Nusirašymo egzamine ypatumai – „sukčių laikrodis“ ir kiti žaisliukai  (1)

Tai, kad studentai ir moksleiviai egzamine sukčiauja, rašo paruoštukus, slepia po stalu konspektus, žinojo jau mūsų senelių proseneliai. Po stalu paslėptas prie „Google“ prisijungiantis išmanusis telefonas padeda viską „žinoti“ net visai nesiruošus. Aišku, tokie įrenginiai egzamine draudžiami. Tačiau dabar juodojoje rinkoje pasirodę nauji specialiai sukčiavimui egzaminuose skirti įrenginiai virsta rimtu galvos skausmu mokytojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Modernusis sukčiavimas

Lietuvos pardavėjai bukagalvius studentus noriausiai aprūpina miniatiūrinėmis ausinėmis. Nematomos ausy jos per indukcinę ritę (gali būti užsidedama ant kaklo) susijungia su išmaniuoju telefonu ir, kaip rašo reklamuotojai, „puikiai tinka egzaminams“.

Mus gal kiek labiau stebina tai, kad Lietuvoje toliau sėkmingai gali veikti tokios interneto parduotuvės, kaip „sekimas.lt“. Čia atvirai prekiaujama įranga egzaminams, kuriai suteikiama 3 ar 6 mėnesių garantija (Europos Sąjungoje garantija privalo būti 2 metai), o prie parduodamų „Slaptų belaidžių ausinių Gold“ puikuojasi fantastiška reklaminė frazė: „Taip pat galime suteikti egzamino diktavimo paslaugą.“ 

Kita vertus, šaly, kur plagiatai yra nebaustini, o ministrai gali puikuotis pirktais diplomais, tai galėtų nustebinti nebent labai naivų dėstytoją iš užsienio. Bet ir to bijoti nereikia – tirtėdamos dėl studento krepšelio aukštosios mokyklos greičiau tą dėstytoją atleis, nei būsimam bukapročiui „specialistui“ iš ausies ausinėlę iškrapštys ar ryšį auditorijoje blokuos.

Tačiau ne visur pasaulyje lietuviškas mini ausinių su egzaminų skaitovu verslas veiktų, todėl išradingieji kinai siūlo dar įdomesnių įrenginių.

Modernesnis sukčiavimas

Išmanieji laikrodžiai kol kas kiekvieno studento rankos nepuošia – jie brangūs ir nelabai reikalingi. Taip, nusirašinėti egzaminuose „rimti“ išmanieji laikrodžiai tikrai padėtų – tiek „Apple“, tiek „Android“, tiek „Samsung“ laikrodžiai gali rodyti interneto naršyklę, atverti dokumentų failus ir t.t.

Tačiau, jie turi ryškių trūkumų – iškart atpažįstami, tad gali tekti nusiimti, turi daugybę ne tam skirtų funkcijų, kurios naudojimąsi komplikuoja, o ir kainuoja ne studentiškai.

Todėl 2016 m. pasaulio interneto parduotuvėse atsirado nauja prekių rūšis – kaip išmanieji atrodantys laikrodžiai, kuriuos JAV mokytojai jau praminė „sukčiavimo laikrodžiais“.

„Amazon“ interneto parduotuvėje galima įsigyti, pavyzdžiui, štai tokį įrenginį. Pardavėjas jį taip ir reklamuoja – naujas 2016 m. sukčiavimo laikrodis studentams.

„Šis laikrodis specialiai sukurtas tam, kad padėtų sukčiauti egzaminuose, jame įdiegta specialiai tam skirta programinė įranga. Tiesiog ant savo riešo galėsite skaityti visus paruoštukus. 8 GB vidinė atmintis, palaikomi teksto, garso, vaizdo failų formatai.

Laikrodyje įrengtas „panikos“ mygtukas, kuris akimirksniu vaizdą ekrane pakeičia laikrodžiu ir blokuoja visų kitų mygtukų veikimą“, – rašo pardavėjas, reklamuojantis mažiau negu 50 eurų kainuojantį įrenginį.

Aišku, laikrodis didokas ir atrodo bjauriai, tačiau jei tokį pavyktų įsinešti į klasę, jis tikrai taps unikaliu sukčiavimo įrenginiu. Palaiko 25 kalbas, baterijos pakanka 3,5 val. vaizdo medžiagai žiūrėti, viduje įrengtas mikrofonas pastaboms įrašinėti ir t.t.

Laikrodžio įsinešti gali ir nepavykti, tačiau dažnai į egzaminą leidžiama neštis kalkuliatorių. Tuo pasinaudojo kito analogiško įrenginio gamintojai. Šis įprastu kalkuliatoriumi apsimetantis sukčiavimo instrumentas turi 4GB vidinę atmintį, gali rodyti užrašus, atkurti garso ir vaizdo failus.

Yra išradingų gamintojų, kurie siūlo „nematomą“ tekstą rodančius įrenginius. Techniškai labai paprastas sprendimas. Tereikia nuo LCD ekrano nuimti poliarizuojančią plėvelė ir viską, kas jame rodoma, matys tik specialius poliarizuojančius akinius užsidėjęs žmogus. Pašaliniam stebėtojui ekranas tiesiog švies baltai.

Žodžiu, mokytojams ir dėstytojams reikia neatsilikti nuo technologijų ne tik todėl, kad to reikalauja laiko dvasia, studentai ir ministerija. Tiesiog tie romantiški laikai, kuomet „slaptus“ paruoštukus studentės užsirašydavo ant šlaunies po suknele, jau gali ir nebegrįžti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(22)
(2)
(20)

Komentarai (1)