Rusija, įkandin JAV, taip pat siunčia karinius laivus į Siriją. Karo pradžia prognozuojama dar šią savaitę (Video)  (20)

Rusijos laikraštis „Komersant“ rašo, kad, įkandin JAV karinių laivų, į Siriją plaukia ir Rusijos jūrų pajėgos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Komersant“ priėjo prie išvados, kad JAV planuoja pirmąjį smūgį Sirijai suduoti dar šią savaitę. Žurnalistai atkreipė dėmesį, kad Didžioji Britanija labai skubiai sušaukė vyriausybės posėdį ir surengė debatus dėl atsakymo į Sirijos prezidento pajėgų išpuolį, kai akivaizdžiai buvo panaudotas cheminis ginklas.

Be to, žurnalistai pastebi, kad Jungtinės Tautos, JAV prašymu, skubiai atšaukė savo ekspertus iš Sirijos.

Taip pat pranešta, kad JAV karinis jūrų laivynas perdislokuoja jau penktąjį eskadrinį minininką rytinėje Viduržemio jūros dalyje, vis labiau didėjant smūgio Sirijai tikimybei, ketvirtadienį agentūrai AFP pranešė vienas amerikiečių gynybos pareigūnas.

„Valdomomis raketomis ginkluotas eskadrinis minininkas „USS Stout“ yra Viduržemio jūroje ir plaukia į rytus pakeisti laivų „USS Mahan“, – sakė pareigūnas ir pažymėjo, kad abu laivai gali kurį laiką likti minėtame rajone.

Eskadrinis minininkas – tai greitaeigių, manevringų karo laivų klasė. Šie laivai yra ginkluoti torpedomis, pabūklais, jūrų minomis ir raketomis. Skirtas kovai su povandeniniais laivais, lėktuvais, raketomis, kitais karo laivais, kitų laivų apsaugai. Eskadriniai minininkai taip pat naudojami žvalgybos, patruliavimo tikslams, minų užtvaroms statyti ir palaikyti desantą ugnimi. Tai mažiausias karinis laivas, kurį galima naudoti įvairioms užduotis, tačiau galintis atlikti karines užduotis ir savarankiškai be papildomo palaikymo.

Paprastai po Viduržemio jūrą JAV Šeštojo laivyno sudėtyje patruliuoja trys eskadriniai minininkai, pirmiausia – apsigynimui nuo raketų. JAV karo laivynas laiko griežtoje paslaptyje, kiek raketų „Tomahawk“ turi kiekvienas laivas, bet manoma, jog jų gali būti 45.

Kaip reaguos Rusija?

Rusija (kuri yra Sirijos ir Irano sąjungininkė) iki šiol tik burnojo, galimą JAV ir sąjungininkų smūgį Sirijai vadindama nepamatuotu ir skubotu, neparemtu jokiais įrodymais (dėl cheminio ginklo panaudojimo). Tačiau tuo pat metu Rusijos žiniasklaida praneša, kad ši šalis stiprina savo jūrų laivyno pajėgas Viduržemio jūroje. Į galimo konflikto vietą plaukia Šiaurės laivyno povandeninis laivas, taip pat raketinis kreiseris „Maskva“, prieš tai atlikęs kovines užduotis šiauriniame Atlante. Tiesa, jis Siriją pasiektų tik kitą savaitę.

Tačiau kurie karo ekspertai pabrėžia, kad Rusija, ko gero, JAV ataką stebėtų pasyviai, nes V. Putino laivai į Sirijos vandenis juda labai lėtai. Gali būti, kad tokia Rusijos reakcija – tik dėl akių. „The New York Times“ pabrėžia, kad V. Putinas laikosi stebėtinai ramiai ir nekritikuoja JAV dėl spaudimo Sirijai. Tai galėtų reikšti tik viena – Rusija negalėtų būti atsvara gausioms NATO pajėgoms.

Juo labiau, kad prie JAV laivyno, pasirengusio atakuoti Siriją, greičiausiai prisijungs didžiausias pajėgas šiame regione turinti Turkijos karinių laivų flotilė.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė tiesiai šviesiai, kad „Rusija nesiruošia kariauti, bet ras kitų būdų“. Ko gero, tie kiti būdai – tai ginklų tiekimas B. Assado režimui, pastebi ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (20)