Keisčiausi britų įstatymai: draudžiama prisigerti, belsti į duris ar įvežti lenkiškas bulves  (0)

Didžioji Britanija nuo seno laikoma tradicijas puoselėjančia, konservatyvia šalimi, tad šimtmečius siekiančias nuostatas britai taiko ir dabar. Prieš amžių ar kelis įsigalioję įstatymai, regis, šiandien nebeturi prasmės, tačiau juos pažeidus vis dar galima būti nubaustam. Pateikiame keisčiausių dalykų sąrašą, kuriuos daryti Didžiojoje Britanijoje draudžia įstatymai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Meluoti sužadėtiniui/-ei

Šis keistas įstatymas atsirūgo Liverpulio gyventojui. Vyras naktį prieš vestuves prisiminė, kad pamiršo užsakyti salę pobūviui, tad pamelavo savo būsimai nuotakai, jog šią salę buvo grasinta susprogdinti. Įpykusi sužadėtinė kreipėsi į teismą ir melagis pateko už grotų dvylikai mėnesių.

Dėvėti šarvus Parlamento rūmuose

1313-ųjų statutas numato bausmę už ginklų laikymą netoli Ministro pirmininko. Šiame, iki šiol galiojančiame įstatyme, nurodomas ir draudimas Parlamento rūmuose dėvėti šarvus.

Išgėrus prižiūrėti karvę

1872-aisiais paskelbtas tebegaliojantis aktas draudžia alkoholio padauginusiam žmogui prižiūrėti karvę, pavyzdžiui, ją šerti ar melžti.

Įvežti lenkiškas bulves

Į Angliją bei Velsą draudžiama įvežti bulves, jei yra tikimybė, kad jos atkeliavo iš Lenkijos. Šis įstatymas priimtas 2004-aisiais baiminantis dėl žiedinio bulvių puvinio užkrato, kuris buvo išplitęs Lenkijoje, patekimo į šalį.

Apsimesti vaiduokliu

Didžiojoje Britanijoje draudžiama apsimesti vaiduokliu ir gąsdinti žmones, nes tai laikoma netinkamu elgesiu. Portsmuto mieste vyras, netoli kapinių sušukęs „būūū!“ buvo suimtas ir nubaustas už viešosios tvarkos pažeidimą.

Naudotis taksi sergant

1984-aisiais Viešosios sveikatos kontrolierių paskelbtame akte nurodoma, kad žmogus, sergantis maru, cholera ir raupais neturi teisės naudotis taksi vairuotojų paslaugomis.

Šaudyti iš patrankos netoli gyvenamųjų namų

Didžiosios Britanijos gyventojams draudžiama šaudyti iš patrankos arčiau nei už 300 metrų nuo gyvenamųjų namų. Už nusižengimą šiam įstatymui numatoma 200 svarų sterlingų bauda.

Žaisti su sniegu

Žiemą vaikų itin mėgstamas užsiėmimas – žaidimas su sniegu Didžiojoje Britanijoje draudžiamas. Už šio įstatymo pažeidimą vis dar griežtai baudžiama. Kiekvieną žiemą pareigūnai sučiumpa bei administracines nuobaudas skiria kelioms dešimtims nusižengusiųjų.

Įtartinai nešiotis lašišą

Didžiojoje Britanijoje nelegalu nešiotis lašišą „įtartinomis aplinkybėmis“. Šis įstatymas priimtas 1986-aisiais, siekiant kontroliuoti nelegalią prekybą žuvimi viešose vietose.

Įjungti namų apsaugos signalizaciją

Šalyje draudžiama išeinant iš namų įjungti garsinę savo būsto signalizaciją, nebent paliekamas už ją atsakingas asmuo. 2005-aisiais pasirašytame draugiškos kaimynystės akte skelbiama, kad paliekant namus be priežiūros neleidžiama aktyvuoti garsinės apsaugos. Tai darant privalu paskirti „signalizacijos globėją“, kuris įsijungus aliarmui, galėtų jį išjungti.

