Eksperimentas su keturių dienų darbo savaite pripažintas sėkmingu: prie ankstesnio režimo grįžtų tik vienu atveju  ()

Ne pelno siekianti organizacija „4 Day Week Global“ apibendrino didelio masto tarptautinio eksperimento dėl perėjimo prie keturių dienų darbo savaitės rezultatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per šešis 2022 metų mėnesius eksperimente dalyvavo 33 įmonės iš tokių šalių kaip JAV, Airija, Australija ir 903 darbuotojai, rašoma organizacijos tinklalapyje.

Eksperimente dalyvavusios įmonės savo patirtį įvertino 9 balais iš 10 galimų. Nė viena iš jų negrįžo prie penkių dienų darbo savaitės.

Darbuotojams papildomos poilsio dienos pasirodė tokios vertingos, kad 70 % neketina grįžti prie ankstesnio režimo, nebent jiems bus pasiūlyta 10–50 % didesnė alga.

Lapkričio 30 d. paskelbtas naujas tyrimas rodo, kad papildoma laisva diena nesumažinant atlyginimo nesumažina įmonės pajamų. Priešingai, jų pajamos, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo 38 proc., o pravaikštų ir atleidimų iš darbo sumažėjo.

Darbuotojai šiuo režimu patiria mažiau streso ir perdegimo ir paprastai yra labiau patenkinti savo gyvenimu.

„4 Day Week Global“ atliko eksperimentą su Bostono koledžo, Dublino universiteto koledžo ir Kembridžo universiteto mokslininkais.

Bostono koledžo profesorė Juliette Shor teigė, kad eksperimento dalyviai nepajuto darbo intensyvumo padidėjimo. Tai yra, jiems nereikėjo dirbti daugiau dėl papildomos laisvos dienos.

 

Tyrime dalyvavusi „Kickstarter“ teigė, kad keturių dienų savaitė „pakeitė ir verslą, ir žmones“.

„Darbuotojai tapo labiau susikaupę, labiau įsitraukę ir labiau įsipareigoję“, – sakė „Kickstarter“ vyriausiasis strategijos specialistas Johnas Lelandas.

Lapkričio pabaigoje Belgija pirmoji ES įteisino keturių dienų darbo savaitę.

Islandija laikoma pasauline lydere įvedant keturių dienų darbo savaitę. 2015-2019 metais jie atliko didžiausią pasaulyje darbo savaitės mažinimo eksperimentą, kuris parodė, kad darbo našumas nuo to nemažėja, o kai kuriais atvejais net didėja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()