Labai įdomi, bet mažai girdėta „Silūro hipotezė“ – ar pažangi civilizacija galėjo gyventi Žemėje milijonus metų anksčiau nei žmonės? (Foto, Video)  (47)

Jei technologiškai pažangi rūšis egzistavo Žemėje prieš mus, jos galėjo palikti pėdsaką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Seriale „Daktaras Kas“ (Doctor Who, kuriamas nuo 1963 metų) egzistuoja ateivių rūšis, vadinama silūriečiais – tai technologiškai pažengę humanoidiniai ropliai, kurie gyveno gerokai anksčiau nei žmonės, slapstėsi ir buvo iš esmės neatrasti, kol Daktaras sutiko laiku keliaujantį ateivį.

Tai tikrai nėra nauja idėja. Senovės mistiniai tekstai užsimena apie ankstesnius protingus padarus. Galima pamatyti karalius driežus raižiniuose iš Mesopotamijos, seniausiuose istoriniuose įrašuose, kuriuose žmonės nusilenkia prieš roplius.

Jie paminėti ir Toroje, kur jie pasirodo kaip nefilimai, vadinamieji sargybiniai. Pasak Pradžios knygos, „jie buvo senų laikų didvyriai, garsūs vyrai“.

Sudėtinga gyvybė mūsų planetoje egzistavo mažiausiai 400 milijonų metų. Tačiau kaip rūšiai mums pavyko sukurti pramoninę civilizaciją maždaug prieš 300 metų. Bet kas, jei ankstesnė pramoninė civilizacija egzistavo Žemėje prieš milijonus metų? Jei taip būtų, kaip galėtume tai įrodyti – ar paneigti? Tai yra Silūro hipotezės esmė – žavus minties eksperimentas, kuris pasirodė 2018 m. Tarptautiniame astrobiologijos žurnale paskelbtame tyrime.

Gyvybės galimybė kitur visatoje ir jos paralelės su antropocenu – dabartine geologine epocha, per kurią žmonės negrįžtamai paveikė Žemę – jau seniai glumino Adamą Franką, Ročesterio universiteto (Niujorkas, JAV) astrofizikos profesorių, kuris yra vienas iš dviejų tyrimo autorių.

„Ar įprasta, kad bet kuri civilizacija, pasiekusi mūsų energijos suvartojimo lygį, sukelia savo klimato kaitos versiją? Aš mąsčiau. Jei yra svetimų civilizacijų, ar jos taip pat paskatintų klimato kaitą?“, - svarsto Frankas.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5893 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

 

Turėdamas omenyje šį minčių sūkurį, Frankas apsilankė NASA Goddardo kosmoso mokslų institute (GISS) – elitinėje Kolumbijos universiteto, Niujorke, klimato mokslo įstaigoje. Jis norėjo pasidalinti savo mintimis su klimato tyrinėtojais ir tikrai tikėjosi daug pakeltų antakių ir skeptiškų žvilgsnių.

„Aš nuėjau į susitikimą su Gavinu A. Schmidtu [klimatologu ir NASA GISS direktoriumi] ir pradėjau kalbėti apie ateivius. Tada Gevinas mane sustabdė ir pasakė: „Palauk. Iš kur žinai, kad mūsų planetoje vienintelį kartą buvo civilizacija (iki mūsų – red.)?'“, - pasakoja Frankas. Klausimas buvo „nušvitimo akimirka“ Frankui, daugiausia dėl to, kad tai leido jam persvarstyti faktus, kuriuos jis laikė savaime suprantamais.

Straipsnyje, paskelbtame Astrobiologijos žurnale, neteigiama, kad technologiškai pažengusi rūšis egzistavo dar gerokai anksčiau nei žmonija, bet siūlo įdomų hipotetinį klausimą, ar būtų įmanoma rasti „geologinius pirštų atspaudus“ iš praeities civilizacijos, kuri išnyko prieš milijonus metų.

