Būsimi „atomininkai“ ateitį įsivaizduoja miglotai  (14)

Nors nauja atominė elektrinė Lietuvoje pradės veikti ne anksčiau kaip po 10 metų, jai jau rengiami branduolinės fizikos specialistai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įgyti tikslesnę specializaciją būsimiems „atomininkams“ tikriausiai teks užsienyje, nes aukštos kvalifikacijos branduolinės energetikos specialistų rengimo programai žadėtieji milijonai kol kas tėra tik popieriuje.

Po 10 metų naujos atominės elektrinės koridoriais vaikščios jau ne Ignalinos jėgainės senbuviai, o jauni, Lietuvoje parengti specialistai, išmanantys naujas atominės energetikos technologijas.

Abejojama, ar tarp jų bus daug šiuo metu branduolinės energetikos fizikos mokslus Vilniaus universitete kremtančių studentų. Šie savo ateitį įsivaizduoja gana miglotai.

„Net nežinau, gal būtų galima prižiūrėti reaktorių, reguliuoti kažką“, – sako pirmakursis Lukas Bertaška.

„Manau, kad dirbsime arba institute, ar elektrinėje, jeigu ją pastatys“, – teigia antrakursis Danielius Vargonas.

Prieš porą metų pradėtoje aukštos kvalifikacijos branduolinės energetikos specialistų rengimo programoje, kuriai žadėta 100 milijonų litų, dalyvauja ir Kauno technologijos universitetas bei Fizikos institutas. Tačiau kol kas būsimųjų specialistų studijos finansuojamos tik iš studentų krepšelių.

Energetikos ministras sako, kad apie konkrečią studentų specializaciją ir rimtesnį finansavimą bus galima kalbėti, kai turėsime strateginį naujos atominės elektrinės investuotoją. Jį rengiamasi parinkti kitąmet. Mokslo žmonės mano, kad laukti nebėra kada.

„Laukdami mes neparengsime studentų. Studentams rengti reikia laboratorijų. Nebūtina iš karto skirti labai didelių lėšų, galima būtų skirti bent nedidelę dalį. Reikia galvoti ir apie dėstytojų kvalifikacijos kėlimą. Tai yra kompleksinė problema, kuri turi būti kompleksiškai sprendžiama“, įsitikinęs Laurynas Juodis, Fizikos instituto branduolinių ir aplinkos radioaktyvumo tyrimų laboratorijos vyr. mokslo darbuotojas.

Energetikos ministro nuomone, būsimųjų specialistų studijos atpigtų, jei magistrantūros studijos būtų tęsiamos užsienyje.

„Stažuotės užsienyje, susipažinimas, kaip veikia jau esančios atominės elektrinės, kaip dirba technologijų, reaktorių gamintojai, kaip dirba reguliatoriai kitose šalyse padėtų. Be abejo, be tokių stažuočių, susipažinimo su praktine veikla sunku įsivaizduoti tikrąjį gerų specialistų parengimą“, – teigia energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Vykti užsienin raginami studentai iškart replikavo, kad ten pabuvę nenorės grįžti į Lietuvą. „Nuvažiuosim, gausim nemokamą mokslą. Kodėl turėtume grįžti? Mūsų ir ten reikės“, – teigia antrakursis Marius Alešiūnas.

Energetikos ministras būsimiems specialistams žada didelius atlyginimus ir sako, kad jų Lietuvai reikės anksčiau nei bus pastatyta nauja elektrinė. Ji, ministro nuomone, turi pradėti dirbti maždaug 2018-2020 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Aurelija Malakauskaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)