[Karšta tema] Itin protinga, Putino sukurta galios struktūra – štai kaip jis apsisaugo nuo perversmo (Video)  ()

Kaip Putinas susikūrė sistemą, kuri apsaugo jį nuo perversmo?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-08 [Karšta tema] Itin protinga, Putino sukurta galios struktūra – štai kaip jis apsisaugo nuo perversmo (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos prezidentas sukūrė sumanią pavaldinių valdžios struktūrą, kuri skatina skirtingas frakcijas ir net skirtingus asmenis konkuruoti ar menkinti vieni kitus.

Kad ir kokie žiaurūs ar nepaklusnūs taptų Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymai, tikėtina, kad jis artimiausioje ateityje išlaikys savo valdžią, nes potencialūs uzurpatoriai yra per daug užsiėmę kova tarpusavyje.

Jo nepažeidžiamumas priklauso nuo sumanios galios struktūros, kurią jis sukūrė pavaldiniams, kuri skatina skirtingas frakcijas ir net skirtingus asmenis konkuruoti ar kenkti vieni kitiems.

„Putino stilius yra skaldyti ir valdyti. Jis aplink save sukūrė įvairias įtakos grupes, konkuruojančias dėl valdžios. Jo tikslas buvo išvengti valstybės perversmo. Taip pat neturėtume nuvertinti jo režimo. Tai dar truks kurį laiką.", - sako Sankt Peterburgo aukštosios ekonomikos mokyklos politologė Vera Ageeva.

 

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas savo šeimininko vardu skleidžia vis labiau absurdišką melą ir propagandą. Tačiau tikroji jo galia yra nereikšminga.

Žmonės, turintys bet kokią įtaką Rusijos diktatoriui, veikia šešėlyje. Tai oligarchai – „Putino kišenės“. Jie atsidūrė reikiamoje vietoje tinkamu metu, kad iš buvusios sovietinės pramonės uždirbtų milijardus dolerių.

Su Putino pagalba jie tapo pasakiškai turtingi (o jis užsitarnavo jų lojalumą, kai jam to reikia), bet dabar jie praranda savo gyvenimo būdą, nes Vakarų sankcijos kandžiojasi, o Rusijos ekonomika smunka žemyn.

Tačiau jėgų pusiausvyra tarp jų ir Putino jau buvo smarkiai pasikeitusi – 2005 m. gegužę turtingiausias iš jų Michailas Chodorkovskis buvo įkalintas devyneriems metams, kaip įspėjimas jiems visiems.

 

Dabar slegiamas paranojos, Rusijos diktatorius vargu ar įsiklausys į jų raginimus pasitraukti iš karo.

Kita žmonių klasė, kurių Putinas klauso – bent jau iki šiol – yra kietosios linijos, buvę Sovietų Sąjungos kariuomenės ir saugumo pareigūnai, žinomi kaip Siloviki, pažodžiui verčiami kaip „jėgos žmonės“ arba „stipruoliai“.

Tarp jų yra Sergejus Nariškinas, Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos vadovas, ir gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Būtent Šoigu pakeitė Rusijos kariuomenės uniformą, kad ji būtų panaši į 1945 metų modelio sovietinę.

 

Tačiau Putino elgesys su šiais dviem „vanagais“ yra daug pasakantis. Neseniai vykusiame Rusijos Saugumo Tarybos posėdyje Putinas pažemino Naryškiną, apkaltindamas aiškiai išsigandusį pareigūną ir liepdamas jam sėsti.

Netgi tarp silovikų yra trys konkuruojančios grupuotės – kariuomenė, žvalgybos tarnybos ir policija bei nacionalinė gvardija, kurios tarpusavyje kovoja dėl įtakos ir valdžios.

Tačiau sankcijoms žalojant Rusijos ekonomiką, kris ir jų pajamos. Ar dėl įvairių gynybos ir saugumo grupuočių pasipiktinimo galima nugalėti Putiną, dar reikia pamatyti.

Bet net jei jiems pavyks nuversti Putiną, neturėtume pamiršti, kad tai sovietmečio reakcionieriai, skatinę jį siautėti Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(5)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: