Asmeninis įrenginys darbe – leisti ar baimintis?  (0)

Pasaulyje populiarėja tendencija, skatinanti darbuotojus naudoti darbo reikmėms asmeninius nešiojamus ar planšetinius kompiuterius ir išmaniuosius telefonus. Tokia koncepcija, kuri dar vadinama "atsinešk savo asmeninį įrenginį" (angl. BYOD – Bring Your Own Device), leidžia įmonėms sutaupyti, o darbuotojams naudotis tais įrenginiais, prie kurių jie yra įpratę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbant apie BYOD koncepciją, kartas nuo karto skambinama pavojaus varpais dėl duomenų saugumo. Sutikime, kad verslui, tai yra didelė problema. Šiame įraše trumpai aptarsiu šią problemą ir galimą jos sprendimo variantą.

Pažvelkime realybei į akis. Nepriklausomai nuo įmonės IT politikos, asmeninių kompiuterių naudojimas darbe ir darbinių kompiuterių naudojimas asmeniniams tikslams yra egzistuojantis faktas, o ne teorinė galimybė. Praėjusiais metais tyrimų kompanijos „Forrester Research“  atlikta apklausa parodė, kad JAV 35 proc. darbuotojų įsigytą išmanųjį telefoną naudoja ir darbui, taip pat darbiniu kompiuteriu naršo nelegaliuose  tinklalapiuose ir siunčiasi įtartinas aplikacijas.

Visa tai, kelia daug grėsmių įmonės IT ūkiui, nes neįmanoma nei teisiniais, nei techniniais būdais kontroliuoti darbuotojo kompiuterio. Darbuotojas su savo kompiuteriu gali daryti ką tik panorėjęs, pavyzdžiui, įdiegti programinę įrangą, dalyvauti socialiniuose tinkluose  ir t.t. Kartu su laisve kompiuteryje tvarkytis kaip nori iškyla grėsmės, kad darbuotojas įsidiegs virusais ir „trojanais“ užkrėstą programinę įrangą ar taps „socialinio hackingo“ auka. Kitaip tariant, iš darbuotojo apgaulės būdu gali būti išvilioti prisijungimo slaptažodžiai ar e. bankininkystės kodai.

Kuomet darbuotojas virusais užkrėstą nešiojamą ar planšetinį kompiuterį prijungia prie įmonės tinklo, tai iš šių įrenginių virusai gali pakliūti į kolegų kompiuterius, paveikti verslo valdymo sistemas ir t.t.. Verta priminti, kad tokiais atvejais IT specialistai labai retai turi galimybę kontroliuoti kokiais įrenginiais yra jungiamasi į įmonės tinklą.

Tačiau šiais laikais paminėtas problemas galima pakankamai paprastai išspręsti, o vienas iš sprendimo variantų – virtualios darbo vietos paslauga.  Ši paslauga leidžia užtikrinti įmonės IT politiką, nes prie virtualios darbo vietos prisijungiama per specialią aplikaciją, o asmeninis kompiuteris veikia duomenų centre. Kitaip sakant, darbuotojo įrenginyje „atvaizduojamas“ korporatyvinis kompiuterio darbalaukis. Taigi, darbui naudojamas tik asmeninis darbuotojo įrenginys, o ne jame įdiegtos programos, kurios gali būti „virusuotos“.  Be to, paslauga leidžia užtikrinti duomenų saugumą net jeigu darbuotojo įrenginys yra pavagiamas arba nepataisomai sugadinamas. 

Dar vienas svarbus argumentas, galintis paskatinti įmones pasirinkti virtualios darbo vietos paslaugą ir leisti darbuotojams naudoti asmeninius nešiojamus ar planšetinius kompiuterius ir išmaniuosius telefonus – galimybė sutaupyti. Tokiu atveju įmonei nereikia darbuotojui pirkti kompiuterio, rūpintis jo priežiūra, programų atnaujinimais.

Ir pabaigai – tyrimai rodo, kad „išmaniųjų“ darbuotojų karta tiek darbui, tiek laisvalaikiui pasitelkia  planšetinius kompiuterius ir išmaniuosius telefonus.  Dar vienas įdomus faktas, jog net 3 iš 5 darbuotojų nuomone, efektyviam darbui jiems nereikia būti įmonės biure.  Virtuali darbo vietos paslauga leidžia užtikrinti darbuotojų mobilumą ir dirbti iš ten, kur yra interneto ryšys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
Autoriai: Kęstas Liaugminas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)