Požiūris. Kuo skiriasi kiaušinis nuo kiaušinio? (3)
Nueiname į prekybos centrą ir, jeigu mes ne kokie nors ekspertai, atrodo, kad kiaušinis kaip kiaušinis. Pažiūrime į ekologišką – na, taipogi labai panašu. „Laisvai ganomų“ kiaušinių išvaizda – vėlgi, jei nesame ekspertai, atrodo labai panašiai. Na, kartais dydis, kartais atspalvis ar lukšto struktūra kitokia. Bet visgi, tai ar yra tarp jų koks nors skirtumas?
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Ilgai nesigilindami į paveikslėlius, judėkime toliau, pamirškime žmogiškumą, etiškumą ir visus kitus dvasinius sumetimus ir pažvelkime paprastu vartotojišku žvilgsniu. Ar kiaušinio kokybei daro įtaką vištų fizinis aktyvumas? Ar verta mokėti už kiaušinį, gerą-kokybišką laisvai ganomų vištų kiaušinį, šiek tiek daugiau? (pakilus pramoninių kiaušinių kainai, kainos skirtumas dažnai yra net 2-3 litai už dešimtį vienetų).
Net nekalbant apie genetiškai modifikuotų organizmų, kurių apstu praktiškai visuose perkamuose pašaruose, poveikį žmogaus organizmui, kokią įtaką kiaušinio kokybei daro natūralus (laisvai ganomų), ekologiškas (ekologiškų vištų augintojų) ir tiesiog pigiausių pramoninių vištų augintojų naudojamas pašaras?
Visi atsakymai, pagaliau, kaip ant delno. Tyrimas atliktas tiriant šešių skirtingų laisvai ganomų vištų augintojų parduodamus kiaušinius ir oficialią USDA (Jungtinių valstijų žemės ūkio departamento) informaciją apie standartinių, pramoniniu būdu gaunamų vištų kiaušinių maistinę vertę. Toliau esantys faktai kalba patys už save.
Laisvai ganomų vištų kiaušiniai pagal atliktus tyrimus sudėtyje turi:
- 1/3 mažiau cholesterolio;
- 1/4 mažiau sočiųjų riebalų;
- 2/3 daugiau vitamino A;
- 2 kartus daugiau Omega 3 riebiųjų rūgščių;
- 3 kartus daugiau vitamino E;
- 7 kartus daugiau beta karotino.
Dažnai girdžiu, kad gerą, kokybišką kiaušinį galima pažinti iš trynio spalvos – kuo tamsesnė oranžinė, tuo kiaušinis kokybiškesnis. Deja, ne visada taip, dažnai tai – tik vištoms brukamų pašarų rezultatas, kuris gal ir duoda tryniui geresnę spalvą, bet maistinė vertė išlieka tokia pati arba kinta labai nežymiai. Visi gi puikiai suprantame, kad, na, ne kas kitas, o gamta geriausiai žino ko, kam ir kiek reikia. Šiuo atveju – pati višta.