Prasideda didžiuliai geopolitiniai įvykiai: „pasaulis bus padalintas į 2 dalis, Rusijai yra tik vienas šansas“  (2)

Griežtesnis Kinijos pareigūnų pareiškimų tonas, ypač Vakarų karinės pagalbos Ukrainai ir JAV paramos Taivanui paralelė bei kaltinimai bandymu „sukurti kitą NATO Azijoje“, rodo apie Pekino sprendimą stiprinti jėgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos valdžia pajuto momentą, kai jos konkurencija su Jungtinėmis Valstijomis tampa esminiu pasaulio bruožu, savo „Facebook“ puslapyje rašo buvęs Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavelas Klimkinas.

Pasak diplomato, į visus pasaulyje vykstančius įvykius, įskaitant karą Ukrainoje, bus žiūrima per JAV ir Kinijos konfrontacijos prizmę.

Vykstant šiam procesui, Rusija gali greitai atsidurti Kinijos įtakos sferoje. Tuo pat metu Kinija bandys įtakoti ne tik Rusijos Federaciją, bet ir Kazachstaną bei Baltarusiją. Pekinui Kazachstanas reikalingas kaip išteklių bazė, o Baltarusija Kinijos planuose yra „Azijos sala Europoje“, platforma išlaikyti Dangaus imperijos įtaką Europos žemyne​​. Buvusio ministro teigimu, tokios transformacijos geopolitinėje arenoje Ukrainai sukuria pakankamai iššūkių ir rizikos. Diplomatas pažymi, kad KLR reikia silpnos Rusijos, tačiau Pekinui jokiu būdu neapsimoka jog ji pralaimėtų.

Daugelis Europos valstybių yra priklausomos nuo eksporto į Kiniją, o jos reikalavimų augimas gali kelti papildomą pavojų Vakarų solidarumui, ypač atsižvelgiant į artėjančią JAV prezidento rinkimų kampaniją, kurioje Kinijos temai bus skiriamas didelis dėmesys. Kremlius tai puikiai žino.

 

V. Putinui D. Trumpo pergalė galėtų būti „vienintelis išsigelbėjimas iš Kinijos vergijos“, tačiau net jei buvusiam JAV prezidentui vėl pavyktų patekti į Baltuosius rūmus, jau gali būti per vėlu – gali būti, kad iki tada Kinija „suvalgys Rusiją gyvą“. Tačiau toks išsidėstymas nepadarys erdvės į rytus nuo Ukrainos draugiškesne, perspėjo diplomatas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(9)
(-2)

Komentarai (2)