„Peršokti“ eilę

Keliaujant Londono metro gali atrodyti keista, kad prie įlaipinimo durų keleiviai dažnai rikiuojasi į eilę. Taip yra todėl, kad nepaisyti žmonių eilės šioje šalyje draudžiama. Už susidariusios eilės „peršokimą“ gresia administracinė atsakomybė.

Valyti kilimą

Dauguma įstatymų, galiojusių Didžiojoje Britanijoje keletą šimtmečių, naujosios valdžios buvo peržiūrėti ir panaikinti, tačiau toli gražu ne visi.

1839-aisiais įsigaliojęs įstatymas purtyti savo kilimą lauke vis dar egzistuoja. Įstatyme teigiama, kad gatvėje, kurioje galios turi policijos pareigūnai (visose šalies gatvėse), draudžiama purtyti ar kitu būdu valyti kilimą ar kilimėlį.

Džiauti skalbinius lauke

Tame pačiame 1839-aisiais paskelbtame įstatymų atnaujinimų sąraše yra draudimas džiauti skalbinius lauke. Įstatyme paminėta, kad draudžiama džiauti ant virvės, tačiau nieko nerašoma apie džiaustymą ant kitų tam skirtų įrengimų.

Belsti į duris

Daugelio vaikystėje mėgtą žaidimą – pabelsti į duris ir nubėgti Didžiojoje Britanijoje draudžia įstatymai. Neleidžiama „sąmoningai sutrikdyti bet kurio gyventojo ramybę skambinant skambučiu ar beldžiant į duris, jei tam nėra pateisinamos priežasties“.

Dainuoti gatvėje

Jei mėgstate linksmai užtraukti dainą žygiuodami gatve, gyvenimas Didžiojoje Britanijoje jums netiks, mat šioje šalyje uždrausta tai daryti. Įstatymas skelbia, kad gatvėje neleidžiama dainuoti įžeidžiančio ar nepadoraus turinio dainą arba baladę.

Būti neblaiviam bare

Iš tiesų šis įstatymas skirtas barų savininkams ir draudžia leisti klientams padauginti alkoholio.

Šiais laikais už leidimą girtauti barų šeimininkai retai baudžiami, tačiau už alkoholio pardavimą akivaizdžiai neblaiviam asmeniui vis dar gali būti nubausti.

Pateikti neigiamą rekomendaciją apie darbuotoją

Nors darbuotojai, keisdami darbo vietą ir nujausdami, kad ankstesnis darbdavys juos gali prastai įvertinti, vengia nurodyti jo kontaktinius duomenis, Didžiojoje Britanijoje nerašomos neigiamos buvusio darbuotojo rekomendacijos. Jei tokia visgi pateikiama, darbdavys turi būti pasiruošęs įrodyti kiekvieną savo žodį teisme.

Neturėti televizijos licenzijos

Didžiosios Britanijos gyventojai, žiūrintys televiziją, privalo įsigyti licenciją. Jei televizorius namie naudojamas tik žiūrėti vaizdo įrašus ar žaisti kompiuterinius žaidimus, licencija neprivaloma.

Tačiau jei gyvai stebimos televizijos laidos, nors ir naudojantis kompiuteriu, licencijos neturėjimas laikomas įstatymo pažeidimu.

Naudoti automobilio garsinį signalą

Nors šiomis dienomis spūstyse įstrigę vairuotojai dažnai gatvėse įspėja kitus apie savo susierzinimą naudodami garsinį automobilio signalą, Didžiosios Britanijos įstatymai tai draudžia.

Garsinis signalas, pasak įstatymo, gali būti naudojamas tik tuo atveju, jei norima įspėti apie galimą pavojų, o ne išreikšti savo pyktį vairuojant.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Sigutė Limontaitė
(22)
(0)
(22)

Komentarai (0)