Putinas tik pirmas žingsnis: skelbiama, ką toliau darys Tarptautinis baudžiamasis teismas  ()

Tarptautinis baudžiamasis teismas kiekvieną dieną „neantspauduos“ orderių Rusijos elitui, įsitikinęs tarptautinės teisės ekspertas Borisas Babinas. Nepaisant to, Haga gali nuspręsti suimti Rusijos Federacijos karinę vadovybę, taip pat kai kuriuos kitus šalies agresorės vadovus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-21 Putinas tik pirmas žingsnis: skelbiama, ką toliau darys Tarptautinis baudžiamasis teismas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai „Focus“ pasakojo tarptautinės teisės srities ekspertas, teisės mokslų daktaras ir profesorius Borisas Babinas.

„Nemanau, kad TBT kiekvieną dieną išrašinės orderius, bet, žinoma, tai ne paskutinis sprendimas suimti Rusijos pareigūnus. Sąrašas gali būti gana platus. Jei jie pradėjo tiesiogiai nuo valstybės vadovo, tada jo pavaldiniai taip pat gali gauti grandininius laiškus „Iš Hagos“, – pabrėžia B. Babinas.

Anot jo, pirmiausia kalbama apie Rusijos karinę vadovybę ir atskirus valstybės tarnautojus. Taip pat panašus sprendimas Hagoje gali būti priimtas ir dėl vadinamųjų okupacinių administracijų lyderių Ukrainos teritorijoje, mano ekspertas. Kalbama apie „Krymo vadovą“ Sergejų Aksjonovą, Donecko srities kovotojų vadą Denisą Pušiliną, jo „kolegą“ iš Luhansko Leonidą Pasečniką ir kitus.

Tačiau tai „ne vienos minutės reikalas“, – priduria advokatas. Hagoje tokiems sprendimams galioja tam tikra tvarka: pirmiausia prokurorai pateikia atitinkamą prašymą teisėjams, kurie turi apsvarstyti šį klausimą ir už jį balsuoti. Tai yra, tolesni sprendimai gali atsirasti tik po kurio laiko.

ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellas savo ruožtu taip pat teigė, kad V. Putino patraukimo atsakomybėn precedentas iškels daugybę baudžiamųjų bylų prieš Rusijos karinės-politinės vadovybės atstovus, kaltus dėl karo nusikaltimų Ukrainoje.

Borisas Babinas mano, kad Rusijos vadovas tikrai savotiškai reaguos į TBT sprendimą. Taigi, gal Vladimiras Putinas nuspręs su oficialiu vizitu vykti į marionetinę valstybę, kad parodytų, jog nebijo išduoto jo arešto orderio. Ekspertas siūlo Rusijos Federacijos prezidentui apsilankyti Baltarusijoje ar bet kurioje iš Vidurinės Azijos šalių, kurios yra glaudžiai susijusios su Rusija.

 

Tačiau toks vizitas bus vienkartinis, pabrėžia teisininkas.

Rusijos lyderis pastaruoju metu beveik nekeliauja už šalies ribų. Dėl Hagos sprendimo jis negalės aplankyti jokios Vakarų šalies. Netgi valstybės, kurios neratifikavo Romos statuto, bet apskritai gerbia tarptautinę teisę ir siekia save laikyti civilizuotomis, nepriims į savo teritoriją Rusijos Federacijos prezidento.

Nepaisant to, kad Rusijos vadovas nerizikuos ir nekeliaus į šalis, kurios gali jį išduoti teismui, Hagos sprendimas dėl orderio yra itin svarbus, pažymi advokatas.

Pirma, orderis V. Putinui gali sustiprinti Rusijos Federacijai sankcijų politiką. Maskvai taikomus apribojimus Vakarų šalys dabar galės panaikinti tik suėmus Rusijos prezidentą, – aiškina ekspertas.

 

Antra, TBT sprendimas pabrėžia Kremliaus režimo nusikalstamumą. Pats orderis negali būti atšauktas – tašką šioje istorijoje gali padaryti tik posėdis su paties V. Putino buvimu teismo salėje.

Trečia, TBT praktikoje jau būta precedentų dėl buvusių diktatorių ekstradicijos. Taigi 2001 m. buvo suimtas Serbijos, o vėliau ir Jugoslavijos Federacinės Respublikos prezidentas Slobodanas Miloševičius. Tais pačiais metais karo nusikaltimų padarymu apkaltintas politikas buvo perduotas tarptautiniam tribunolui.

Tad ekspertas neatmeta, kad orderis tikrai gali duoti realų rezultatą ir priversti Rusijos Federacijos lyderį stoti prieš teismą Hagoje.

„Rusijos prezidentas kaltinamas siaubingais tarptautiniais nusikaltimais ir jam asmeniškai blogesnis gali būti tik teismo nuosprendis. Tačiau tai neįmanoma be jo asmeninio buvimo teisme Hagoje“, – priduria ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()