Septyni garsiausi pabėgimai iš kalėjimo (Video)  (0)

Apie juos kuriami filmai, jais savotiškai žavimasi, nes šie vyrai padarė tai, kas atrodė neįmanoma. Pabėgo iš labiausiai saugomų pasaulio kalėjimų – nuo Alkatraso iki nacių koncentracijos stovylos Aušvice.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po to, kai šį savaitgalį iš griežčiausio režimo kalėjimo sugebėjo pasprukti Meksikos Osama Bin Ladenas – milijardierius narkotikų kartelio vadeiva Joaquinas Guzmanas, pravarde El Chapo (Neūžauga), „The Telegraph“ kviečia prisiminti ir kitus garsiuosius bėglius.

Pabėgo... ne vieną kartą

Vis dėlto šį sąrašą pradės tas pats J.Guzmanas, nes jis sugebėjo iš kalėjimo pasprukti jau antrą kartą. Praėjusiame amžiuje nuteistas vyras pirmą kartą į laisvę įštrūko prieš trylika metų. Vyras visą mylią šliaužte šliaužė iš kameros į laisvę vedančiu tuneliu, todėl jo idėja atrodo pasiskolinta iš garsiojo filmo „Pabėgimas iš Šoušenko“.

Ir jam tai pavyko. Nors buvo pradėtos itin plataus masto gaudynės, blokuoti keliai, pakelti sraigtasparniai, o dėl pabėgimo apklausti aštuoniolika kalėjimo prižiūrėtojų – niekas nepadėjo.

Prižiūrėtojams – „Geros dienos“

Atrodo, kad „Pabėgimą iš Šoušenko“ buvo matę ir du amerikiečiai. Vos prieš mėnesį kaliniai sugebėjo gauti įrankių, išgremžti skylę metalinėje kalėjimo sienoje ir pabėgti. 48 metų Richardas Mattas ir 34 metų Davidas Sweatas turėjo perpjauti vieną garo vamzdį, nušliaužti juo nemažą atstumą ir vėl perpjauti vamzdį. Už žmogžudystes nuteisti vyrai dar sugebėjo ir pademonstruoti savo piktdžiugą, nes prižiūrėtojams paliko raštelį su užrašu „Geros dienos“.

Vis dėlto gyvenimas – tai ne filmas. R.Mattas buvo nušautas praėjus 20 dienų po pabėgimo, o D.Sweatas sugrąžintas į kalėjimą.

Dingti iš Alkatraso

Vieni seka matytu filmu, o kiti patys įkvepia juos sukurti. Štai iš Clarence'o ir Johno Anglinų ir Franko Morriso istorjos gimė garsusis filmas „Pabėgimas iš Alkatraso“. 1962 m. suplanuotas pabėgimas buvo vienas painiausių kada nors sugalvotų pabėgimų iš įkalinimo įstaigos. Šaukštu iškapstę ventiliacijos angas savo kamerose, bėgliai kanalizacijos tuneliais pasiekė stogą.

Pasiekę salos krantus, bėgliai iš pasivogtų apsiaustų nuo lietaus pasigamino plaustą ir pasileido link San Fransisko. Kalinių pasigesta tik ryte. Iki šiol nežinia, ar vyrai paskendo, ar jiems pavyko pasiekti krantą.

Nepraėjus nė metams po šio pabėgimo Alkatrasas buvo uždarytas.

Pagauk, jei gali

Holivudą įkvėpusių pabėgimų sąrašą pabaigia Frankas Abagnale'as, kurio istorija 2002 m. buvo įamžinta juostoje „Pagauk, jei gali“.

Amerikietis F.Abagnale'as buvo teistas už sukčiavimą. Apgavikas buvo sulaikytas 1969 m. Prancūzijoje. Pasėdėjęs pusmetį kalėjime buvo perkeltas į Švediją, o galiausiai atsidūrė Amerikoje.

Savo autobiografijoje jis teigia, kad perveždamas jį iš vienos įkalinimo įstaigos į kitą lydintis pareigūnas pametė dokumentus, todėl atvykus į kalėjimą jam pavyko visus įtikinti, kad jis – ne kalinys, o kalinius stebintis teisėsaugos pareigūnas. Sukčius gavo visus tam būtinus padirbtus dokumentus, o vieną dieną, pranešęs, kad jo misija baigta, išėjęs iš kalėjimo pro paradinius vartus.

Raktas į laisvę

Didžiosios Britanijos valdomoje Vaito saloje XX amžiuje veikęs Parkhursto kalėjimas buvo laikomas europietišku Alkatraso variantu. Tačiau palyginimai nepadėjo išvengti panašios į Alkatrase pasitaikiusią pabėgimo istorijos.

Žmogžudžių Keitho Rose'o, Andrew Rodgerio ir Matthew Williamso išmonė leido pasigaminti raktą, kuriuo pasinaudodami 1995-aisiais jie ištrūko iš griežto režimo kalėjimo.

Stebuklingasis visraktis, kurį naudojo bėgliai, atrakino ne vienas, o visą krūvą kalėjimo durų ir atvedė vyrus iki pagrindinės kalėjimo sienos. Ją perlipę bėgliai sėdo į taksi ir nuvažiavo į Sandauną, kur mėgino pagrobti lėktuvą ar laivelį, kuriuo norėjo bėgti tolyn.

Tačiau planas neišdegė. Po keturių dienų laukuose miegančius beglius ne tarnybos metu aptiko kalėjimo prižiūrėtojas.

Padėjo jogos treniruotės

Korėjietis jogos specialistas Choi Gap-bok istorijai pateikė visai kitokį požiūrį į lankstumą. Jei iki jo kalėjimo bėgliai pasaulyje bandydavo išlaužti grotas, tai šis ponas nusprendė į situaciją pasžvelgti naujai. Choi Gap-bokas sugebėjo taip susilankstyti, kad tilptų per kameros duryse maistui paduoti paliktą skylę. Šis judesys jogui tetruko 34 sekundes.

Tačiau toli nubėgti lankstumas nebepadėjo. Po šešių dienų jis buvo sučiuptas ir nuo to laiko kalintas vienutėje, kurios duryse tarpelis lėkštėms pateikti buvo jau kur kas siauresnis.

Bėgimas dėl gyvybės

Skirtingai nei iki šiol vardinti bėgliai, Alfredas Wetzleris iš nacių koncentracijos stovyklos Aušvice bėgdamas ne dėl malonumo, o dėl gyvybės. Tai, greičiausiai, pats svarbiausias pabėgimas iš kalėjimo per visą žmonijos istoriją.

Slovakijos žydas A.Wetzleris kartu su bičiuliu Rudolfu Vrba pasislėpę medienos rietuvėje pabėgo 1944-aisiais. Keturias paras slapstęsi tarp lentų, vyrai sugebėjo persirengti pavogtais kostiumais ir pradėjo savo kelionę iki Lenkijos-Slovakijos sienos.

Svarbiausia, kad vyrai galvojo ne tik apie save. A.Wetzlerio kišenės buvo kimšte prigrūstos įvairių kankinimus Aušvice liudijančių daiktų. Jis turėjo stovyklos planą, dujų kamerų apibūdinimą, etiketę nuo „Zyklon B“ bako. Šios žinios tapo pirmais patikimais liudijimais apie vokiečių nusikaltimus žmogiškumui.

120 tūkstančių Vengrijos žydų yra padėkoję A.Wetzleriui už tai, kad jis išgelbėjo ir jų gyvybes.

Skraidantis nusikaltėlis

Prancūzas žudikas Pascalis Payetas pasaulyje išgarsėjo kaip skraidantis nusikaltėlis. Šis žmogus ne vieną kartą savo pabėgimams panaudojo sraigtasparnius.

Pirmą kartą savo draugus su skraidykle ant kalėjimo stogo P.Payetas išsikvietė 2001-aisiais. Po trejų metų tas pats žmogus pats suorganizavo kitų trijų kalinių pabėgimą tokiu pat būdu.

Tuo prancūzo nusikaltimai nesibaigė. 2005-aisiais P. Payetas už žmogžudystę buvo nuteistas 30 metų kalėti. Nepaisant to, kad jis buvo labiausiai saugomas Prancūzijos kalinys, po dvejų metų per Bastilijos paėmimo šventę jis vėl įšoko į keturių vyrų pagrobtą sraigtasparnį. Nusikaltėlis po kelių mėnesių buvo sulaikytas Barselonoje. Šiuo metu jo įkalinimo vieta yra įslaptinta.

Po P.Payeto sėkmės sragtasparniai dar daugybę kartų sėkmingai ir nelabai nusikaltėlių buvo naudoti bandant ištrūkti į laisvę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(30)
(0)
(30)

Komentarai (0)