Labai įdomi, bet mažai girdėta „Silūro hipotezė“ – ar pažangi civilizacija galėjo gyventi Žemėje milijonus metų anksčiau nei žmonės? (Foto, Video)  (47)

Jei technologiškai pažangi rūšis egzistavo Žemėje prieš mus, jos galėjo palikti pėdsaką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Seriale „Daktaras Kas“ (Doctor Who, kuriamas nuo 1963 metų) egzistuoja ateivių rūšis, vadinama silūriečiais – tai technologiškai pažengę humanoidiniai ropliai, kurie gyveno gerokai anksčiau nei žmonės, slapstėsi ir buvo iš esmės neatrasti, kol Daktaras sutiko laiku keliaujantį ateivį.

Tai tikrai nėra nauja idėja. Senovės mistiniai tekstai užsimena apie ankstesnius protingus padarus. Galima pamatyti karalius driežus raižiniuose iš Mesopotamijos, seniausiuose istoriniuose įrašuose, kuriuose žmonės nusilenkia prieš roplius.

Jie paminėti ir Toroje, kur jie pasirodo kaip nefilimai, vadinamieji sargybiniai. Pasak Pradžios knygos, „jie buvo senų laikų didvyriai, garsūs vyrai“.

Sudėtinga gyvybė mūsų planetoje egzistavo mažiausiai 400 milijonų metų. Tačiau kaip rūšiai mums pavyko sukurti pramoninę civilizaciją maždaug prieš 300 metų. Bet kas, jei ankstesnė pramoninė civilizacija egzistavo Žemėje prieš milijonus metų? Jei taip būtų, kaip galėtume tai įrodyti – ar paneigti? Tai yra Silūro hipotezės esmė – žavus minties eksperimentas, kuris pasirodė 2018 m. Tarptautiniame astrobiologijos žurnale paskelbtame tyrime.

Gyvybės galimybė kitur visatoje ir jos paralelės su antropocenu – dabartine geologine epocha, per kurią žmonės negrįžtamai paveikė Žemę – jau seniai glumino Adamą Franką, Ročesterio universiteto (Niujorkas, JAV) astrofizikos profesorių, kuris yra vienas iš dviejų tyrimo autorių.

„Ar įprasta, kad bet kuri civilizacija, pasiekusi mūsų energijos suvartojimo lygį, sukelia savo klimato kaitos versiją? Aš mąsčiau. Jei yra svetimų civilizacijų, ar jos taip pat paskatintų klimato kaitą?“, - svarsto Frankas.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5878 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

 

Turėdamas omenyje šį minčių sūkurį, Frankas apsilankė NASA Goddardo kosmoso mokslų institute (GISS) – elitinėje Kolumbijos universiteto, Niujorke, klimato mokslo įstaigoje. Jis norėjo pasidalinti savo mintimis su klimato tyrinėtojais ir tikrai tikėjosi daug pakeltų antakių ir skeptiškų žvilgsnių.

„Aš nuėjau į susitikimą su Gavinu A. Schmidtu [klimatologu ir NASA GISS direktoriumi] ir pradėjau kalbėti apie ateivius. Tada Gevinas mane sustabdė ir pasakė: „Palauk. Iš kur žinai, kad mūsų planetoje vienintelį kartą buvo civilizacija (iki mūsų – red.)?'“, - pasakoja Frankas. Klausimas buvo „nušvitimo akimirka“ Frankui, daugiausia dėl to, kad tai leido jam persvarstyti faktus, kuriuos jis laikė savaime suprantamais.

Straipsnyje, paskelbtame Astrobiologijos žurnale, neteigiama, kad technologiškai pažengusi rūšis egzistavo dar gerokai anksčiau nei žmonija, bet siūlo įdomų hipotetinį klausimą, ar būtų įmanoma rasti „geologinius pirštų atspaudus“ iš praeities civilizacijos, kuri išnyko prieš milijonus metų.

Atsakymo į šį klausimą paieška ne tik yra įdomi hipotezė, kurią reikia apmąstyti, bet ir gali padėti mums ieškoti išsivysčiusių civilizacijų ženklų egzoplanetuose. Kaip pažymima tyrime, žmonės paliko žymių pėdsakų mūsų planetoje, kurie tikrai išliks daugelį metų per mūsų (palyginti trumpą) laiką, pakeisdami planetos klimatą ir ekosistemas. Tačiau tai nereiškia, kad šie pokyčiai bus pastebimi po milijonų metų. Tiesą sakant, mūsų paliekamas pėdsakas – pavyzdžiui, nuosėdose – gali būti tik kelių centimetrų storio.

Įrodymai Žemės geologiniuose įrašuose

 

Dabartiniai Homo sapiens pirmą kartą pasirodė Žemėje maždaug prieš 300 000 metų. Mažai tikėtinu atveju, jei egzistuotų tokia sena pramoninė civilizacija, ji būtų ankstesnė už rūšį, kuriai mes visi priklausome.

Tada Schmidtas pavadino šią idėją Silūro hipoteze, pagerbdamas sudėtingus reptilinius humanoidus silūriečius, kuriuos pažadino branduoliniai bandymai po 400 milijonų metų žiemos miego aštuntojo dešimtmečio britų mokslinės fantastikos televizijos serialo „Doctor Who“ serijoje (vėliau ji pasirodė ir modernesnėse serialo versijose). Tyrimo autoriai nusprendė šio laikotarpio ribas nubrėžti nuo keturių milijonų metų iki 400 milijonų metų.

Grįžti šimtus milijonų metų atgal, ieškant potencialios iki Homo Sapiens egzistavusios civilizacijos pėdsakų, nėra paprastas dalykas.

„Po kelių milijonų metų Žemės paviršius iš esmės beveik atsinaujino. Neliko jokių civilizacijos pėdsakų – statulų, pastatų ar nieko“, – sako Frankas. Fosilijų įrašų praktiškai nebus, nes viskas bus sudūlėję į dulkes.

Pasak Franko ir Schmidto, yra maža tikimybė rasti tiesioginių tokios civilizacijos įrodymų, tokių kaip technologiniai artefaktai. Tyrėjai padarė išvadą, kad šiuolaikiniai žmonės būtų labiau linkę rasti netiesioginių įrodymų, tokių kaip greiti temperatūros ar klimato pokyčiai (kaip įvyko paleoceno–eoceno terminio maksimumo metu prieš 55 mln. metų); geoterminių energijos šaltinių panaudojimo įrodymai; arba nuosėdų anomalijos, pvz., jų cheminė sudėtis (pvz., dirbtinių trąšų įrodymai) ar izotopų santykis (pvz., už supernovos ribų nėra natūraliai egzistuojančio plutonio-244 (kurio pusėjimo trukmė yra 8×107 metų), todėl šio izotopo įrodymai gali rodyti technologiškai pažangią civilizaciją).

 

Vieninteliai įrodymai būtų cheminių atspaudų pavidalu. „Turėtumėte pažvelgti į kiekvieną uolienų sluoksnį, o tada pabandyti nustatyti tendencijas – ieškoti pokyčių tokiuose dalykuose kaip anglies ar deguonies izotopai, kurie yra tokių dalykų kaip anglies dioksidas pėdsakai. Pramoninė civilizacija išmestų į atmosferą daug anglies dvideginio, kaip ir mes“, – sako Frankas. Plastikas ar nanodalelės taip pat būtų geras pramoninės civilizacijos, kuri atsirado iki mūsų, rodiklis.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(53)
(4)
(49)

Komentarai (47)