Pedagogų rengs bent perpus mažiau, stojantieji laikys motyvacinį testą  (10)

Stojančiųjų į pedagogines studijas šįmet laukia naujovės – į valstybės finansuojamas vietas būsimų pedagogų bus priimama bent perpus mažiau nei iki šiol, be to, norintys tapti mokytojais turės laikyti papildomą motyvacinį testą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pedagogikos studentai galės pretenduoti į papildomą stipendiją, jų rengimui bus skiriama dvigubai daugiau lėšų. Tai numatyta naujame Pedagogų rengimo reglamente, kurį dar turės patvirtinti švietimo ir mokslo ministras.

Mokamų vietų skaičius, kaip ir iki šiol, nebus ribojamas.

Pasak švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus, daug būta nuogąstavimų, kad Lietuvoje ruošiama daugybė aukštųjų mokyklų absolventų su pedagogų diplomais, tačiau menka dalis jų eina dirbti į mokyklas. Ministro teigimu, dar 2006 m. Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) ministerijos užsakymu atlikta studija leidžia matyti tendencijas ir aiškiai prognozuoti mokytojų poreikį artimiausiu laikotarpiu.

„Dėl to nusprendėme pastebimai sumažinti valstybės finansuojamų vietų skaičių pedagoginėse studijose, tačiau iš esmės beveik dvigubai padidinti vieno studento finansavimą pedagoginėse studijose”, - ketvirtadienį žurnalistams teigė G. Steponavičius.

ŠMM numačiusi lėšas pedagoginių studijų studentams mokėti specialią stipendiją – jei ją gautų pusė studentų, stipendijos dydis siektų 400 Lt.

„Tai leistų ir patenkinti pedagogų poreikį darbui švietimo sistemoje, ir turėtume kokybiškiau paruoštus jaunus žmones bei galėtume atitinkamai tikėtis, kad nebe 1 iš 10 ar iš 12 rinksis mokytojo darbą, o gerokai aukštesnis procentas“, - sakė švietimo ir mokslo ministras.

Demonstruos motyvaciją

2010 m. stojantieji į mokytojų rengimo programas konkuruos tarpusavyje. Be brandos egzaminų, jų lauks motyvacinis testas – jaunuoliai turės įrodyti tikrai norintys būti pedagogais. Dar diskutuojama, kiek testas turės įtakos stojant.

Pernai į universitetų pirmą kursą priimta apie 2000, į kolegijas – per 700 būsimų pedagogų. Atlikta studija rodo, kad už 4-5 metų tokio pedagogų poreikio nebus, todėl preliminariai šįmet planuojama į universitetus priimti apie 800 studentų, į kolegijas – 400.

Pasak G. Steponavičiaus, pokyčiai rengti kartu su akademine bendruomene. „Aš manau, kad tiek pedagoginis universitetas, tiek kiti su pedagoginėmis studijomis susiję žmonės supranta, kad geriau matyti ateinančius motyvuotesnius ir mažesnį skaičių, geriau finansuojamus, negu ir toliau dirbti su grupe, kur pusė ar net didesnė pusė atėję tik diplomo“, - teigė G. Steponavičius.

Naujas reglamentas leis pedagogines studijas organizuoti kitaip. Pasak švietimo ir mokslo viceministro Vaido Bacio, pedagogų rengimas specifinis – grupės dydis, individualus darbas, parengimas rimtam darbui mokykloje negali būti koncentruotas vien į paskaitų skaitymą. „Manau, jeigu dvigubai didėja finansavimas, reiškia bus galima žymiai individualiau žiūrėti į studentų rengimą – studentų dvigubai mažiau, o pinigų suma ta pati“, - teigė V. Bacys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)