Daiktai, kuriuos derėtų visada vežiotis savo automobilyje  (0)

Tvirtas patikimas lynas ir atsarginiai rūbai, keletas banknotų ir būtiniausi vaistai – tik keli daiktai, galintys kritinėje situacijoje išgelbėti automobilininko planus ir net jo kailį. Ką būtiniausiai reikėtų vežiotis savo automobilio bagažinėje, kad būtumėte pasiruošę bet kokiems likimo pokštams?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nė vienas nesame apsaugoti nuo netikėtumų kelyje: ekstremali situacija gali susiklostyti kiekvienam bet kuriuo metu – nesvarbu, kokiu automobiliu ir kur važiuojate. Geriausiu atveju incidentas tik sugadins nuotaiką, blogiausiu gi gali net iškilti grėsmė sveikatai ir gyvybei. Taigi autoritetingas vartotojų teisių apsaugai skirtas JAV leidinys „Consumer Reports“ kartu su būriu automobilizmo ekspertų sudarė toli gražu ne banalų sąrašą daiktų, kuriuos tiesiog privaloma vežiotis mašinos bagažinėje. Daiktų, kurių anksčiau ar vėliau, bet būtinai prireiks, kad kelionės nesklandumai nesutrukdytų jums įgyvendinti savo planų.

Ekspertų siūlomą pagrindinį komplektą dar, žinoma, galima papildyti daiktais, praversiančiais tolimose kelionėse arba keliaujant nepalankiomis oro sąlygomis.

Telefonui – kroviklis, jums – vaistai


Tolimose kelionėse neišvengiamai tenka pasinaudoti mobiliajame telefone įdiegtu navigatoriumi, tačiau tuomet telefono baterija itin greitai išsenka. Tad jeigu naudojatės telefonu kaip navigatoriumi, geriau nuolat laikykite aparatą įjungtą į kroviklį. Ekspertai sako, kad ir išlipant iš automobilio nereikėtų jo imti kartu, nepaisant vagysčių grėsmės.

Automobilyje privalu turėti pirmosios pagalbos vaistinėlę, kaip ir gesintuvą bei avarinį ženklą. Tačiau įsigyjant standartinę vaistinėlę vertėtų gerai ištyrinėti jos turinį ir galbūt pasirinkti išplėstinį variantą arba savarankiškai papildyti ją tais vaistais, kurie gali praversti kelyje būtent jums. Pavyzdžiui, įmesti į vaistinėlę tablečių nuo jūrligės, taip pat jums tinkančių vaistų nuo skausmo, skrandžio sutrikimų ar net peršalimo – niekada nežinote, kur ir kokioje situacijoje galite atsidurti išvažiavę į kitą miestą, ką jau kalbėti apie atostogas kitoje valstybėje.

Pasirūpinkite padangomis, šviesa ir pinigais


Drausmingi vairuotojai žino: automobilio padangų slėgį dera tikrinti kiekvieną mėnesį. Ir ne tik tų, kurios sumontuotos ant ratų, bet ir atsarginių. Kadangi slėgiui padangose įtakos turi ir aplinkos temperatūra, tikrinti jį pravartu kas kartą pastebimiau pakitus oro temperatūrai. Tai daugiau nei svari priežastis padangų slėgio matuoklį vežiotis bagažinėje nuolat, net tik vykstant vasaros atostogų.

Jeigu automobiliui, neduok Dieve, kas nors nutiks tamsiuoju paros metu, elektrinis žibintuvėlis taps tikru išsigelbėjimu – galėsite bent apžiūrėti savo transporto priemonę. Žibintuvėlis pravers net jeigu ir bus mažytis, tokį moterys paprastai nešiojasi rankinėse, tačiau bagažinėje vis dėlto geriau vežiotis didesnį apšvietimo prietaisą. Ne tik galingesnį, bet ir pastatomąjį žibintą, kad, esant būtinybei, galėtumėte atlikti ir nedidelį automobilio remontą.

Dėl tos pačios priežasties visada vežiokitės bagažinėje porą darbinių pirštinių ir kuo daugiau švarių skepetų – automobilininkui jų prireikia nuolat: tai aplytiems veidrodėliams pavalyti, tai dulkėms salone nubraukti.

Gyvendami skaitmeninių technologijų amžiuje, dauguma atpratome nešiotis popierinius pinigus – piniginėje mieliau laikome atsiskaitymo korteles. Tačiau keliaujant automobiliu visko gali nutikti, pradedant tuo, kad įsigeisite nusipirkti pakelėje pardavinėjamų uogų. Tad gal verčiau laikykite pirštinių dėkle banknotą kitą ir saujelę metalinių.

Turėkite kuo prisidengti


Jeigu ruošiatės tolimon kelionėn arba tiesiog dažnai važinėjate darbo reikalais, nepatingėkite nuošaliame bagažinės kampe vežiotis atsarginį drabužių ir avalynės komplektą. Kokie tai turėtų būti drabužiai, priklauso nuo jūsų gyvenimo būdo, profesijos ir aplinkybių. Kai kas bagažinėje vežiojasi net vakarinį apdarą – tam atvejui, jei dalykinį susitikimą teks pratęsti restorane ar vakarėlyje, kviestiniame renginyje. Bet galima lažintis, kad ir prakiurusią padangą keisti pliaupiant liūčiai bus linksmiau, jei žinosite, kad bagažinėje guli sausi džinsai ir patogus megztinis.

Žiemai labiau tiktų kiek kitoks variantas – atsarginė kepurė, pirštinių pora ir šiltas pledas ar kitoks apklotas. Net ir apdairiausiems vairuotojams pasitaiko, kad baigiasi degalai ir tenka kurį laiką prakėpsoti nešildomame automobilyje belaukiant pagalbos. Dar galite bagažinėn įsimesti kišeninį rankų šildytuvą (cheminį), tokį galima įsigyti sporto ar žūklės ir medžioklės prekių parduotuvėse. Nedidelis paketas su negendančiais užkandžiais, anot patyrusių keliautojų, taip pat kada nors pravers. Kiti vairuotojai niekur nevažiuoja nepasiėmę pagalvės.

O kas, jeigu...


Štai tokiems „jeigu“ atvejams dauguma vairuotojų, apklausų duomenimis, bagažinėje dar vežiojasi distiliuoto vandens (automobilio aušinimo sistemai) ir tvirtą buksyravimo lyną. Komplekte su gesintuvu, avariniu ženklu ir ryškia liemene parduodamų tempimo lynų paprastai prasta reputacija tarp profesionalių vairuotojų. Jie skundžiasi, neva 99 procentai tokių lynų nutrūksta – net jei etiketėje parašyta, kad turėtų išlaikyti 10 tonų.

Kai kurie automobilininkai linkę vežiotis dar ir alpinistams skirtą dinaminę virvę, atitinkančią jų transporto priemonės svorį. Tokios virvės tamprokos, taigi puikiai tinka griovyje ar pusnyje įstrigusiam automobiliui ištraukti. Tačiau jokiu būdu nenaudokite šio triuko mašinai asfaltuota kelio danga tempti, nes virvė, be kita ko, dar ir greičiau nudils – čia jums pagelbės tik lynas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Panevėžio balsas
Panevėžio balsas
Autoriai: Kostas Šalkauskis
(27)
(5)
(22)

Komentarai (0)