„Erdvėlaivis Žemė 2013“: Kiborgo sapnai ir košmarai  (0)

Kas yra žmogus? Kur prasideda ir baigiasi žmogiškumo ribos XXI amžiuje, dirbtinio intelekto gimimo išvakarėse? Menininkai, naudodami naujausias technologijas, įkvėpti tokių mokslinių fantastinių filmų, kaip „Eliziejus“ arba „Likvidatorius“, kviečia įdėmiau pažvelgti į ateities pasaulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvieną dieną mus veikia technologijos. Jos keičia mūsų pasaulėžiūrą ir greitina gyvenimo tempą. Instaliacijos autoriai siūlo originalią individo ateities viziją. Implantais sustiprintas žmogus taps pusiau robotu, veikiamu savo struktūros patobulinimų.

„Dr. Glitch“ – interaktyvi kinetinė skulptūra, reaguojanti į žiūrovo prisilietimą. Žiūrovui palietus skulptūros nugarą ranka, kiborgas automatiškai ima piešti ant popieriaus. Jis savo vienintele veikiančia akimi stebi žmones. Atminties monitoriuje matosi kiborgo prisiminimai. Jis girdi aplinkos garsus ir juos robotizuoja. Skulptūra „mato“, „girdi“ ir „prisimena“ praeitį.

Kiborgas suiro, jo galiojimo laikas baigėsi. Liko tik prisiminimų nuotrupos dirbtinėje atmintyje, kurią atgaivina žmogaus prisilietimas. Ar toks dirbtinis žmogus gali turėti savimonę, atgaivinamą žmogaus prisilietimu? Išbandyk tai – prisiliesk. Prisilietimas – vienintelis tikrovės įrodymas šiais virtualios tikrovės laikais.

Kinetinės instaliacijos autoriai: Bartas Polonskis, Pavelas Volginas, Urtė Milda Širvinskaitė, Tadas Lukoševičius, Mantas Bardauskas pasakoja, kaip ji veikia. Robotizuota instaliacijos dalis susideda iš kelių komponentų.

Specialiai instaliacijai sukurtos programos, kurios veikia įprastiniuose kompiuteriuose. Programa – tarsi instaliacijos smegenys, nurodančios kitam komponentui – programuojamam mikrokontroleriui kaip valdyti piešiančią kiborgo ranką. Kita mikrokontrolerio funkcija – valdyti roboto galvoje sumontuotus šviestukus ir „klausytis“ unikalaus lietimui jautraus jutiklio. Šis jutiklis buvo sukurtas iš senų kompiuterio procesorių. Tai talpinis jutiklis, panašus į naudojamus šiuolaikinių išmaniųjų telefonų ir planšečių ekranuose. Jo veikimo principas paremtas krūvio generavimu: pasiekus tam tikrą ribą, mikrokontroleris kompiuteriui išsiunčia signalą ir taip robotas atgyja.

Šią instaliaciją galėsite pamatyti ir išbandyti mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė 2013“ atidarymo metu Vilniuje, rugsėjo 10 d. nuo 16 val. kino „Forum Cinemas Vingis“ fojė ir rugsėjo 13 d. Kaune, tarptautinėje mokslo mugėje nuo 11 val. iki 17 val.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)