Siūlymai Rygoje iškelti paminklą sovietų kariams kelia Rusijos įniršį  (42)

Rusijos užsienio reikalų ministerija pasipiktino, kad Latvijoje siūloma perkelti Rygoje esantį paminklą sovietų kariams, ir vertina tai kaip Latvijos valdžios polinkį laikytis Antrojo pasaulinio karo padarinių klastojimo kurso.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Didelį pasipiktinimą Maskvoje sukėlė ciniškas Latvijos Respublikos teisingumo ministro Janio Bordano raginimas nuversti paminklą sovietų kariams išvaduotojams Rygoje“, – sakoma Rusijos URM oficialaus atstovo Aleksandro Lukaševičiaus komentaruose.

„Panašūs provokuojantys pasisakymai yra eilinis oficialiosios Rygos bandymas falsifikuoti Antrojo pasaulinio karo padarinius, remiantis Latvijos vadovybės skatinama šventvagiška iniciatyva „sutaikyti“ antihitlerinės koalicijos veteranus su buvusiais „Waffen-SS“ latvių legionieriais“, – pažymi rusų diplomatas.

Jis taip pat sako turįs vilties, kad „Latvijos valdžia atsako už tai, kad jų įkyrus siekis reabilituoti nacistus iš esmės sunkina dvišalio dialogo su Rusija plėtotę, trukdo formuoti teigiamą politinį informacinį foną mūsų santykiuose“.

Praėjusios savaitės pabaigoje, atsiliepus į trijų asmenų pasiūlytą pilietinę iniciatyvą „Tikrosios Pergalės aikštės Rygoje atkūrimas“, tinklalapyje manabalss.lv surinkta 10 tūkst. parašų.

Mažiausiai tiek reikia norint, kad ši iniciatyva, kurioje siūloma demontuoti Pergalės paminklą, būtų svarstoma Seime, tačiau trečiadienį iki pietų ji dar nebuvo pateikta svarstymui.

Iniciatoriai reikalauja, kad Seimas imtųsi atitinkamų veiksmų atkurti Pergalės aikštės Rygoje esmę ir istorinį teisingumą, būtų renkamos aukos (siekiama gauti valstybės paramą, kompensaciją iš Rusijos) SSRS armijos memorialui demontuoti ir Pergalės aikštės infrastruktūrai atkurti pagal pirmapradį projektą.

Jie pabrėžia, kad Pergalės aikštė Rygoje buvo dar iki Antrojo pasaulinio karo, taip pavadinta Latvijos armijos pergalei prieš Bermonto-Avalovo pajėgas Pirmojo pasaulinio karo laikotarpiu.

Ši aikštė yra Latvijos valstybės pergalės aikštė, o ne sovietų armijos, pabrėžia iniciatoriai.

Memorialas kariams Rygos išvaduotojams buvo pastatytas Pergalės aikštėje sovietmečiu.

Ministras Janis Bordanas anksčiau yra sakęs, kad memorialas sovietų kariams Rygoje yra okupacinės valdžios simbolis; todėl tokiam paminklui ne vieta Latvijos sostinėje.

Beje, Latvijos URM pažymi, kad minimo paminklo iškėlimo idėja prieštarauja sutarčiai su Rusija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (42)