Apdovanoti moksleiviai, sukūrę originaliausius filmukus atliekų rūšiavimo tema (Video)  (0)

Kūrybinio filmukų konkurso „Žinau ir tvarkau: filmuok, kaip tvarkaisi“ nugalėtojais paskelbti moksleiviai, sukūrę originaliausius filmukus atliekų rūšiavimo tema. Pusmetį trukusiame konkurse, skirtame skatinti moksleivius saugoti gamtą ir rūšiuoti atliekas, jėgas išbandė 38 jaunieji kūrėjai, patys filmavę ir montavę mėgėjiškus filmukus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvertinus darbų originalumą, meniškumą ir techninį atlikimą pirmąsias vietas užėmė kūrinių „Patefono gyvenimas ir mirtis“ (Kristina Bagdonaitė, Panevėžys), „Diena, kai sugedo televizorius“ (Monika Stavavojūtė, Karmėlava) ir „Paskutinė technikos diena“ (Dominykas Niaura, Vilnius) autoriai.

Moksleiviai filmukuose vaizdavo paskutinę nebereikalingo elektroninio prietaiso dieną ir jo kelionę į šioms atliekoms skirtas vietas – specialius konteinerius ir savivaldybių stambiųjų atliekų surinkimo aikšteles.

Jaunieji režisieriai savo vizijas atskleidė kūrybiškai – pirmąją vietą užėmusi panevėžietė Kristina Bagdonaitė kartu su draugais sukūrė filmuką „Patefono gyvenimas ir mirtis“. Jame vaizduojami skirtingų kartų pobūviai kartu su patefonu vardu „Plokštelijus“ ir paskutinioji šio prietaiso kelionė. „Vaidybai, filmavimui ir montažui paaukojome visas Velykines atostogas. Kūrėme kiekvieną dieną nuo ryto iki vakaro, bet nė kiek nesigailime, nes gerai pasilinksminome“, – įspūdžiais dalijosi Kristina. Nugalėtojai atiteko pagrindinis konkurso prizas – vaizdo kamera.

Antrąją vietą pelnė Monika Stavavojūtė, ateitį planuojanti sieti su režisūra arba fotografija. Filme „Diena, kai sugedo televizorius“ mergina panaudojo sustabdyto kadro animacijos techniką (angl. stop motion). „Filmą kūriau fotografuodama – siužetui išpildyti iš viso padariau 2500 nuotraukų. Kiekvienas filmuko kadras – tai skirtinga nuotrauka. Aktoriai visą dieną pozavo prieš fotoobjektyvą, o aš fotografavau. Nufotografavus vieną kadrą aktorius vos pakeldavo ranką ar pakeisdavo mimiką, kol būdavo pakartotinai nufotografuotas. Toks kūrybos būdas reikalauja kantrybės. Jį pasirinkome, nes norėjome sukurti originalų filmuką, o ir filmavimo kameros neturėjome“, – pasakojo Monika, už kūrinį apdovanota mobiliuoju telefonu.

Trečioje vietoje – Dominyko Niauros mistika dvelkiantis filmukas „Paskutinė technikos diena“. Filme rodoma diena, kada nustojo veikti visa technika, supanti pagrindinį aktorių Žygimantą. Autoriui įteiktas nešiojamas grotuvas.

Saturnui Gergeliui konkurso partnerė, telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ skyrė specialų apdovanojimą už kūrinį apie seno mobiliojo telefono išdaigas – „Sugedęs telefonas“. Kauniečiui atiteko naujas mobilusis telefonas ir nemokamų pokalbių kortelės. Mobiliaisiais telefonais apdovanotos ir dvi pedagogės, paskatinusios moksleivius dalyvauti konkurse bei padėjusios jiems užimti prizines vietas: Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos chemijos mokytoja Zita Norušienė ir Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijoje anglų kalbą dėstanti Violeta Tunkūnienė.

Konkurso „Žinau ir tvarkau: filmuok, kaip tvarkaisi“ metu mokiniai ne tik kūrė filmukus, bet ir dalyvavo pamokose apie aplinkos taršą, jos sukeliamas problemas ir paprastus būdus, kaip kiekvienas gali prisidėti prie jų sprendimo. Pamokose dalyvavo apie šešiasdešimt tūkstančių moksleivių.

Moksleivių švietimo kampaniją ir konkursą organizavo Elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų asociacija „EEPA“ drauge su telekomunikacijų bendrove „Tele2“ ir iniciatyvos partneriu didžiausiu Lietuvoje visuomeniniu projektu „Drąsinkime ateitį“.

Nugalėtojų darbai:

I vieta. Kristina Bagdonaitė „Patefono gyvenimas ir mirtis“ (Panevėžys)

II vieta. Monika Stavavojūtė „Diena kai sugedo televizorius“ (Ramučiai, Karmėlavos sen.,Kauno raj.)

III vieta. Dominykas Niaura „Paskutinė Technikos Diena“ (Vilnius)

Speciali nominacija už filmuką apie mobilųjį telefoną. Saturnas Gergelis „Sugedęs telefonas“ (Kaunas)


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)