Lenkija reikalauja atsiprašymo iš Zelenskio. Kas vyksta?  ()

Lenkijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad prezidentas Volodymyras Zelenskis turėtų atsiprašyti Lenkijos žmonių dėl Antrojo pasaulinio karo metais įvykusios Voluinės tragedijos. Ukrainos ambasadorius atsakė: nepriimtina liepti Ukrainos prezidentui, ką jis turi pasakyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Duodamas interviu „Onet“ Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Lukaszas Jasina sakė, kad V. Zelenskis turėtų atsiprašyti Lenkijos dėl Voluinės tragedijos, praneša  „Liga.net“.

Minint 80-ąsias Voluinės tragedijos metines, Lenkijos užsienio reikalų ministerijos pranešėjas buvo paklaustas, ko jis tikisi iš Ukrainos.

L. Jasina pažymėjo, kad tai jam asmeninė tema, nes jis užaugo tarp žmonių, pabėgusių iš Voluinės.

„Manau, kad iš Ukrainos pusės ir aš čia būsiu labai diplomatiškas, vis dar yra nesuprantama, koks svarbus šiuo metu šis klausimas lenkams“, – sakė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Jis užsiminė, kad galbūt Voluinės tragedija ukrainiečius slegia mažiau nei lenkus, ir išreiškė viltį, kad 80-metis situaciją pakeis.

Paklaustas, ar V. Zelenskis turėtų atsiprašyti už Voluinę, L. Jasina atsakė: „Ukrainos valstybė to nepadarė, bet prezidentas V. Zelenskis turėtų prisiimti daugiau atsakomybės už Ukrainą“.

Jis pabrėžė, kad atsiprašymo formatas puikiai veikia Lenkijos ir Ukrainos santykiuose.

„Atsiprašau, prašau, mes atsiprašome. Ši formulė labai gerai veikia Lenkijos ir Ukrainos santykių atveju, o jos vis dar trūksta. Mes, lenkai, kaip Lenkijos valstybė, prisiėmėme atsakomybę už mūsų valstybės įvykdytus nusikaltimus ukrainiečiams. iš Ukrainos pusės tokios atsakomybės nėra, nors daug kas pasikeitė į gerąją pusę“, – sakė Lenkijos URM atstovas.

 

Ukrainos ambasadorius Lenkijoje Vasylis Zvarych‘us savo pareiškimuose socialiniame tinkle „Twitter“ paragino laikytis pagarbos ir saiko.

„Bet koks bandymas primesti Ukrainai ar Ukrainos prezidentui tai, ką turėtume pasakyti apie mūsų bendrą praeitį, yra nepriimtinas ir apgailėtinas. Mes prisimename istoriją ir raginame laikytis pagarbos bei saiko savo pareiškimuose, ypač atšiaurioje genocidinės Rusijos agresijos tikrovėje“, - sakė Ukrainos ambasadorius.

 

Jis priminė krikščionišką tikrojo susitaikymo formulę.

„Juo labiau, kad gerai žinoma tikrojo susitaikymo Ukrainos ir Lenkijos santykiuose formulė, kurią perėmė mūsų Bažnyčių hierarchai, skamba taip: „Mes atleidžiame ir prašome atleidimo“, – rašė V. Zvarych‘us.

Priminsime, kad Voluinės tragedija – abipusis lenkų ir ukrainiečių gyventojų etninis valymas, vykdomas Ukrainos sukilėlių armijos ir Lenkijos kariuomenės, dalyvaujant lenkų „Schutzmannschaft“ batalionams, sovietų partizanams ir Ukrainos bei Lenkijos civiliams 1943 m. Antrojo pasaulinio karo metais Voluinėje. Kalbame apie dešimtis tūkstančių žuvusiųjų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(23)
(-19)

Komentarai ()