2011 metais sparčiau populiarės privatūs virtualūs „debesys“  (0)

Remiantis tarptautinės tyrimų kompanijos „International Data Corporation“ (IDC) duomenimis, 2013-2014 metais išlaidos „debesų kompiuterijai“ išaugs 19 proc., ir jos augs penkis kartus greičiau (26 proc. per metus), nei išlaidos kitai programinei įrangai. Atliktas tyrimas IT ekspertams leido prognozuoti, kad jau 2011 metais verslo vartotojų tarpe smarkiai išpopuliarės privačių virtualių „debesų“ kūrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Debesų kompiuterija“ – tai internetinio ryšio pagrindu veikianti kompiuterija, kurios dėka visa skaitmenine informacija, dokumentais bei programine įranga vartotojas gali naudotis iš bet kurio kompiuterio, turinčio internetinį ryšį. Visi minėti resursai patalpinami virtualiame duomenų „debesyje“ ir iš jo, panašiai kaip naudojantis elektros tinklu, internetiniu ryšiu tiekiami į kompiuterius ar kitus prietaisus, pagal vartotojo poreikį.

„Microsoft" LAR (Large Account Reseller) statusą turinčios tarptautinės IT įmonės „DPA Lietuva" vadovas Laurynas Truncė teigia, kad šiuo metu daugelis vartotojų „debesų kompiuterijos“ paslaugas vis dar vertina atsargiai, o pagrindinės to priežastys yra informacijos trūkumas bei duomenų saugumo problema.

„Visame pasaulyje verslo vartotojai po truputį pradeda suvokti, jog investavimas į „debesų technologijų“ paslaugas atsiperka labiau nei į tradicinę IT infrastruktūrą. Tačiau didelė dalis žmonių į šią naujovę vis dar žiūri rezervuotai, o pagrindinė susirūpinimo priežastis – duomenų saugumas. Todėl manoma, kad 2011 metais sparčiau augs privačių, o ne viešų virtualių „debesų“ skaičius, į kuriuos investuojama atitinkamai bus mažiau“, - prognozuoja L. Truncė.

„DPA Lietuva“ vadovo teigimu, tradiciniai duomenų centrai visame pasaulyje pradeda nebeatsipirkti, todėl po truputį traukdamiesi į pašalius, užleidžia vietą duomenų saugojimo inovacijoms. „Pavyzdžiui, amerikiečiai yra paskaičiavę, kad vidutiniškai 9000 kv. pėdų ploto duomenų centro patalpos įrengimas kainuoja per 21 mln. JAV dol., o per metus papildomai dar sumokama per 1 mln. JAV dol. už sunaudotą elektros energiją. Įrengta 11,8 mln. serverių, o jų apkrovimas siekia vos 15 proc. Duomenų centro kvadratinės pėdos išlaikymui tenka 100 kartų daugiau energijos sąnaudų nei tokiam pat plotui verslo biuro pastate. Galiausiai skaičiuojama, kad duomenų centrai suvartoja apie 1.5 proc. visos JAV pagaminamos elektros energijos. Todėl „debesų kompiuterija“ pelnytai tituluojama IT infrastruktūros ateitimi“, - sako L. Truncė. Jis priduria, kad privačių virtualių debesų kūrimas sparčiai plėsis ir dėl kompanijos „Microsoft“ pristatytos naujosios operacinės sistemos „Windows Azure“.

„Turbūt niekas nesiginčys, kad kompanijos „Microsoft“ programinė įranga verslo vartotojų tarpe - populiariausia. Tad naujoji OS leis naudotis specialiai verslui skirtomis „Microsoft“ programomis nuotoliniu būdu – tai yra neįdiegus jų į įmonės kompiuterį ar serverį. Naudojantis „Windows Azure“ taip pat bus galima kurti tiek viešus, tiek privačius virtualius „debesis“, o taip pat nereikės rūpintis serverių administravimu ir duomenų saugojimo technine įranga“, - dėsto „DPA Lietuva“ direktorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: