Tuštėjanti Sirija gąsdina ir islamo valstybę  (3)

Prieš migrantų krizę gūžiasi ne tik apsaugoti sienų nesugebanti ES. Irake ir Sirijoje veikianti „Islamo valstybė“ (IV) bejėgiškai bando sustabdyti iš regiono bėgančius gydytojus, mokytojus ir inžinierius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų žvalgybos tarnybos teisios teigdamos, kad kartu su šimtais tūkstančių karo pabėgėlių ir migrantų iš Artimųjų Rytų į Europą beveik neabejotinai traukia ir piktų kėslų turintys džihadistai. Pastaruosius į Senąjį žemyną esą siunčia IV.

Tačiau atrodo, kad IV vadovybė ir pati puola į paniką dėl Sirijos tuštėjimo pagreičio. Grupuotės tikslas – Irako ir Sirijos teritorijose įkurti į naują valstybę panašų kalifatą, o bet kokiai valstybei kurti reikia profesionalų.

Todėl džihadistai pastarosiomis savaitėmis pradėjo aktyvią propagandinę kampaniją, kurios tikslas – atkalbėti regiono musulmonus nuo sprukimo į Europą.

Ragina nevykti į Europą

Nuo rugsėjo vidurio IV internete paskelbė jau 14 vaizdo įrašų ir 17 straipsnių. Visų jų tema ta pati – masinis musulmonų bandymas persikraustyti į ES.

Toks aktyvumas neįprastas net efektyvumu jau pagarsėjusiai IV propagandos mašinai ir tik liudija: džihadistams parūpo, kaip susigrąžinti į musulmonišką rojų tuos, kurie bėga į nusidėjėliškus Vakarus.

Antai viename įraše vaizdas jau puikiai atpažįstamas – pavargę, purvini žmonės, per atvirą lauką tempiantys krepšius.

Tačiau balsas už kadro žiūrovus tikina, kad šie pabėgėliai iš tiesų yra sirai, nusprendę atvykti į IV kalifatą iš tų teritorijų, kurias vis dar kontroliuoja Basharo al-Assado režimas.

„Visagalis Alachas palaimino šiuos žmones neleisdamas jiems išvykti ir žūti šventvagių žemėse“, – tikinama įraše.

Kituose įrašuose kreipiamasi į tėvus, kurie pabėgę turės auginti vaikus Europoje, kur gyvena „ateistai, narkomanai ir mergininkai“. Taip pat gąsdinama, kad Bendrija toli gražu neklesti, o galiausiai pareiškiama, kad migrantų krizė tėra Vakarų žiniasklaidos išsigalvojimas.

Grupuotės lyderiai išsigandę

IV propagandininkus migrantų krizė, regis, tiesiog apsėdo. Mat jie internete vykdo ir verbavimo kampaniją – atvykti į kalifatą kviečiami gydytojai, mokytojai, naftininkai, net virėjai ir sveikatingumo instruktoriai.

„Akivaizdu, kad jie iš tiesų labai įsibaiminę dėl žmonių, paliekančių IV teritoriją“, – teigė šią grupuotę nagrinėjantis tyrimų centro „Artimųjų Rytų forumas“ Filadelfijoje ekspertas Aymennas al-Tamimi.

Jo teigimu, džihadistams šiuo metu labiau reikia net ne naujų kovotojų, o išsilavinusių darbuotojų, kurie sudarytų jų įsivaizduojamos valstybės stuburą.

Pavyzdžiui, IV de facto sostinėje Rakoje (Sirija) veikiantis Sveikatos departamentas dar gegužę paskelbė ultimatumą miestą palikusiems medikams, vaistininkams ir slaugytojams. Esą jei jie per mėnesį negrįš, grupuotė konfiskuos jų namus.

O rudenį IV įsakė Irake džihadistų užimto Mosulo miesto imamams skelbti migraciją į Vakarus kritikuojančius pamokslus.

„Jaučiame, kad jie išsigandę, – „The Wall Street Journal“ kalbėjo vienas Mosulo gyventojas. – Jie sako žmonėms, kad migrantų krizė yra sąmokslas prieš IV ir kad Europos šalys, praeityje jau pažeminusios musulmonus, vėl nori juos pavergti.“

Mosulo medikai spąstuose

Tiesa, fanatikų, vis dar gausiai bėgančių iš namų Vakaruose ir vykstančių į Iraką ar Siriją, niūrūs į priešingą pusę sprunkančių žmonių pasakojimai apie IV negąsdina.

Tai reiškia, kad grupuotės užimtose teritorijose lieka vis mažiau paprastų žmonių, kurie galbūt tiesiog toleruoja IV režimą.

O tokius pokyčius džihadistai sveikina, nes jų priešams nepadės vietos gyventojų sukilimas.

„Irako pajėgos šiuo metu bando atsiimti žemių iš IV. Bet kadangi žmonių vis mažiau, iš vietinių vyriausybės kariai pagalbos nesulauks. IV tai naudinga“, – teigė Karo studijų instituto Vašingtone analitikas Harleenas Gambhiras.

Vis dėlto propagandinių pranešimų apie migrantų krizę banga parodo, kad IV vadovybė įžvelgia rimtą grėsmę savo pastangoms sukurti kalifatą. Daugiausia rūpesčių – dėl gydytojų.

Antai iš Mosulo išvyko daugiau nei pusė sveikatos apsaugos specialistų, o tai reiškia, kad mieste likę jų kolegos turi dirbti naktimis ir savaitgaliais.

IV stebi visus. Aišku, išvykti iš grupuotės užimtų teritorijų draudžiama visiems Mosulo gyventojams, tačiau bėgti bandantys gydytojai čia prilyginami iš mūšio sprunkantiems kovotojams ir dažnai baudžiami mirtimi.

„Mums palikti miesto neįmanoma. Rizikuotume savo ir savo šeimos gyvybe. Ir aš, ir visi kiti pasilikę gydytojai jau prakeikėme tą dieną, kai pasirinkome šią profesiją“, – teigė vienas Mosulo medikas. („The Wall Street Journal“, AP, LR)

 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(10)
(18)

Komentarai (3)