Neįtikėtinas įvykių posūkis: Pentagonas neleidžia perduoti Rusijos karo nusikaltimų įrodymų teismui  (1)

Kaip rašo „The New York Times“, Pentagono vadovybė prieštarauja tam, kad J. Bideno administracija perduotų Tarptautiniam baudžiamajam teismui įrodymus apie Rusijos įvykdytus karo nusikaltimus Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai informuoja „Liga.net“.

Leidinio teigimu, Pentagonas bijo sukurti precedentą, galintį padėti teismui patraukti atsakomybėn Amerikos kariuomenę. Likusi JAV administracijos dalis, įskaitant žvalgybos agentūras, Valstybės departamentą ir Teisingumo departamentą, pasisako už įrodymų pateikimą teismui, sakė pareigūnai.

Kalbama apie tyrimą, kurį Tarptautinio baudžiamojo teismo vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas pradėjo po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 m. Pažymima, kad informacijoje yra medžiaga apie Rusijos pareigūnų sprendimą tyčia pulti civilinę infrastruktūrą ir iš okupuotos teritorijos pagrobti tūkstančius ukrainiečių vaikų.

2022 m. gruodį JAV Kongresas pakeitė seniai galiojančius teisinius JAV teisminės pagalbos apribojimus, suteikdamas šaliai galimybę padėti tyrimams ir galimiems baudžiamiesiems persekiotojams, susijusiems su Rusijos karu prieš Ukrainą. Tuo pat metu leidinys rašo: „J. Bideno administracijoje už uždarų durų ir toliau vyksta politinis ginčas dėl to, ar tai turėtų būti padaryta“.

„Vasario 3 d., siekdama išspręsti ginčą, Nacionalinio saugumo taryba sušaukė ministrų kabineto lygio „pagrindinio komiteto“ posėdį, tačiau gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir toliau prieštaravo“, – sakoma pranešime.

 

JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Adrienne Watson sakė, kad vyriausybė „remia daugybę tyrimų, kuriais siekiama nustatyti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn už Rusijos karo nusikaltimus atsakingus asmenis, ir kuriuos vykdo Ukrainos prokurorai, Jungtinės Tautos ir Tarptautinis baudžiamasis teismas“.

„Rusijos pajėgos Ukrainoje vykdo karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, o Ukrainos žmonės nusipelno teisingumo. Taip pat stengiamės atskleisti Rusijos žiaurumus Ukrainoje, kad pasaulis matytų, ką daro Rusijos pajėgos“, – sakė ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(19)
(-13)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: