„Tumblr“ įkūrėjas – multimilijonierius be mokyklos diplomo  (0)

Interneto paslaugų tiekėjos „Yahoo“ sprendimas įsigyti socialinį tinklą „Tumblr“ atpirko visas Davido Karpo motinos viltis. Kai jos sūnui tebuvo 14 metų, gamtos mokslų mokytoja paskatino jį mesti mokyklą ir visą dėmesį skirti didžiajai gyvenimo aistrai – kompiuteriui. Dabar D. Karpui – dar tik 26-eri, o jo turtas vertinamas mažiausiai 275 mln. dolerių (737 mln. litų).


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-05-23 „Tumblr“ įkūrėjas – multimilijonierius be mokyklos diplomo  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „The New York Times“, lemtingą gyvenimo žingsnį jaunas programuotojas žengė neapsikentęs pamokų Niujorko Bronkso gamtos mokslų vidurinėje mokykloje. Patekęs į vieną garsiausių JAV bendrojo lavinimo įstaigų, D. Karpas ir toliau dienomis nuobodžiavo, o vakare sėsdavo prie kompiuterio ir kartais prie jo praleisdavo visą naktį.

Netrukus paauglio motina, pedagogė Barbara Ackerman nusprendė, kad jos sūnui užteks formalaus išsilavinimo. „Buvo visiškai aišku, kad Davidui reikėjo daugiau erdvės, kad galėtų atsiduoti savo aistrai – o tai buvo kompiuteriai. Viskas, kas susiję su kompiuteriais“, - sakė ji žurnalistams.

D. Karpas iki šiol neturi nei aukštojo mokslo diplomo, nei vidurinės mokyklos baigimo pažymėjimo. Tačiau tai nesugriovė jo gyvenimo – netgi priešingai, suteikė galimybę jam galimybę labai anksti pradėti svaiginančią karjerą šiuolaikinių technologijų ir interneto paslaugų rinkoje.

Išbandęs savo jėgas keliuose startuolių (angl. „start-ups“) projektuose, D. Karpas sukaupė pakankamai pradinio kapitalo ir įkūrė nuosavą bendrovę, kuri 2007 metais pristatė „Tumblr“ – mikrotinklaraščių svetainę su socialinio tinklo funkcijomis. Patrauklus dizainas ir patogi vartotojo sąsaja akimirksniu pritraukė daugybę vartotojų – vien per pirmąsias kelias savaites prie „Tumblr“ prisijungė 75 tūkst. vartotojų.

Gegužės pradžioje, kai interneto gigantai „Yahoo“ pradėjo derybas dėl „Tumblr“ įsigijimo, išsiplėtusiame tinkle jau buvo apie 108 mln. mikrotinklaraščių. Juos aptarnavo 175 kompanijos darbuotojai. Galiausiai „Yahoo“, mėginantys susigrąžinti per keletą pastarųjų metų kovoje su „Google“ prarastas pozicijas, sutiko sumokėti 1,1 mlrd. JAV dolerių (2,95 mlrd. litų). Manoma, kad pats D. Karpas iš to uždirbs apie 250 mln. dolerių.

Klausinėjamas, ką ketina daryti po to, kai pardavė savo bendrovę, jaunasis milijonierius nesutriko ir išreiškė viltį, kad, norint dirbti „Yahoo“, diplomo jam neprireiks.

„Kai pirmą kartą sutikau Davidą, jis buvo 20-metis su sportbačiais ir džinsais, - „The New York Times“ sakė Bijanas Sabetas, vienas pirmųjų investuotojų, parėmusių „Tumblr“. – Tačiau aš žinojau, kad jis yra vienas iš tų nedaugelio verslininkų, kurie užaugo Tinkle ir turėjo galimybę iškelti idėją, patys ją išplėtoti ir paleisti dar tą pačią naktį.“

Tiesa, nors D. Karpas išvengė paskutinių mokyklos metų, jaunatviniai paklydimai jo neaplenkė. Daugelis jaunojo „Tumblr“ įkūrėjo aplinkos žmonių vertino jį už programavimo gebėjimus bei interneto svetainių dizaino įgūdžius, tačiau kartu ir smerkė dėl nerūpestingo gyvenimo būdo.

Tačiau ilgainiui D. Karpas surimtėjo. Prieš ketverius metus jis užmezgė rimtus santykius su savo dabartine partnere, Niujorko universiteto slaugytojų mokyklos absolvente. Tuo pačiu metu „Tumblr“ taip pat virto rimta bendrove. Šių metų gegužės pradžioje joje dirbo 175 darbuotojai – gerokai daugiau, negu pats D. Karpas kada būtų drįsęs įsivaizduoti.

Kaip ir pačioje karjeros pradžioje, D. Karpas iki šiol labiausiai mėgsta dirbti vienumoje. Praėjusiais metais jis prisipažino labiausiai mėgstantis į „Tumblr“ būstinę ateiti anksti ryte, kai gali būti tikras, kad jam netrukdys kiti žmonės.

„Jaučiuosi produktyviausias ir labiausiai įsitraukęs, kai pasineriu į kodą, pasineriu į kokį nors projektą, tobulinu dizainą, - teigė jis. – Neabejotinai esu intravertas.“

„Tumblr“ įkūrėjas šiuo metu su drauge ir šunimi gyvena vieno miegamojo 1,6 mln. dolerių vertės lofte Niujorko Bruklino rajone. Interviu „The New York Times“ jis atskleidė šiuo metu „galvojąs“ apie filantropiją, o taip pat svarstąs galimybę kada nors įstoti į aukštąją mokyklą.

„Dabar bent jau žinau, kad turėsiu tam pinigų“, – sakė D. Karpas.

Kaip pastebi britų „The Independent“, net jeigu pačiam D. Karpui pavyktų prisitaikyti prie „Yahoo“ vidaus taisyklių ir suvaržymų, anaiptol nėra aišku, koks likimas laukia jo svarbiausio kūrinio. „Yahoo“ neslepia siejanti „Tumblr“ įsigijimą su įsibėgėjusiais internetinės nuotraukų ir vaizdo įrašų saugyklos „Flickr“ pertvarkymo darbais, tačiau oficialiai tvirtina, kad „Tumblr“ bus leista veikti „nepriklausomai“.

Vos paskelbus apie pasikeitimus, kai kurie „Tumblr“ vartotojai, nepatikėję tokiais pažadais, suskubo uždaryti savo paskyras. Baiminamasi, kad naujieji šeimininkai ims keisti socialinio tinklo veikimo principus ir sugriaus tai, ką anksčiau pavyko sukurti D. Karpui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Antanas Manstavičius
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)