Lietuvos akademikas: tarp mokslo ir tikėjimo priešingumo nėra  (67)

Daug metų į mokslą ir tikėjimą buvo žiūrima kaip į priešingybes, bet iš tikrųjų priešingumo nebėra, sako akademikas Jurgis Brėdikis. „Daugiau nėra priešingybių tarp dvasios ir materijos, tarp idealizmo ir materializmo, tarp mokslo ir tikėjimo. Žinoma, aš skiriu tikėjimą ir religiją. Jei manęs klausiate apie tikėjimą – taip, aš tikiu Kūrėju, nuo kurio viskas ir prasidėjo“, – tvirtina garsus kardiochirurgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Knygoje „Kitokiu žvilgsniu“ rašote: „Šių dienų pasiekimai verčia daug ką kitaip vertinti. Kvantiniai laukai, holografija, virpesių-rezonanso sąveikos ir kitos technologijos, naujausios žinios apie ląstelę ir DNR leidžia sąmoningai ir darniai sujungti amžiais egzistavusias priešingybes – idealizmą ir materializmą, materiją ir dvasią, protą ir širdį, nematomus reiškinius ir matomus, mokslą ir tikėjimą. Taip, kaip kvantiniame pasaulyje susijungia dalelė ir banga.“ Kodėl Jūs, žinomas kardiochirurgas, į mediciną žvelgiate kitaip?

– Gerai klausiate – kodėl kitokiu žvilgsniu. Nes atėjo laikas. Tai, ką mokslininkai apie žmogų ir pasaulį galėjo įsivaizduoti remdamiesi penkių jutimų organais ir atitinkama aparatūra, dabar pasikeitė. Atsirado kvantinė fizika, kvantinės tikrovės supratimas, holografija, virpesių-rezonansų mokslas ir kiti. Jie leidžia išmatuoti tai, kas anksčiau buvo neišmatuojama, pamatyti pasaulį, žmogaus ryšį su Visata, su Žeme ir kartu pakeisti požiūrį ir į žmogų, ir į mediciną.

Pasinaudodamas tų technologijų suteiktomis žiniomis, ir išdrįsau parašyti knygą „Kitokiu žvilgsniu“. Atvirai, pasiremiant mokslu, nagrinėjant ir tokias problemas, kurios buvo laikomos mistika arba ezoterika. Bet žmones jos domina, todėl stengiausi rodyti, kaip mokslininkas. Tai, ką pasakiau, paremia holistinį požiūrį į žmogų ir kartu į ligonį. Mes iki šiol daugiau veikėme fiziniame lygyje, daugiau žmogaus kūną, o dabar atsiveria galimybės panaudoti energinį gydymą ir gauti daug geresnį efektą – žmogaus sveikata ir ligų problema dabar turi spręstis greitai ir labai teigiamai.

– Jūs nebijote skeptiško požiūrio į tai, ką rašote, apie ką kalbate?

– Ne, nebijau. Rašau, nes yra žmonių, kurie turi (tai yra blogiausia) išankstinį nusistatymą, galvoja, kad to negali būti arba yra ne taip. Taigi aš bandau tuos abejotinus arba mokslo dar ne visai išaiškintus dalykus pateikti taip, kad būtų įrodoma, jog jie yra.

Kitas dalykas – dar ne viską galima išaiškinti, ir aš įvedžiau terminą „Dievo patentai“. Dievas, matyt, savo laiku kažkokias paslaptis gal ir atskleis, gal ne. Tai yra jo patentai, ir nėra ko jaudintis. Aš turėjau daug susitikimų, visada domėjausi paranormaliais dalykais, gal ir metafiziniais, bet nebuvo laiko įsigilinti, o dabar atsirado kitoks požiūris ir man labai daug kas priimtina, todėl noriu dalintis tuo ir su skaitytojais.

– Pavyzdžiui, širdies chirurgija – turėtų būti tikslūs dalykai.

– Taip, bet niekas nekliudo prie to pridėti ir energinį gydymą – po operacijos uždėti rankas ant to žmogaus, kad jis gautų papildomos energijos. Niekas nekliudo papildomai panaudoti spalvų, garsų. Visa tai labai dera ir aš nematau jokio prieštaravimo. Tai aš buvau vienas iš iniciatorių įkurti Sveikos gyvensenos ir alternatyvios medicinos rūmus.

Tie rūmai eina labai teisinga kryptimi stengdamiesi [...], kad nebūtų apsišaukėlių, kad būtų atrinkti asmenys, kurie tikrai sugeba dirbti, kad būtų galima moksliškai patvirtinti jų sugebėjimus ir kad jie galėtų panaudoti savo gebėjimus žmonėms padėti. Mes norime, kad atsirastų galimybė juos sertifikuoti, leisti jiems dirbti. Rūmai paruošė visą medžiagą – ji yra Sveikatos ministerijoje daug metų.

– Kas Jums yra mokslas ir tikėjimas? Jūs – tikintis žmogus?

– Taip. Lygiai taip pat nebėra priešingumo kvantiniu aspektu tarp tikėjimo ir mokslo, į ką daug metų buvo žiūrima kaip į priešingybes. Daugiau nėra priešingybių tarp dvasios ir materijos, tarp idealizmo ir materializmo, tarp mokslo ir tikėjimo. Žinoma, aš skiriu tikėjimą ir religiją. Jei manęs klausiate apie tikėjimą – taip, aš tikiu Kūrėju, nuo kurio viskas ir prasidėjo.

– Jūs – praktikuojantis?

– Aš tikintis ir praktikuoju nuo atsikėlimo momento tol, kol einu miegoti. Tikėjimas yra su manimi. Bet tai nereiškia, kad naudojuosi kieno nors pagalba. Man nereikia pagalbos.

Jolanta Jurkūnienė, LRT radijo laida „Žinių amžius“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Jolanta Jurkūnienė
(27)
(5)
(22)

Komentarai (67)