Atsakymo į šį klausimą paieška ne tik yra įdomi hipotezė, kurią reikia apmąstyti, bet ir gali padėti mums ieškoti išsivysčiusių civilizacijų ženklų egzoplanetuose. Kaip pažymima tyrime, žmonės paliko žymių pėdsakų mūsų planetoje, kurie tikrai išliks daugelį metų per mūsų (palyginti trumpą) laiką, pakeisdami planetos klimatą ir ekosistemas. Tačiau tai nereiškia, kad šie pokyčiai bus pastebimi po milijonų metų. Tiesą sakant, mūsų paliekamas pėdsakas – pavyzdžiui, nuosėdose – gali būti tik kelių centimetrų storio.

Įrodymai Žemės geologiniuose įrašuose

 

Dabartiniai Homo sapiens pirmą kartą pasirodė Žemėje maždaug prieš 300 000 metų. Mažai tikėtinu atveju, jei egzistuotų tokia sena pramoninė civilizacija, ji būtų ankstesnė už rūšį, kuriai mes visi priklausome.

Tada Schmidtas pavadino šią idėją Silūro hipoteze, pagerbdamas sudėtingus reptilinius humanoidus silūriečius, kuriuos pažadino branduoliniai bandymai po 400 milijonų metų žiemos miego aštuntojo dešimtmečio britų mokslinės fantastikos televizijos serialo „Doctor Who“ serijoje (vėliau ji pasirodė ir modernesnėse serialo versijose). Tyrimo autoriai nusprendė šio laikotarpio ribas nubrėžti nuo keturių milijonų metų iki 400 milijonų metų.

Grįžti šimtus milijonų metų atgal, ieškant potencialios iki Homo Sapiens egzistavusios civilizacijos pėdsakų, nėra paprastas dalykas.

„Po kelių milijonų metų Žemės paviršius iš esmės beveik atsinaujino. Neliko jokių civilizacijos pėdsakų – statulų, pastatų ar nieko“, – sako Frankas. Fosilijų įrašų praktiškai nebus, nes viskas bus sudūlėję į dulkes.

Pasak Franko ir Schmidto, yra maža tikimybė rasti tiesioginių tokios civilizacijos įrodymų, tokių kaip technologiniai artefaktai. Tyrėjai padarė išvadą, kad šiuolaikiniai žmonės būtų labiau linkę rasti netiesioginių įrodymų, tokių kaip greiti temperatūros ar klimato pokyčiai (kaip įvyko paleoceno–eoceno terminio maksimumo metu prieš 55 mln. metų); geoterminių energijos šaltinių panaudojimo įrodymai; arba nuosėdų anomalijos, pvz., jų cheminė sudėtis (pvz., dirbtinių trąšų įrodymai) ar izotopų santykis (pvz., už supernovos ribų nėra natūraliai egzistuojančio plutonio-244 (kurio pusėjimo trukmė yra 8×107 metų), todėl šio izotopo įrodymai gali rodyti technologiškai pažangią civilizaciją).

 

Vieninteliai įrodymai būtų cheminių atspaudų pavidalu. „Turėtumėte pažvelgti į kiekvieną uolienų sluoksnį, o tada pabandyti nustatyti tendencijas – ieškoti pokyčių tokiuose dalykuose kaip anglies ar deguonies izotopai, kurie yra tokių dalykų kaip anglies dioksidas pėdsakai. Pramoninė civilizacija išmestų į atmosferą daug anglies dvideginio, kaip ir mes“, – sako Frankas. Plastikas ar nanodalelės taip pat būtų geras pramoninės civilizacijos, kuri atsirado iki mūsų, rodiklis.

Tęsinys kitame puslapyje:




Schmidtą ir Franką suintrigavo geologijos istorijos laikotarpis, žinomas kaip paleoceno-eoceno terminis maksimumas (PETM), nes per jį, prieš 56 milijonus metų, mūsų planetoje įvyko kažkas ypatingo: vidutinė Žemės temperatūra pakilo iki 9 laipsnių pagal Celsijų daugiau nei, turime šiandien. Pasaulis tapo vidutinio klimato ir be ledo zona.

