Rusijai smogė trilijoninis deficitas: kas vyksta?  (4)

Rusija turi labai didelių bėdų dėl savo biudžeto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Rusijos ekonomistų, Rusijos vyriausybė jau išleido trečdalį savo 2023 m. biudžeto, kai išlaidauja rekordiškai, o pajamos iš naftos ir dujų žlugo. Kad įvykdytų metinį biudžetą, vyriausybė turės sumažinti kasdienes išlaidas 40 proc.

Nepriklausoma Rusijos naujienų agentūra praneša, kad, remiantis pačios vyriausybės paskelbtais duomenimis, iki balandžio 17 d. Rusijos vyriausybė jau išleido 10,14 trilijono rublių (124 mlrd. USD) iš planuotų 29,88 trilijonų (365,4 mlrd. USD).

Per tą patį laikotarpį vyriausybė gavo tik 5,4 trilijono (66 mlrd. USD) rublių pajamų. Biudžeto deficitas padidėjo 4,7 trilijono (57,4 mlrd. USD). Tai reiškia, kad pajamos sumažėjo 21 %, palyginti su praėjusiais metais, ir 45 % sumažėjo pajamos iš naftos ir dujų eksporto.

Balandžio mėn. išlaidos smarkiai išaugo. Per pirmąsias 17 balandžio dienų buvo išleista 1/14 viso metinio biudžeto arba 2,1 trilijono rublių – 122 milijardai rublių per dieną, palyginti su 97 milijardais per dieną sausio mėnesį, 98 milijardais per dieną vasarį ir 75 milijardais per dieną kovą.

Kad būtų įvykdytas planuotas biudžetas, išlaidas reikia sumažinti 40 % iki 76,4 mlrd. rublių per dieną likusią metų dalį. Tai, kaip pastebi ekonomikos analitikai, vargu ar įmanoma. Esant dabartiniam išlaidų lygiui taip pat kyla pavojus, kad padidės infliacija.

Naujienų agentūra pažymi, kad trečdalis viso Rusijos federalinio biudžeto iki šiol buvo įslaptintas. Įslaptintos išlaidos tapo didžiausiu biudžeto punktu, aplenkdamos išlaidas socialinėms paslaugoms ir gerovei.

 

Tikėtina, kad šios slaptos išlaidos atspindi karo Ukrainoje išlaidas, įskaitant padidėjusias karines išlaidas ir Rusijos užimamų teritorijų Ukrainoje išlaikymo išlaidas.

Pranešama, kad Finansų ministerija siekia, jog stambioms įmonėms būtų nustatytas vienkartinis „neatidėliotinas mokestis“, kurio suma siektų apie 200–250 mlrd. rublių (2,44–3 mlrd. USD). Tai sumažintų biudžeto deficitą. Tikriausiai tai bus įgyvendinta, bet Rusijos ekonomikos pablogėjimo kaina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(44)
(0)
(44)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: