibiotikais.

Šį kartą gydymas suveikė ir jis visiškai pasveiko. Tačiau gydytojams rūpėjo išsiaiškinti, kokia bakterija sukėlė tokią sudėtingą imuninę reakciją. Išanalizavę mikroorganizmus, esančius mėginiuose iš jo žaizdų, tyrėjai rado neatpažįstamą į streptokoką panašų organizmą.

Streptokokas yra bakterijų gentis, susijusi su tokių ligų kaip meningitas, sloga, bakterinis plaučių uždegimas, konjunktyvitas ir t. t., sukėlimu.

Tačiau mokslininkams nustačius šios bakterijos genomo dalį paaiškėjo, kad ji neatitinka nė vienos žinomos bakterijos atmainos. Tai buvo nauja bakterija, kurios mokslininkai niekada nebuvo oficialiai užfiksavę.

Pasirodo, bakterija priklauso kitai bakterijų genčiai, vadinamai Globicatella.

Bet atlikus pilną bakterijos genomo sekos nustatymą paaiškėjo, kad ji skiriasi nuo kitų giminingų atmainų, pavyzdžiui, G. sulfidfaciens, maždaug 20 proc. – o tai rodo, kad tai „atskira ir anksčiau neaprašyta rūšis“.

 

„Šiame pranešime pabrėžiamas kačių, kaip dar neatrastų bakterijų rūšių, turinčių patogeninį potencialą žmonėms, nešiotojų vaidmuo“, – rašo atvejo tyrimo autoriai.

Dėl kačių įkandimų ir įbrėžimų, kuriais pažeidžiama oda, JAV kasmet į skubios pagalbos skyrių kreipiamasi iki 66 000 kartų. Daugeliui atvejų prireikia antibiotikų ar net operacijos, kad būtų išvengta rimtos infekcijos.

 

Kaip ir visi gyvūnai, katės gali būti labai pavojingų ligų sukėlėjų nešiotojos. Be to, jos turi smailius dantis ir nagus, kuriuos gali suleisti giliai į odą. O jei įkandimas ar įbrėžimas yra sąnaryje, jo padarinius gali būti sunku pašalinti.

Taigi, ekspertai teigia, kad jei jus užpuolė benamė katė, nedelsdami švelniai nuplautumėte žaizdą su muilu ir neatidėliodami kreiptumėtės į gydytoją.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Emerging Infectious Diseases“.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai (1)