Ką reikia žinoti apie eurus (Video)  (0)

Nuo 2015 m. sausio 1 d. Lietuvai prisijungus prie euro zonos, euras pakeis litą ir taps vienintele teisėta, privaloma priimti atsiskaitymams, mokėjimo priemone šalyje. Reikės šiek tiek laiko priprasti prie naujos valiutos – prie konvertavimo, o taip pat ir prie išvaizdos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Labai svarbu gerai susipažinti su euro banknotų bei monetų išvaizda, jei yra galimybė, pačiupinėti juos, kad be vargo atskirtumėte tikrus pinigus ir netaptumėte sukčių aukomis.

Ką reikia žinoti apie banknotus?

Nuo 2002 m. sausio 1 d. apyvartoje yra septynių nominalų eurų banknotų (5, 10, 20, 50, 100, 200 ir 500 eurų). Kiekvienas banknotas yra skirtingos spalvos ir dydžio, o kuo didesnis nominalas, tuo didesnis banknotas. Banknotų averse (bendrojoje pusėje) atvaizduoti langai ir vartai simbolizuoja atvirumą, bendradarbiavimą ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Taip pat atvaizduoti Europos žemėlapis ir Europos Sąjungos vėliava. Ant euro banknotų taip pat yra keletas požymių akliesiems ir silpnaregiams, kurie leidžia atskirti įvairių nominalų eurus.

2013 m. apyvartoje pasirodė pirmieji naujos antrosios serijos, pavadintos „Europa“, banknotai. Ji pradėta 5 eurų naujo dizaino banknotu ir bus tęsiama kitų nominalų naujais banknotais. 2014 m. rugsėjo 23 d. apyvartoje pasirodys naujasis 10 eurų banknotas. Tačiau senieji banknotai taip pat liko galioti.

Norint atskirti tikrus, nepadirbtus euro banknotus, reikia atkreipkite dėmesį į pagrindinius jų apsaugos požymius:

  • dėl spausdinimo ypatumų banknotų paviršius yra nelygus;
  • pažvelgus į banknotus prieš šviesą, abiejose banknotų pusėse yra matomas vandens ženklas, apsauginis siūlelis ir sutapimo ženklelio skaičius;
  • pakreipus banknotą į vieną arba kitą pusę, priekinėje pusėje matyti hologramoje besikeičiantis vaizdas. Kitoje pusėje matyti blizganti juostelė (ant 5, 10 ir 20 nominalų banknotų) arba spalvą keičiantis skaičius (ant 50, 100, 200 ir 500 nominalų banknotų).

Ką reikia žinoti apie monetas?

Šiuo metu yra naudojamos aštuonių nominalų eurų apyvartinės monetos (1, 2, 5, 10, 20 ir 50 centų, 1 ir 2 eurų). Apyvartinės monetos turi bendrą europinę pusę ir savitą nacionalinę pusę. 5, 2 ir 1 euro centų monetų bendrojoje pusėje ant gaublio atvaizduota Europa kartu su Afrika ir Azija.

2 ir 1 eurų, 50, 20 ir 10 centų monetose bendrųjų pusių dizainai yra dviejų variantų: pirmajame variante atvaizduota Europos Sąjunga (ES) iki jos išsiplėtimo 2004 m. gegužės 1 d. , o antrajame – geografinis Europos atvaizdas (nuo 2007 m. sausio 1 d.). Pagal nacionalinę pusę galima atpažinti monetą išleidusią šalį. Monetų nacionalinėse pusėse panaudoti kiekvienai šaliai būdingi elementai, aplink kuriuos apskritimu išdėstyta 12 ES žvaigždžių. Nors viena (nacionalinė) jų pusė ir kitokia, tačiau visos eurų monetos galioja visoje euro zonoje. Prisijungusi prie euro zonos, Lietuva į apyvartą įšleis eurų monetas su valstybės herbo Vyčio simboliu.

Apyvartoje gali pasitaikyti 2 eurų monetų, kurių nacionalinė pusė neįprasta, tai – proginės monetos. 2 eurų proginės monetos yra skirtos didelės nacionalinės ar europinės svarbos dalykams paminėti.

Didelio nominalo monetos – 1 ir 2 eurų – yra dvispalvės (sidabro ir aukso spalvos). Vidutinio nominalo monetos – 10, 20 ir 50 centų – yra aukso spalvos, o mažo nominalo monetos – 1, 2 ir 5 centų – vario spalvos. Raidės ant 2 eurų monetos briaunos ir unikalus metalų lydinys, iš kurio gaminamos 10, 20 ir 50 centų monetos, saugo jas nuo padirbinėjimo.

Susipažinti su euru – linksmai ir paprastai

Europos Centrinis Bankas, siekdamas, kad kuo daugiau žmonių gautų naudingos informacijos apie euro valiutą, sukūrė mokomųjų priemonių rinkinį, kuris vadinasi Euro mokykla. Ji skirta įvairioms auditorijoms, o žaismingai pateikta informacija yra lengvai suprantama tiek, jauniems, tiek vyresnio amžiaus žmonėms. Čia galima rasti trumpą filmuką, žaidimus, taikomąsias programas, leidinius bei virtualią ekskursiją po euro valiutai skirtą parodą.

Naudingos ir interaktyviai pateiktos informacijos taip pat rasite čia.

Lietuvos banko parengtas filmukas apie euro banknotų ir monetų apsaugos požymius:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(14)
(3)
(11)

Komentarai (0)