„Ameso langas“ – ne tik akis, bet ir smegenis sujaukianti optinė iliuzija, po kurios dar ilgai negalėsite atsigauti (Video)  (3)

Kalbant apie optines iliuzijas, jūs tiesiog negalite patikėti savo akimis, tačiau paaiškinus iliuziją galite pamatyti „triuką“ ir tai, kaip jūsų smegenys buvo apgautos. Tačiau yra vienas, kuris ir toliau glumina daugelį žmonių (bet ne visus), net kai yra paaiškinamas – „Ameso langas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodęs klipas, iš 1970-ųjų pradžios australų televizijos laidos „Smalsumo šou“ apie „Ameso langą“, sukėlė nemažą ažiotažą.

Šis reiškinys buvo nuodugniau paaiškintas „YouTube“ mokslinio ryšio kanalo „Veritasium“, kur Derekas Mulleris pastatė tokią didelę trapeciją, kad galėtų pats į ją įlisti. Netgi milžiniškomis proporcijomis iliuzija mus ir toliau glumina.

„Smalsumo šou“ (Curiosity Show) video klipas: 

„Ameso langas“ yra trapecijos formos plokščia figūra, suformuota ir nuspalvinta taip, kad atrodytų 3D. Atrodo paprasta. Bet efektas prasideda, tada kai ji pradeda suktis. Daugelis žmonių nemato, kaip figūra sukasi – vietoj to atrodo, kad figūra svyruoja iš kairės į dešinę.

Efektas dar ryškesnis, kai prie jo pritvirtinami maži daiktai (pvz. tušinukas). Atrodo, kad objektai sukasi prieš besisukantį langą, todėl visa iliuzija tampa dar labiau neįtikėtina. Priežastys, dėl kurių atrodo, kad trapecija sukasi ir nesisuka, yra susiję su mūsų nesugebėjimu teisingai įvertinti dydį ir atstumus.

 

Iliuzijos kūrėjas Adelbertas Amesas jaunesnysis garsėja ir dar viena optine iliuzija: Ameso kambariu. Tai keistai atrodantis kambarys, į kurį žiūrint iš tam tikros vietos žmonės atrodo labai aukšti arba labai žemi, priklausomai nuo to, kuriame kampe jie stovi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(10)
(41)

Komentarai (3)