Sulaukėme lūžio taško: tai pakeitė viską  (41)

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad virš separatistų kontroliuojamos Ukrainos teritorijos dalies numuštas „Malaysia Airlines“ lėktuvas taps lūžio tašku Vakarų valstybėms vertinant Ukrainoje vykstantį konfliktą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-07-18 Sulaukėme lūžio taško: tai pakeitė viską  (41)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei anksčiau tai atrodė kaip lokalinis konfliktas, dabar jis tapo žymiai platesnis, nes žuvo mažiausiai devynių šalių piliečiai.

Rytų Europos studijų centro (RESC) analitikas Laurynas Kasčiūnas taip pat prognozuoja, kad civilinio orlaivio numušimas taps lūžiu Ukrainos ir Rusijos konflikte.

Naujausiais duomenimis, lėktuvu skrido 283 keleiviai. „Malaysia Airlines“ duomenimis, 154 iš jų buvo Olandijos piliečiai, 27 australai, 28 Malaizijos piliečiai, 12 indoneziečių, 9 Didžiosios Britanijos piliečiai, 4 vokiečiai, 4 belgai, 3 filipiniečiai ir vienas Kanados pilietis. Kitų žuvusiųjų tapatybės dar nustatinėjamos.

L. Linkevičius: vis daugėja prielaidų, kas tą padarė

„Aukomis pirmą kartą šiame konflikte tapo Vakarų šalių piliečiai, tarp žuvusiųjų yra virš pusantro šimto Olandijos piliečių. Tai jei anksčiau tai buvo lokalinis konfliktas, dabar jis tapo žymiai platesnis ir tai gali tapti lūžiniu tašku vertinant situaciją. Mažai abejonių arba jų jau visai nelikę, kad tai tai yra karinių veiksmų pasekmė, kad tai nėra kažkoks nelaimingas atsitikimas – lėktuvas numuštas raketa. Vis daugėja prielaidų, kas tą padarė. Žinome, kad be perstojo per neapsaugotą sieną į Ukrainos teritoriją skverbiasi sunkioji technika, raketinės sistemos, tankai. Mes apie tai ne kartą įspėjome. Visa tai patekdavo į grupuočių rankas, kurios nelabai paiso kažkokių taisyklių ar etikos normų, tą mes ne sykį matėme. Kažkada turėjo įvykti įvykis, kuris sukrės“, - sakė L. Linkevičius.

„Šiuo atveju atsitiko labai didelė nelaimė ir tai gali būti lūžinis taškas vertinant situaciją“, - pridūrė ministras.

Klausiamas, ar, jo nuomone, Vakarų šalys ir toliau apsiribos susirūpinimu dėl konflikto Ukrainoje, L. Linkevičius sakė, kad jam prognozuoti sunku, tačiau jis pabrėžė, jog separatistai ne iš karto į nelaimės vietą įleido Ukrainos ugniagesius bei medikus.

„Labai svarbu nepriklausomas tyrimas. Pabrėšiu, kad tai yra Ukrainoje esančių separatistų kontroliuojama teritorija ir ne iš karto buvo prileistos specialiosios tarnybos – ugniagesiai, medikai. Tai irgi nėra gerai. Nepriklausomas, objektyvus ir operatyvus tyrimas yra privalomas. Kaltieji privalo būti patraukti atsakomybėn. Manau, kad tai bus dar viena priežastis iš daugelio atsakyti į mano kartais užduodamą klausimą – kiek turi žūti žmonių, kad suvoktumėm, kas vyksta regione. Šis tragiškas įvykis apie tai ir byloja“, - sakė L. Linkevičius.

Užsienio reikalų ministras teigia visada sakęs, kad Europos Sąjungos paskelbtos sankcijos yra gerai, kaip gerai buvo ir tai, jog politikai bent minimaliai bandė koordinuoti sankcijas su Jungtinėmis Valstijomis, nors šios šalies taikomos sankcijos laikomos efektyvesnėmis. L. Linkevičius sako, kad lėktuvo numušimas gali paskatinti Europos valstybes ryžtingiau koordinuoti veiksmus, kad būtų parodyta, jog Europa nėra suskaldyta.

„Iki tol pastangos iš mūsų pusės stabdant agresiją, reiškiant susirūpinimą, nebuvo pakankamos, kad padėtis būtų stabilizuota“ - sakė ministras.

L. Kasčiūnas: tai taps lūžiu

Rytų Europos studijų centro analitikas L. Kasčiūnas prognozuoja, kad civilinio orlaivio numušimas taps lūžiu Ukrainos ir Rusijos konflikte.

„Lūžis turi pirmiausia įvykti informaciniame lauke, o po to, manau, bus imtasi daugiau politinių ir karinių priemonių izoliuojant ir užbaigiant šį separatistinį konfliktą. Aišku, iš Vladimiro Putino žodžių jau matyti bandymų primetinėti atsakomybę ukrainiečiams, kurie neva nesugebėjo sukontroliuoti. Taip prasideda informacinis karas, bet jį rusai sunkiai galės laimėti, nes, kiek skaičiau, įrodymai rodo, kad iš teroristų kontroliuojamos zonos paleista raketa „žemė-oras“. Manau, jie pasirašė sau nuosprendį“, - dėstė L. Kasčiūnas.

Jo manymu, dabar V. Putinui bus sunkiau maitinti separatistus – jis privalės labiau įsikišti bei nukirpti bambagyslę.

Politologo teigimu, labai daug priklausys nuo JAV technologinių gebėjimų nustatyti procesą, iš kur ir kada raketa pakilo. Tai ir padės išspręsti problemą. L. Kasčiūno nuomone, pagrindinis lūžis bus informaciniame lauke. Pastaruoju metu Ukrainos klausimas ėjo į paribius, jį buvo pradėjęs užgožti Izraelio ir „Hamas“ konfliktas. Dabar visas pasaulis vėl atsisuks į Ukrainą.

Politologo teigimu, daug priklausys nuo to, kiek katastrofoje žuvo amerikiečių. Dar ketvirtadienio vakarą skelbta apie per 20 amerikiečių aukų, penktadienio duomenimis, tarp katastrofos aukų JAV piliečių nėra. Pasak L. Kasčiūno, jei vis dėlto žuvo JAV piliečių, tai dar daugiau prielaidų kalbėti apie lūžį: prezidentas Barackas Obama nebegalės nesikišti į šį reikalą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Eglė Samoškaitė
(34)
(3)
(31)

Komentarai (41)