ES pagrasino Lenkijai, Duda skubiai keičia įstatymą. Kas nutiko Lenkijoje  ()

Lenkijos prezidentas Duda po ES ir JAV kritikos nusprendė pakeisti „Rusijos įtakos“ įstatymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda penktadienį netikėtai pareiškė, kad siūlo skubias pataisas prieštaringai vertinamam „Rusijos įtakos“ įstatymui, kurį jis pasirašė šią savaitę, ir, kuris sulaukė JAV ir Europos Sąjungos kritikos.

Tai pranešė Censor.NET, remdamasis „Europos tiesa“.

Pirminėje įstatymo versijoje buvo numatyta sukurti komisiją Rusijos įtakai Lenkijoje tirti.

Pagal teisės aktą, kurį Duda pasirašė pirmadienį, komisija galėtų skirti bausmes, įskaitant 10 metų draudimą eiti viešąsias pareigas, susijusias su valstybės lėšų panaudojimu ir įslaptinta informacija.

Kritikai teigė, kad priemonė, kurią valdantieji konservatoriai pristatė likus vos keliems mėnesiams iki parlamento rinkimų, bus naudojama prieš opoziciją.

JAV Valstybės departamentas ir ES institucijos aštriai kritikavo įstatymą ir išreiškė susirūpinimą dėl Lenkijos demokratijos. ES taip pat pagrasino imtis veiksmų, jei paaiškės, kad toks įstatymas pakenktų demokratiniams standartams.

 

Penktadienį Duda pareiškė, kad jo pataisa nuobaudos būtų panaikintos. Vietoj to komitetas tiesiog paskelbtų pareiškimą, kuriame nurodytų, kad asmuo pasidavė Rusijos įtakai, todėl nėra jokių garantijų, kad jis tinkamai dirbs viešojo intereso labui. Duda taip pat sakė, kad siūlytų į komitetą įtraukti ekspertus, o ne įstatymų leidėjus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()