„Sniego gniūžtės“ efektas: Europon ateina šalčiausia per pastarąjį 1000 metų žiema ?  (17)

„Mokslininkai nustatė, kad tokios šaltos žiemos, kokia bus ši, Europoje nebuvo jau apie tūkstantį metų.“ Ši žinutė pasaulio žiniasklaidoje klajoja jau keletą mėnesių. Tačiau ar iš tikrųjų taip bus? Burbulas. Nieko panašaus neprognozavo jokie mokslininkai. Tiesiog pasaulio žiniasklaida iš piršto laužtą žinią pasigavo iš lenkų bulvarinės spaudos. Pamokanti istorija apie nūdienos informacinėse priemonėse neretai susiformuojantį „sniego gniūžtės“ komunikacinį efektą, kai pirminė informacija, perduodama iš rankų į rankas, palaipsniui neregėtai išsikraipo ir apauga nebūtais dalykais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujienos apie ateinančią rekordinio šaltumo žiemą šaltiniu įvardijami kartais Lenkijos, o kartais Rusijos klimatologai ar meteorologai. Tai gali sukelti tam tikrų įtarimų, kad naujienoje – kažkas ne taip.

„Pagūglinti“ ir rasti pirminį šaltinį šiais laikais – gana nesudėtinga, juolab jog žinutėje minima lenkų mokslininko Michał Kowalewski pavardė (o kartais – rusiška Michailo Kovalevskio pavardė). Keliskart spustelėję pelę, nesunkiai rasite pirminį straipsnį, kuriame cituojamas M.Kowalewskis. Tiesa, mokslininko žodžiuose prognozių apie rekordiškai šaltą žiemą – nė gramo. Tačiau įvadinėje pastraipoje kažkokiu būdu atsiduria masinantis žodžių junginys „tūkstantmečio žiema“.

Akylesnis skaitytojas netruks pastebėti, kad citatose – mokslininko atsakymai į klausimus, svarstant apie Golfo srovės įtaką Europos klimatui. Dideli šalčiai yra hipotetinė galimybė tuo atveju, jei Golfo srovė imtų silpti. O tokią prielaidą M.Kowalewskis aiškiai atmeta.

Sensacingos naujienos pėdsakais sekti ėmusiems Vokietijos žurnalistams Stefanui Rahmstorfui and Oliviai Serdeczny M.Kowalewskis elektroniniu paštu atsakė, kad naujiena kai kuriose žiniasklaidos priemonėse yra absoliučiai neįtikėtina.

„Radijo žurnalistas mane klausinėjo apie teorines klimato kaitos galimybes, jei Golfo srovė imtų silpti, – rašo M.Kowalewskis. – Atsakydamas aš minėjau, kad tokia galimybė yra tik hipotetinė, ir jei jau taip nutiktų, į Lenkiją ateitų šaltesnių žiemų. Po kelių dienų viename interneto portale užtinku straipsnį, kurio autorius cituodamas pateikė mano žodžius taip, kad visai kitame kontekste susiformavo visai kita prasmė, nei aš išsakiau. Tad straipsnyje buvo pateikta absoliučiai absurdiška tezė. Mano atsakymai žurnalistui buvo korektiški, tačiau pareikalauti korektiškumo iš žurnalisto aš nebeturėjau galimybės.“

Taigi, chronologine tvarka vokiečių žurnalistai pateikia kone chrestomatinį pavyzdį, kaip komunikacijos procese sąmoningai ar nesąmoningai būna iškraipoma informacija.

Rugsėjo 10 d. M.Kowalewskis atsakinėja į klausimus lenkų radijo stočiai tok.fm. Tą pačią dieną bulvarinis lenkų portalas gazeta.pl publikuoja naujieną sensacingu pavadinimu apie „rekordinę tūkstantmečio žiemą“. Naujienos pradžioje cituojamas ir kažkoks Gianluigi Zangari. Jis skelbia atradęs, kad, remiantis palydoviniais duomenimis, Golfo srovė ima silpti. Srovės silpimą jis sieja su Meksiko įlankoje šiemet įvykusia naftos ekologine katastrofa. Tada įterpiami fragmentai iš radijo interviu su M.Kowalewskiu – pateikiamos hipotetinio Golfo srovės silpnėjimo pasekmės Europos klimatui. Tik tokiame kontekste jos virsta ne hipotetinėmis, o realiomis.

Rugsėjo 12 d.Artėja tūkstantmečio žiema!”- trimituoja kitas lenkų bulvarinis portalas „Fakt“. Vėl keiksnojamas naftos išsiliejimas Meksiko įlankoje, tik šįkart – be G.Zangari pavardės. Tad skaitytojui paspendžiami spąstai tokias mintis priskirti naujienoje minimam M.Kowalewskiui.

Rugsėjo 22 d. „Rusijos balsas“ praneša apie lenkų mokslininko Michailo Kovalevskio susirūpinimą Golfo srovės silpnėjimu. Šią „prognozę“ rusų mokslininkai yra linkę laikyti perdėta.

Spalio 4 d. Rusų naujienų tarnyba RT prognozuoja „Šalčiausią žiemą per pastarąjį tūkstantį metų“. Ją atneš neva perpus susilpnėjusi Golfo srovė. RT cituoja lenkų mokslininkus: „Lenkų mokslininkai teigia, kad šiltoji Golfo srovė nesugebės atsverti arktinio oro masių. Anot lenkų ekspertų, kai srovė visiškai išsisklaidys, Europoje prasidės naujas ledynmetis.“ Čia „į sceną“ kviečiamas rusas Vadimas Zavotčenkovas. Jis viso labo tik užsimena apie šaltą žiemą: „Nors artimiausių mėnesių prognozė yra patikima tik 70 proc., aš prognozuočiau gana šaltą žiemą.“

Spalio 4 d. „Klimato skeptikai“ tinklalapyje wattsupwiththat ima dalį agentūros RT pranešimo, suplaka kokteilį su „Rusijos balso“ pranešimu, kuriame mini „Michailą Kovalevskį“. Tokiu būdu iškraipyta žinutė persikelia į vakarų žiniasklaidos okeaną, ir naujiena pasirodo daugelyje Vakarų Europos žiniasklaidos priemonių, įskaitant ir keletą solidžių dienraščių bei TV kanalų.

Šį atvejį atskleidę vokiečių žurnalistai yra šokiruoti, kaip žurnalistai tiesiog aklai kopijuoja informaciją, kartais ją pagražindami, ir nemėgina suabejoti informacijos šaltiniu ar susisiekti su pačiu M.Kowalewskiu.

„Rimtų abejonių dėl naujienos patikimumo mums kilo internete panaršius vos dešimt minučių“ - teigia atvejo analizės autoriai. – Beje, savimi per daug pasitikinti vakarų žiniasklaida turėtų pasimokyti iš kolegų kinų. Kinijos naujienų agentūra Xinhua istorija suabejojo, patikrino ir spalio 20 d. pranešė štai ką:

„Lenkų mokslininkams priskiriama prognozė, kad Europą šiemet užgrius šalčiausia per pastarąjį tūkstantmetį žiema, sulaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio. Tačiau Xinhua reporterių tyrimas atskleidė, kad naujienos patikumu verta suabejoti.“

Šis rašinys parengtas pagal vokiško rašinio KlimaLounge portale anglišką versiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)