„Tai rimtai supykdė Kiniją“. Skelbiama, ką tokio padarė rusai  ()

Rusija nutekino duomenis apie Ukrainą prieš Xi Jinpingo vizitą Maskvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjį Rusija paviešino vaizdo įrašą, kuriame Kinijos nacionalinio parlamento vadovas Li Zhanshu patikino savo kolegą iš Rusijos, kad Pekinas „suprato ir visapusiškai remia“ Maskvą dėl karo Ukrainoje, kas supykdė Kinijos valdžią, WSJ leidiniui sakė šaltiniai.

Tikėtina, kad Li Zhanshu susitiko su Federacijos tarybos pirmininke V. Matvijenko 2022 m., kai Kinijos pareigūnas paskelbė apie Pekino „tvirtą paramą“ Maskvai. WSJ šaltiniai teigė, jog Kinijos delegacija nežinojo, kad susitikimo įrašas bus paskelbtas viešai. Jei kinai būtų žinoję apie tai, Li Zhanshu tikriausiai būtų santūresnis.

Lapkričio mėnesį naujasis Rusijos ambasadorius Kinijoje taip pat sukėlė pasipiktinimą, kai žurnalistams pasakė, kad Xi planuoja apsilankyti Maskvoje prieš tai, kol Kinijos lyderis iš tikrųjų nusprendė tai padaryti. Susitikimo metu kabo Tarptautinio baudžiamojo teismo išduotas arešto orderis V. Putinui, kaltinamam karo nusikaltimais, susijusiais su RF priverstiniu vaikų deportavimu iš okupuotų Ukrainos regionų. Orderis buvo išduotas kovo 17 d., praėjus kelioms valandoms po to, kai Maskva ir Pekinas patvirtino Xi kelionę.

Abu šie epizodai atspindi Rusijos ir Kinijos santykių skirtumus: kol Maskva bandė pademonstruoti pagrindinių pozicijų su Kinijos valdžia sutapimą, Pekinas ėmėsi žingsnių gerindamas santykius su Vakarais, daro išvadą WSJ. Visų pirma, siekdamas pademonstruoti neutralią poziciją Rusijos ir Ukrainos konflikte, Xi planuoja surengti derybas su V. Zelenskiu po savo vizito Maskvoje, rašo laikraštis. V. Putino kelionę į Mariupolį dieną prieš Xi vizitą WSJ interpretuoja kaip dar vieną bandymą parodyti, jog Pekinas palaiko Maskvą.

 

Be to, Xi vizito Maskvoje dieną tapo žinoma, kad Centrinės Afrikos Respublikoje žuvo devyni aukso kasykloje dirbantys Kinijos piliečiai, dar du buvo sužeisti. CAR valdžia dėl atakos kaltino sukilėlių koaliciją „Patriotai už pokyčius“, tačiau patys sukilėliai teigė, kad ataką įvykdė Rusijos grupuotė „Wagner“.

„Associated Press“ teigimu, šis tvirtinimas nepatvirtintas. Kinijos prezidentas Xi Jinpingas kovo 20 d. atvyko į Maskvą su trijų dienų vizitu. Priešingai nei tikėjosi kai kurios Rusijos žiniasklaidos priemonės, V. Putinas nesutiko asmeniškai „brangaus draugo“ Xi oro uoste.

 

Kinija vasario mėnesį Rusijos invazijos į Ukrainą metinių proga pristatė 12 punktų planą „politiškai išspręsti Ukrainos krizę“. Tarp siūlymų – paliaubos, pagarba visų šalių suverenitetui ir vienašalių sankcijų nutraukimas. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad pasiūlymai nėra planas, o tik minčių rinkinys, kartu gyrė ir tai, jog Kinija pradėjo kalbėti apie Ukrainą.  

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Maskva vertina „nuoširdų Kinijos norą prisidėti prie konflikto Ukrainoje sprendimo taikiomis priemonėmis“. JAV prezidentas Joe Bidenas pavadino planą „naudingu tik Rusijai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(1)
(44)

Komentarai ()