Tyrėjai ištyrė anglies ir deguonies izotopų santykį iš PETM ir iš tikrųjų pastebėjo šuolius, tačiau jie taip pat matė nuosmukį, ir visa tai per kelis šimtus tūkstančių metų, o tai nė iš tolo neprilygsta greičiui, kuriuo anglis šiuo metu „dusina“ atmosferą. Frankas sako, kad PETM cheminiai skirtumai parodė ilgalaikius klimato pokyčius.

Jie taip pat apžvelgė kitus „staigius įvykius“ per tam tikrą laiką, kurie matomi geologiniuose įrašuose, įskaitant vandenyno bedeguonius įvykius, kai vandenyne išsenka deguonis, ir tai lemia gyvūnų rūšių išmirimus. Nenuostabu, o gal ir šiek tiek apmaudu, rodikliai nerodė pramoninės civilizacijos.

„Kuo ilgiau gyvuoja civilizacija, tuo galima tikėtis rasti didesnį paliktą pėdsaką“, – rašo komanda. „Tačiau kuo ilgiau civilizacija gyvuoja, tuo tvaresnė turi būti jos veikla, kad ji išliktų. Kuo tvaresnė visuomenė (pvz., energijos gamybos, gamybos ar žemės ūkio srityse), tuo paliekamas mažesnis pėdsakas likusioje planetos dalyje. Tačiau kuo mažesnis pėdsakas, tuo mažiau pėdsakų bus palikta geologiniuose dariniuose.

Okamo skustuvas

 

„Hipotezė, kad Žemėje galėjo būti seniai išnykusių pramoninių civilizacijų ir kad egzistavimas gali būti užfiksuotas geologiniuose įrašuose, susijusiuose su klimato kaitos parašais, yra žavinga, tačiau net autoriai nėra tikri dėl tikimybės, kad tai tiesa“, – teigia Niujorko Fordhamo universiteto fizikos docentas Stephenas Holleris.

Moksle galioja puiki principo taisyklė, kuri vadinasi Okamo skustuvas. XIV amžiuje anglų pranciškonų filosofas ir teologas Viljamas iš Okhamo pasiūlė, kad labiausiai tikėtinas problemos sprendimas yra pats paprasčiausias. „Labai tikėtina, kad čia taip ir yra“, - sako Holleris. „Geologinius įrašus iš esmės galime paaiškinti gamtos reiškiniais, todėl nereikia remtis prarastomis civilizacijomis“.

Tačiau jei egzistavo ankstesnė pramoninė civilizacija, o jos išnykimas buvo katastrofiškų klimato kaitos dėl pramoninės veiklos rezultatas, turėtume paisyti įspėjimų, nes, kaip civilizacija, mes stovime ties prarajos riba. „Tai bus sunkus kritimas, kai peržengsime šią ribą, ir mes galime neišgyventi kaip civilizacija“, - sako Holleris.

Didesnis tvarumas reiškia mažiau pėdsakų

Silūro hipotezėje yra oksimoronas: kuo tvaresnė visuomenė gamina energiją ir išteklius – be abejo, kuo visuomenė labiau pažengusi – tuo mažesnį pėdsaką ji paliks planetoje. Tačiau šis mažesnis pėdsakas reikštų keletą žymenų to laikotarpio geologiniuose įrašuose. Pavyzdžiui, kuo daugiau plastikinių ar patvarių sintetinių molekulių pagaminsime, tuo didesnė tikimybė, kad būsimos civilizacijos ras mūsų pėdsakų. (Mūsų visuomenė kasmet visame pasaulyje pagamina 300 mln. tonų plastiko – tai beveik prilygsta visos žmonių populiacijos svoriui!). Net jei įvykus branduolinei katastrofai būtume nušluoti nuo Žemės paviršiaus, ilgaamžės radioaktyviosios dalelės dirvožemyje išliks ištisus eonus (kelias eras apimantis geologijos laikotarpis), paliudydamos, kad mes egzistavome.

 

„Su Silūro hipoteze mes išsakėme galimus pėdsakus, kuriuos mūsų civilizacija paliks, jei išnyksime ir jei kas nors ieškos mūsų civilizacijos po 10 ar 20 milijonų metų“, – sako Frankas.

Tačiau labiausiai eksperimentas parodė tam tikrus mūsų dabartinio mokslo aparato trūkumus. „Jei ankstesnės rūšies pramoninė veikla būtų ypač trumpalaikė, tais įrankiais ir metodais, kuriuos turime dabar, negalėtume jos aptikti senovės nuosėdose“, – aiškina Frankas. „Jei norite ieškoti ankstesnės civilizacijos įrodymų, turite atlikti tyrimus, kurių niekas neatliko, ir sukurti naujus metodus – pavyzdžiui, jūs turite sugalvoti būdus, kaip pažvelgti į uolienų įrašus daug tiksliau.

Frankas ir Schmidtas spėja, kad tokia civilizacija galėjo iškeliauti į kosmosą ir palikti artefaktų ant kitų dangaus kūnų, tokių kaip Mėnulis ir Marsas. Artefaktų šiuose dviejuose pasauliuose įrodymų būtų lengviau rasti nei Žemėje, kur erozija ir tektoninė veikla ištrintų didžiąją jų dalį.

Atminkite, kad mes kalbame apie milijonus metų trukusią sudėtingos gyvybės evoliuciją ir negailestingą Žemę, kuri viską sugriauna. Ir nors Frankas ir Schmidtas iš tikrųjų netiki, kad pramoninė civilizacija egzistavo anksčiau nei mūsų, pagrindinė Silūro hipotezės dalis, pasak Franko, yra ta, kad jei ko nors aiškiai neieškote, galite to net nepamatyti.

 

Silūro hipotezė populiariojoje medijoje

Frankas ir Schmidtas cituoja Jameso P. Hogano romaną „Inherit the Stars“ (1977), kuriame pateikiama panaši hipotezė, tačiau taip pat teigia, kad juos nustebino tai, kaip retai ši sąvoka buvo nagrinėjama mokslinėje fantastikoje.

„Dingusiųjų šalis“ (Land of the Lost) buvo aštuntojo dešimtmečio televizijos serialas vaikams, kuriame humanoidinių roplių rūšis Sleestaks išnyksta po to, kai jų pramoninė visuomenė padarė žalos aplinkai. Vėliau jis buvo perkurtas kaip kita serija ir kaip filmas.

Andre Nortono „The Time Traders“ (1958) ir vėlesnėse serijos knygose buvo aptarta mintis, kad daugumą fizinių senovės išsivysčiusių civilizacijų Žemėje įrodymų per tūkstantmečius galėjo pašalinti ledynai, ugnikalnių išsiveržimai ir Žemės geologiniai pokyčiai.

Mokslinės fantastikos serialo „Star Trek: Voyager“ (1995-2001) serijoje „Tolima kilmė“ įgula susiduria su Voth – kosmoso rase, kuri galėjo išsivystyti Žemėje iš dinozaurų. Diskutuodamas apie šią teoriją su Votų mokslininku, vienas iš serialo herojų Chakotay spėja, kad jų protėviai išsivystė izoliuotame žemyne, kurį sunaikino kataklizmas, o visi pėdsakai buvo palaidoti po vandenynais arba kilometrų storio uolienų sluoksniu.

„Tikimės, kad mūsų tyrimas bus motyvacija pagerinti hipotezės suvaržymus, kad ateityje galėtume geriau atsakyti į savo hipotetinį klausimą“, - teigia autoriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(53)
(4)
(49)

Komentarai (47)