Beprecedentė byla: bus teisiamas pusę milijono iš prekybos rašto darbais uždirbęs vilnietis  (10)

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje prieš teismą stos asmuo, neteisėtai gavęs pajamas už rašto darbų rašymą. Nustatyta, kad vilnietis per keletą metų gavo užsakymus už atlygį parašyti daugiau kaip 1 tūkst. 400 rašto darbų įvairiomis temomis ir iš šios nusikalstamos veikos gavo daugiau kaip 555 tūkst. 450 litų pajamų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai Vilniaus apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje vilnietis A. R. kaltinamas neteisėta ūkine komercine veikla, neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone ir jos duomenimis, neteisėtu elektroninės mokėjimo priemonės ir jos duomenų panaudojimu ir nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimu, dokumento klastojimu.

Kaip teigiama prokuratūros pranešime, tyrimo metu Lietuvos Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo padalinių pareigūnams atlikus išsamias internetinių tinklalapių analizes buvo nustatyta, jog didžioji skelbimų dalis, kuriuose buvo nurodyta referatų, baigiamųjų, magistrinių, bakalaurinių, kursinių bei kt. darbų rašymo veikla, vertėsi skirtingais anketiniais duomenimis prisistatantys asmenys, tačiau nurodytais kontaktiniais duomenimis naudojosi ir šią veiklą vykdė vienas ir tas pats asmuo.

Nustatyta, kad 2003–2011 metų laikotarpiu A. R. gavo užsakymus už atlygį parašyti daugiau kaip 1 tūkst. 400 rašto darbų įvairiomis temomis. Iš šios nusikalstamos veikos vyriškis gavo daugiau kaip 555 tūkst. 450 litų pajamų.

A. R. nusikalstamą veiką vykdė kartu su valstybės tarnautoja J. T., kuri padėjo įteisinti iš šios veiklos gaunamas lėšas, nuslepiant jų kilmę. A. R. siekdamas legalizuoti nusikalstamu būdu gautas lėšas, neteisėtai įgijo svetimais vardais bankų išduotas elektronines mokėjimo priemones, prisijungimo prie sąskaitos per internetinės bankininkystės sistemą kodus, slaptažodžius, jas laikė ir neteisėtai naudojosi atlikdamas finansines operacijas.

Tiriant šią didelės apimties baudžiamąją bylą, bendradarbiauta su apskričių policijos komisariatais, apklausta daugiau kaip 1400 Lietuvos Respublikos piliečių, nuo 2003-10-02 iki 2011-04-12, pirkusių iš A. R. rašto darbus ir mokėjusių jam piniginį atlygį. Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija A.R. atžvilgiu atlieka mokestinį patikrinimą.

Kaip teigiama pranešime, baudžiamoji byla ypatinga tuo, kad tiriamos nusikalstamos veikos susijusios su visuomenėje plačiai diskutuojama akademinei bendruomenei tema – rašto darbų pirkimas bei jų pateikimas švietimo įstaigoms.

Griežčiausia įstatymų numatyta bausmė už šias nusikalstamas veikas – laisvės atėmimas iki septynerių metų.
Pažymėtina, kad ši baudžiamoji byla yra pirmoji tokio pobūdžio byla perduodama teismui, tikimasi, kad jos nagrinėjimas padės suformuoti tokių bylų tyrimo praktiką.

Primename, jog Generalinė prokuratūra rašto darbų rašymą ir pardavinėjimą studentams prilygina ekonominei veiklai ir pripažįsta, kad už tai negresia jokia atsakomybė.

Asmenys, pagal užsakymą parašę ir pardavę rašto darbus, atsakomybę už jo panaudojimą perkelia studentui. Studentas, ne savo rašytą darbą įsigijęs bei jį pateikęs aukštajai mokyklai įvertinimui, pažeidžia Mokslo ir studijų įstatymą, tos aukštosios mokyklos statutą, studijų nuostatus ir akademinės etikos kodekso normas. Už tai numatyta drausminė, tačiau ne baudžiamoji ar administracinė, atsakomybė.

Gegužės pradžioje teisėsauga nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl liūdnai pagarsėjusios istorijos, kuomet buvusi Mykolo Romerio universiteto studentė į teismą padavė nekokybišką mokslo darbą parašiusią įmonę. Pareigūnai dar kartą pakartojo: Lietuvoje rašyti ir pardavinėti mokslo darbus – legalu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(0)
(1)

Komentarai (10)