[Išsami tema] Vengrijos Juodoji armija – geriausia XV amžiaus armija, variusi priešams baimę ir pavertusi Vengriją Europos supervalstybe (Foto, Video)  ()

Vengrijos juodoji armija buvo legendinės elitinės pajėgos, kurioms vadovavo legendinis Vengrijos karalius Matthias Hunyadi, dar žinomas kaip Corvinus (lot. varnas).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juodąją armiją (veikė 1458-1490) sudarė samdiniai, kurie kasdien treniravo savo mirtinus įgūdžius ir turėjo geriausius to laikmečio ginklus. Šie sėkmės kariai leido jų šeimininkui Matthias Corvinus dominuoti XV amžiaus pabaigos Europos mūšio laukuose.

Julijus Cezaris įkvėpė sukurti Juodąją armiją

Vaikystėje Matthias Corvinus (valdė 1458–1490 m.) gavo geriausią tuometinį išsilavinimą. Jis skaitė knygas apie Julijų Cezarį, o didysis Romos generolas įkvėpė jaunuoliui nuolatinės kariuomenės idėją.

Kita idėja, kurią Korvinas nukopijavo iš Cezario, buvo husarų, lengvosios kavalerijos, kuri persekiojo priešą, puolė tiekimo linijas ir vykdė žvalgybos užduotis, steigimą.

Netgi žodis husaras kilo iš vengrų kalbos žodžio husz, kuris reiškia dvidešimt. Pagal įstatymą bajoras turėjo parūpinti raitelį už kiekvieną turimą dvidešimt akrų žemės.

Juodoji armija buvo visiškai samdoma jėga

Matthias Corvinus pasamdė patyrusius karius. Pagrindinis profesionalų pranašumas buvo tas, kad jo kariai visada turėjo pranašumą prieš kitų valdovų valstiečių kariuomenę.

 

Be to, užuot kovojęs su samdiniais, besiveržiančiais į jo žemes, jis juos pasamdė.

Kariuomenė buvo vadinama juodoji, nes dėvėjo juodus šarvus. Jų simbolis buvo varnas, Hunyadi giminės simbolis. Matthias Hunyadi dažnai buvo vadinamas Matthias Corvinus (lotyniškai corvinus reiškia varną).

Juodąją armiją sudarė vokiečiai, čekai, serbai ir vengrai.

Turint samdinių armiją, trūkumas buvo tas, kad jiems reikėjo laiku ir gerai sumokėti, kitaip jie pereis pas Korvino priešininkus. Korvinas turėjo smarkiai apmokestinti gyventojus, kad savo samdinių pajėgoms kasmet gautų 600 000 auksinų.

Be didelių atlyginimų, Corvinus papirko samdinių vadus, suteikdamas jiems pilis ir leisdamas pasilikti didelę grobio dalį.

Juodoji armija turėjo technologinį pranašumą – ginklus

 

28 000 vyrų stiprios armijos branduolys buvo kavalerija, kurią sudarė 20 000 vyrų, suskirstytų į sunkiąją kavaleriją ir lengvąją kavaleriją (husarus).

Sunkioji kavalerija kovojo su pistoletais ir kardais, lengvoji kavalerija – su kardais, lankais ir mėtymo kirviais, o pėstininkai – su arbaletais, partizanais (speciali ietis) ir alebardomis.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()