„Y karta“ perrašo taisykles: nuolatinis darbas nebepageidaujamas  (0)

Tradicinę darbo sistemą, kurioje įprasta darbo diena trunka nuo 8 iki 17 val., nuo pjedestalo kelia naujas, laisvai samdomų darbuotojų, darbo modelis. Vadinamosios „Y kartos“ atstovus vis dažniau traukia galimybė patiems susikurti darbo sąlygas bendradarbiaujant su verslininkais iš viso pasaulio, kai darbo atlikimui užtenka tik kompiuterio bei interneto ryšio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausias kitokios darbo rinkos prognozes progreso konferencijoje LOGIN apžvelgs internetinės darbo platformos „Elance“ viceprezidentas Kjetil`as J. Olsen`as.

„Taip kaip e-komercija pradėjo keisti apsipirkimo įpročius, taip ir internetas vis labiau keičia tradicinį darbuotojų samdymo modelį. Priežastys, kodėl šis modelis sparčiai populiarėja, yra įvairios: verslo atstovai turi progą atrasti talentus, kurie tenkintų tiek kainos, tiek kokybės prasme, bei nejausti kvalifikuotų specialisto trūkumo. Tuo tarpu darbo ieškančius specialistus toks veiklos būdas suvilioja galimybe nesunkiai siekti savo asmeninių ambicijų, kontroliuoti visą darbo procesą bei susikurti sau patinkančias sąlygas, t.y. dirbti kiek nori, su kuo nori, ir kada nori“, – sako dar 1999 m. sukurtos ir šiuo metu pasaulyje pirmaujančios internetinės darbo platformos „Elance“, kuria naudojasi jau daugiau nei 800 tūkst. verslo specialistų ir 3 mln. samdomų specialistų, atstovas K. J. Olsen`as.

Naujausiais „Elance“ duomenimis, D. Britanijoje net 87 proc. aukštąjį išsilavinimą turinčių studentų užsakomuosius darbus laiko itin patraukliu darbo variantu. Juolab, kad specialistus vilioja ir finansinė motyvacija – 2013 m. D. Britanijoje specialistų, dirbančių pagal tokį darbo modelį, valandinis atlyginimas pakilo 6,7 proc. Tokie pokyčiai darbo rinkoje turėtų atkreipti ir valdininkų dėmesį – kylantis laisvai samdomų darbuotojų poreikis ir specialistų pasiūla ateityje turėtų gerokai pakoreguoti esančias nedarbo problemas. Specialistas atkreipia dėmesį, kad laisvai samdomų darbuotojų paklausa didėja tiek išsivysčiusiose šalyse, tokiose kaip JAV, tiek ir augančiose. „JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton yra pasakiusi – talentų yra visur, galimybių – ne. Progreso, technologijų amžiuje sėkmė jau nebepriklauso nuo to, kur gyvename, bet nuo to, ką ir kaip darome“, – sako K. J. Olsen`as.

Šiuo metu laisvai samdomų specialistų poreikis didžiausias kūrybos ir programavimo sektoriuose, kuriuose atliekama beveik 80 proc. visų „Elance“ siūlomų darbų. Nors projektų įvairovė vis didėja, akivaizdu, jog internetinėmis darbo platformomis nepavyks pasinaudoti visiems norintiems: „Į internetinę erdvę visų darbų perkelti nepavyks. Į šią sritį savo paslaugas kelia jau ir kai kurios teisines paslaugas teikiančios firmos, tačiau, pavyzdžiui, gydytojų darbas šiuo (ir turbūt dar greitu) metu tokios galimybės neturės“, – tendencijas pristato K. J. Olsen`as.

Nors suvokimas apie kitokį darbo būdą į žmonių sąmones kelią skinasi jau kelerius metus, įstatymų pritaikymas naujiesiems darbo santykiams stringa. K. J. Olsen`o teigimu, neretai laisvai samdomas darbuotojas dirbančiu asmeniu tarsi ir nelaikomas – mokėdamas mokesčius tikrai dar ne visose šalyse gaus tokias pačias socialines garantijas kaip kiti, dirbantieji pagal įprastas darbo sutartis, rašoma „Login“ pranešime spaudai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)