Kinijoje dygsta netikros „Apple“ parduotuvės  (4)

Kinija jau spėjo pagarsėti pigiomis įvairių prekių kopijomis. Dabar šios šalies verslininkai žengia į naują lygį: jie atidaro suklastotas parduotuves. Šalyje viena po kitos dygsta netikros „Apple“ parduotuvės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug 7 mln. gyventojų miestas Kunmingas, esantis Junano provincijoje, keičiasi koja kojon su valstybe. Vieni pastatai kyla, kiti griaunami, kai kurie pastatomi ir greitai nugriaunami, o vietoje jų pastatomi kiti. Į šį miestą plūsta patys garsiausi prekiniai ženklai. Prieš porą metų čia buvo galima rasti tik „McDonalds“ ir KFC, o šiandien nuo vienos iki kitos „Starbucks“ kavinės pėsčiomis reikėtų eiti ne ilgiau nei 10 minučių.

Viena amerikiečių pora, gyvenanti Kunmingo mieste, grįžusi po kelis mėnesius trukusios kelionės nustebo, kai eidami gatve pamatė net ir „Apple“ parduotuvę. Įtarimų jiems sukėlė tai, kad ši kompanija nebuvo skelbusi, jog ketina atidaryti savo parduotuvę Kunminge.

Šiame mieste, turinčiame per 7 mln. gyventojų, yra daugybė žinomų užsienio kompanijų parduotuvių. Problema ta, kad „Apple“ oficialiai skelbia Kinijoje turinti parduotuves tik Šanchajuje ir Pekine. Ši bendrovė garsėja tuo, kad jos parduotuvės atidarinėjamos lėtai ir sunkiai, tikriausiai dėl to, kad siekiama atitikti nepriekaištingus standartus ir daugelio klientų lūkesčius.

Ir nors Kunminge esančios parduotuvės interjeras atrodė išties panašus į „Apple“ parduotuvių, akį badė pigus įrengimas (prastai nudažytos sienos, nekokybiški laiptai). Be to, įėjimą į parduotuvę puošė užrašas „Apple Store“ (liet. „Apple“ parduotuvė), nors oficialios šios kompanijos prekyvietės žymimos tik „Apple“ logotipu – prakąstu obuoliu.

Parduotuvės viduje sukiojosi darbuotojai, vilkintys mėlynus marškinėlius su „Apple“ logotipu. Užkalbinti amerikiečių jie teigė esantys įsitikinę, kad dirba „Apple“ kompanijoje.

Įdomiausia tai, kad paėję dar kelis kvartalus amerikiečiai mieste rado dar dvi „Apple“ parduotuves. Tiesa, viena jų buvo pavadinta ne „Apple Store“, o „Apple Stoer“. Smulki klaidelė…

Neaišku tik, ar šiose parduotuvėse prekiaujama originalia „Apple“ produkcija, ar pigiomis kopijomis. Išvaizda įrenginiai atrodė išties panašūs į originalus, bet pirkti jų amerikiečiai nesusigundė.

Amerikiečiams parašius apie tai tinklaraštyje, komentatoriai puolė ginčytis, ar išties šios parduotuvės veikia nelegaliai. Esą jos gali turėti „Apple“ leidimą prekiauti jos produkcija.

Tačiau kiti komentatoriai pastebėjo, kad tokį leidimą turinčios prekyvietės žymimos specialiu „Apple Premium Reseller“ ženklu. Jų interjerui keliami griežti reikalavimai, kurių parduotuvės Kunminge neatitinka. Be to, „Apple“ viešai skelbia oficialių atstovų sąrašą, kuriame minėtų parduotuvių nėra.

Daugiau netikrų „Apple“ parduotuvių nuotraukų ir pasakojimą (anglų k.) galite rasti šiame tinklaraštyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)