Kas vyksta: kodėl pasaulyje taip radikaliai atpigo nafta ir kitos žaliavos?  (3)

Žaliavų kainos nukrito į žemiausią lygį nuo tarptautinės finansų krizės laikų. Gamtinių išteklių sektoriuje vyrauja baimė dėl Kinijos ūkio sulėtėjimo. Apie svarbiausių žaliavų kainų dinamiką aiškina „Financial Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nafta

Pasaulyje tikrą baimę šiuo metu skleidžia Kinija. Naftos paklausos augimas pastarąjį dešimtmetį buvo nulemtas augančio Kinijos apetito, todėl šios valstybės ekonomikos sulėtėjimas gali reikšti ir mažesnę naftos, kurios ir taip yra per daug, paklausą.

JAV skalūnų pramonė prie naujos padėties naftos rinkoje prisitaiko greičiau, nei tikėtasi. Tuo metu OPEC kartelio narės, pavyzdžiui, Saudo Arabija ir Irakas, naftos išgauna rekordiškai daug.

Rugsėjį naftos pasiūlą turėtų šiek tiek sumažinti sezoniniai remonto darbai.

„BMI Research“ analitikai aiškino, kad rizikos fondų statymas prieš naftos kainas padidino spaudimą „Brent“ ir WTI, todėl naftos kainos pastarosiomis savaitėmis dar labiau smuko. Pasak jų, naftos kainos kelias, kuris prasidėjo praėjusių metų birželį, dar tęsis.

Nors nuo metų pradžios naftos paklausa paaugo, ji vis tiek yra per maža pertekliui „sugerti“. Analitikai prognozuoja, kad antrąjį pusmetį perviršis per dieną sudarys 2 mln. barelių.

Varis

Vario paklausa Kinijoje šiemet augo 2–3 procentais – mažiau už daugumos analitikų prognozes. Dėl silpnesnės paklausos Kinijos rizikos fondai staiga nustūmė žemyn vario kainas šių metų sausį. Šį mėnesį metalo kaina nukrito į šešerių metų žemumas.

Analitikai sako, kad prekyba variu Kinijoje yra gana aktyvi, tačiau bendra jo paklausa yra ganėtinai maža.

Vario išgavėjas ir prekybininkas „Glencore“ praėjusią savaitę pranešė, kad vario atsargos yra istorinėse žemumose, o rizikos kapitalo fondai nusmukdė visą rinką.

„Paprastai esant mažoms atsargoms kainos yra didelės“, – sakė bendrovės vadovas Ivanas Glasenbergas.

Tačiau daug investuotojų pirštu rodo į sumažėjusias investicijas Kinijos pramonėje, ypač energijos sektoriuje, kuris yra vienas iš didžiausių vario vartotojų.

Šiuo metu raudonojo metalo kaina yra mažesnė už jo išgavimo kainą. „Macquarie“ skaičiuoja, kad apie 17 proc. kasyklų šiuo metu dirba nuostolingai.

Aliuminis

Aliuminio kainos šiemet yra žemiausios per šešerius metus. Rinkoje yra aliuminio perteklius, nes nė vienas jo gamintojas nenori sumažinti gavybos.

Aliuminio pasiūla pasaulyje pirmąjį šių metų pusmetį augo 10,3 proc. Dauguma jo liejyklų Kinijoje padidino savo pajėgumus.

Analitikai tikisi, kad auganti gamyba Kinijoje privers Vakarų gamintojus užsidaryti. Naujos liejyklos Kinijoje sugeba išgauti aliuminį labai mažomis sąnaudomis.

Geležies rūda

Geležies rūdos kainų kreivė pastaruoju metu juda palankiau nei kitų metalų – per du mėnesius brango maždaug 25 proc., liepą atsimušusi į dugną.

Tona geležies rūdos dabar kainuoja apie 56 dolerius. Ji pakilo dėl smukusio eksporto iš Brazilijos ir Australijos. Tačiau šiemet geležies rūdos kainos vis tiek yra sumažėjusios 22 proc., nes paklausa yra mažesnė nei pasiūla.

Brangiai geležies rūdą išgaunančios kasyklos jaučia spaudimą, tačiau didžiausi gamintojai pasaulyje beveik nerodo ženklų, kad sumažins gavybos tempą.

Auksas

Šį mėnesį auksas išlošė dėl augusių vilčių, kad JAV centrinis bankas susilaikys nuo bazinių palūkanų normos didinimo kitą mėnesį. Šiuo metu investuotojai taip pat ieško saugių investicijų. Dėl šių priežasčių auksas šį mėnesį pasistiebė 6 proc.

Pirmadienį auksas patyrė šiokį tokį spaudimą, tačiau jis laikosi pakankamai gerai, palyginti su žaliavomis visame pasaulyje.

„Aukso kaina nesugebėjo paaugti daugiau, nepaisant pastebimai silpnesnio JAV dolerio ir fakto, kad investuotojai vengia rizikų“, – aiškino „Commerzbank“ analitikai.

Pirkėjai yra susikoncentravę Vakaruose ir JAV, o ne tradiciniuose aukso paklausos centruose Indijoje ir Kinijoje. Tai reiškia, kad kainos labai priklausys nuo JAV dolerio ir JAV centrinio banko sprendimų.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(30)
(5)
(25)

Komentarai (3)