„Partizaninėms“ ligoms ištirti - naujausia technologija  (0)

Lietuvoje atsivėrė naujos galimybės anksti, sparčiai ir itin tiksliai nustatyti ne tik įvairias įprastas, bet ir dažnai iš pradžių simptomų nerodančias – „partizanines“ – ligas. Pirmasis Baltijos šalyse pilnai automatinis analizatorius „Cobas 4800“, sukurtas šveicarų kompanijos „Roche“, jau pradėjo darbą Medicina practica laboratorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ligos sukėlėjo genetinė medžiaga - DNR - nustatoma naudojant polimerazinės grandininės reakcijos (PGR) metodą. Tai yra vienas inovatyviausių ir patikimiausių būdų aptikti ligos sukėlėją ankstyvoje infekcijos stadijoje. Analizatorius „Cobas 4800“, kurio eilėje laukia daugybė pasaulio medicininių tyrimų įstaigų, atitinka visus in vitro diagnostikos ir CE reikalavimus. Medicina practica laboratorijoje modernioji sistema naudojama tirti žmogaus papilomos viruso (ŽPV) 16, 18 ir aukštos rizikos tipus, kurie atsakingi už 90 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų. Europos Sąjungoje mūsų šalis pirmauja susirgimų ir mirčių nuo šios klastingos ligos skaičiumi. Naujasis analizatorius bus naudojamas ne tik įvairių vėžinių susirgimų diagnostikai. Labai svarbu, kad inovatyvi technologija leidžia efektyviai ištirti, pavyzdžiui, besimptomes chlamidijų ir gonorėjos ligų formas. Dažnai šis užkratas moterims sukelia uždegimus mažajame dubenyje ar kiaušintakiuose, o tai gali lemti nevaisingumą. Vyrams chlamidijos gali sukelti lėtinius prostatitus, kurių gydymas varginantis ir komplikuotas. „Tai labai patogi pacientams procedūra pasitikrinimui dėl chlamidijų ar gonorėjos: laboratorijai tereikia šlapimo mėginio, kuris išlieka tinkamas tyrimui net 90 dienų. Todėl mėginį į Vilnių galima atsiųsti iš bet kurio Lietuvos kampelio“, - sakė Medicina practica laboratorijos vadovas gydytojas Svajūnas Barakauskas.

Analizatorių „Cobas 4800“ kompanija „Roche“ pristatė 2009 metais parodoje Austrijos mieste Insbruke. Specialistai iškart įvertino naujojo aparato efektyvumą – tereikėjo palyginti, kiek kainuoja profilaktinis tyrimas ir, pavyzdžiui, nevaisingumo gydymas. Iš parodos Insbruke analizatorius buvo tiesiai išgabentas į Tokiją. Patenkinę užsakymus Japonijoje, pernai gamintojai šiuos analizatorius pradėjo tiekti Europos medicininių tyrimų laboratorijomis.

Medicina practica laboratoriją prieš dešimtmetį Vilniuje įkūrė gydytojas S.Barakauskas, o dabar padaliniai veikia įvairiuose Lietuvos miestuose. Laboratorinius tyrimus jai patiki per 200 valstybinių ir privačių gydymo įstaigų. Medicina practica laboratorija garsėja ne tik viena moderniausių įrangų Baltijos šalyse, bet ir nuolat organizuojamomis sveikatos profilaktikos akcijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)