Galėčiau sūrainį? Perdėta gyvūninės kilmės baltymų keliamo vėžio rizika (0)
Esate vidutinio amžiaus ir jaučiate silpnybę sūrainiams? Jeigu taip, tuomet jus gali sudominti mokslinis tyrimas, atskleidžiantis, kad turite didesnę riziką mirti nuo vėžio nei jūsų bendraamžiai, valgantys mažiau baltyminio maisto. Vis dėlto ne visi mokslininkai sutinka su šio tyrimo rezultatais.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Morgan Levine iš Šiaurės Kalifornijos universiteto Los Andžele ir su kolegomis išnagrinėjo daugiau nei 6 300 žmonių, gyvenančių Jungtinėse Amerikos Valstijose ir vyresnių, nei 50 metų, su jų mityba susijusias apklausas. 50-65 metų amžiaus žmonių grupė, valganti daug baltymų turinčio maisto (baltymai sudarė 50 % kalorijų), turėjo 75 % didesnę tikimybę mirti per ateinančius 18 metų nei tos pačios amžiaus grupės žmonės, kurių mityboje baltymai sudarė tik 10 % kalorijų.
Daug baltymų valgantys žmonės 4 kartus dažniau miršta nuo vėžio negu jų bendraamžiai, valgantys mažiau baltymų. Išanalizavus duomenis paaiškėjo, kad tyrimo rezultatai skirti būtent gyvūninės kilmės baltymus valgantiems žmonėms, t. y. pavojingi baltymai, gauti iš mėsos ir pieno produktų, o ne iš pupelių ar ankštinių augalų.
Kitame tyrime su pelėmis mokslininkų komanda nustatė, kad gyvūnai, maitinami mažiau baltymų turinčiu maistu, turėjo mažesnį vėžinių susirgimų dažnį negu maitinami daug baltymų turinčiu maistu. Maža to, mažiau baltymų gavusioms pelėms, kurioms vystėsi liga, navikas augo lėčiau.
Daug netikslumų
Timas Key, mokslininkas iš Oksfordo universiteto, sako, kad duomenys iš mitybos apklausų nėra patikimi ir pakankami, pateikiant galutines išvadas.
Catherine Collins iš Šv. Džordžo ligoninės Londone nepaneigia su pelėmis gautų rezultatų, tačiau sako, kad autoriai per greitai padarė išvadas, pritaikydami gautus rezultatus žmonėms. Be to, išvados remiasi tik tuo, ką žmonės nurodė valgę per paskutiniąsias 24 valandas. „Mane kaip dietologę tai neramina,“ sako ji. „Yra daug netikslumų, susijusių su surinktais duomenimis. Jie rodo, kad žmonių mityba bus tokia pat ir ateinančius 18 metų.“
Tyrimo bendraautorius Valter Longo iš Šiaurės Kalifornijos universiteto mano, kad 24 valandų periodas atskleidžia apklaustųjų mitybą. „Daugelis žmonių nekeičia savo mitybos labai dažnai,“ sako jis.
Skirtingos sveikatos organizacijos rekomenduoja skirtingą suvartojamų baltymų kiekį. Longo sako, kad vidutinio amžiaus žmonės turėtų laikytis žemiausios rekomenduojamos baltymų normos.
C. Collins nėra tuo užtikrinta. „Mums nereikia elgtis kažkaip kitaip ar dėl to labai nerimauti,“ sako ji, kalbėdama apie tyrimo rezultatus.
Žurnalo nuoroda: Cell Metabolism, DOI: 10.1016/j.cmet.2014.02.006