Gudrūs šveicarai nori surengti pigiausias olimpines žaidynes istorijoje. Kaip tai įmanoma?  ()

Šveicarija nori surengti pigiausias olimpines žaidynes istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gudrūs šveicarai nori surengti pigiausias olimpines žaidynes istorijoje. Kaip tai įmanoma?

Apie tai rašo „Europos tiesa“, remdamasi „Bloomberg“.

Paprastai žiemos olimpinės žaidynės rengiamos konkrečiame regione ar mieste ir yra labai brangios. Rusija žiemos olimpinėms žaidynėms Sočyje išleido 11,5 milijardo dolerių, oficialus 2022 m. žiemos olimpinių žaidynių Pekine biudžetas buvo 3,9 milijardo dolerių, tačiau manoma, kad išlaidos buvo daug didesnės. Net 2002 metais Solt Leik Sitis žiemos olimpinėms žaidynėms išleido 2,2 mlrd. dolerių.

Šveicarijos sporto federacijos penktadienį vienbalsiai balsavo už vietos paraiškos patvirtinimą, 2030 m. žiemos olimpinėms žaidynėms skiriant 1,6 milijardo dolerių.

Atsižvelgiant į infliaciją, žiemos olimpinės žaidynės būtų bene pigiausios istorijoje ir pelningiausios nuo 1984 m., kai Los Andželas uždirbo pelno.

Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as taip pat sakė norintis, kad 2024 m. vasaros olimpinės žaidynės Paryžiuje būtų pigiausios per pastaruosius dešimtmečius, o valstybė padengtų tik ketvirtadalį renginio išlaidų.

Nors Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) būstinė yra Lozanoje (Šveicarija), o Šveicarijos kurorte Sankt Morice išvystytas žiemos turizmas, vietos skepticizmas sužlugdė mažiausiai tris preliminarius pasiūlymus surengti žiemos olimpines žaidynes.

 

Sankt Moricas žiemos olimpines žaidynes rengė du kartus, bet paskutinį kartą dar 1948 m.

Kai 2013 m. pasirodė dar vienas pasiūlymas surengti 2022 m. žaidynes Graubiundene, atsargūs piliečiai jį atmetė. Pasiūlymą surengti 2026 m. žaidynes tas pats kantonas 2017 m. vėl atmetė, o po metų buvo atmestas ir bandymas Valė kantone.

Ateinančią vasarą TOK išrinks šeimininkus 2030 ir 2034 metų žiemos olimpinėms žaidynėms. Dviejų Prancūzijos Alpių regionų pasiūlymą remia prezidentas Emmanuelis Macronas, o kitas pasiūlymas greičiausiai bus iš Švedijos (iš dalies su Latvija).

2026 m. žiemos olimpinės žaidynės vyks Milane ir Kortina d'Ampeco mieste, Italijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()