Entuziastas 19-ojo amžiaus iliustruotam žodynui atkurti sugaišo 10 metų (Video)  (9)

Knygų leidykloje "Quercus Press" dirbantis Johnny Carrera 1995 metų vasarą po savo senelio mėgiamiausiu krėslu rado nudriskusį 1898 metų leidimo iliustruotą žodyną "Webster’s International Dictionary". Knyga jam padarė didelį įspūdį, ir J. Carrera nusprendė naujai atkurti jos kopiją. Tada jis dar nežinojo, kad visas procesas iš jo pareikalaus dešimties metų darbo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Entuziastas taip susižavėjo šiuo senu žodynu, kad jam atgaminti jis nusprendė pasitelkti tuos pačius 19-ojo amžiaus knygų leidybos metodus. Pavyzdžiui, po kiekvienu paveikslėliu pateikiamą tekstą jis surinkdavo daugiau nei senamadiška "Linotype" spausdinimo šablonų sudarymo mašina.
Kiekvienam paveikslėliui gaminti buvo reikalingi specialūs lieti metaliniai šablonai, kuriuos visus tuometiniai savininkai padovanojo Yale universiteto (JAV) archyvams. Iš viso jų buvo apie 13000 - J. Carrera sugaišo beveik metus, juos atrinkdamas, atnaujindamas ir suskirstydamas į kategorijas pagal puslapius. Knygą sudarė šiek tiek daugiau kaip 400 puslapių. Atspausdinus knygos lapus, jie buvo surišami naudojant rankinį darbą. Viršelis padengtas tikra oda, nugarėlėje įpresuotas iš tikro aukso pagamintas ženkliukas. Kaip teigia patys autoriai, ši rankų gamybos knyga nėra paprasta - tai greičiau meno kūrinys. Vieną jos kopiją galima įsigyti už 4600 dolerių. Taip, tai įspūdinga suma, tad tiems, kurie nenusiteikę išlaidauti, J. Carreros leidykla pateikė 35 dolerius kainuojančią jos versiją - tiesa, pagamintą naudojant gerokai spartesnes šiuolaikines technologijas.
Daugiau apie knygos kopijos gamybos procesą žiūrėkite video.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)