Bohemian Rhapsody – 40: šokas ir susižavėjimas (Video)  (2)

1975 spalio 31 britų roko grupė Queen išleido singlą Bohemian Rhapsody. BBC tarnybos kultūros apžvalgininkas Aleksandras Kanas prisimena tuometinius savo įspūdžius apie dainą, mininčią savo keturiasdešimtąjį gimtadienį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1975-ųjų rudenį buvau studentas penktakursis, apsišvietęs roko fanas, ir neįtikėtinai godžiai gaudžiau bet kokius, vargiai per geležinę uždangą prasiskverbusios, informacijos apie mylimą roko muziką trupinius.

Radijas buvo vienas iš pagrindinių pažinimo šaltinių, ir kiekvieną savaitę kaip įkastas prilipdavau prie imtuvo, sekdamas pokyčius britų hitparado Top–20, kurį tada savo bangomis transliavo Pasaulinė BBC radijo tarnyba.

Dabar atlikti tyrimai parodė, kad spalio 31 d. šviesą išvydęs singlas Bohemian Rhapsody pirmą kartą Britanijos hitparade debiutavo lapkričio 2 dieną, kuklioje 47-oje vietoje.

Išgirsti jį galėjau tik po savaitės, lapkričio 9 dieną, kai daina pakilo iki 17 vietos ir taip pateko į BBC transliuojamą dvidešimtuką.

Gallileo, Figaro, Scaramouch, Fandango ir Beelzebub

Netgi ta – geriausiu atveju, pusė šešių minučių trukmės dainos, – atkarpa, kurią įspraudė į tuomet itin griežtus Top–20 formato laiko rėmus – šokiravo, kitą žodį sugalvoti sunku.

Tuo metu jau gerai žinojau ir mėgau Queen, o ypač, metais anksčiau išėjusį albumą Sheer Heart Attack su ryškiu ir neįtikėtinai išradingu hitu Killer Queen.

Tačiau, kaip bebūtų, galingas operinis vokalas, grandioziški stiliaus, tempo, kompozicijos, instrumentuotės kitimai, kurių buvo pilna naujojoje dainoje ir kurie visiškai išskyrė ją iš įprasto pop formato, atrodė, darė Bohemian Rhapsody pasirodymą hitų parade kažkokiu paradoksaliu atsitiktinumu, aberacija, išimtimi iš pop taisyklių.

Jau nekalbant apie jos ilgį – o BBC didžėjus nepamiršo pranešti, kad ji trunka visiškai neįtikimas singlui šešias minutes.

Jau nekalbant apie sunkiai suprantamą tekstą, kuriame šmėkščiojo paslaptingi ir nežinia kaip tarpusavyje susiję Galileo, Figaro, Scaramouch, Fandango ir Beelzebub, o vos ne vienintelė nors kiek suprantama frazė skambėjo itin grėsmingai: „Mama, just killed a man, put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead“ (Mama, ką tik žmogų nužudžiau. Pistoletą prie galvos pridėjau, gaiduką nuspaudžiau ir negyvas jis jau).

Ne, negali, su žinovo tikrumu prognozavau, tokia daina pelnyti plačią komercinę sėkmę. Neilgai ji gyvuos hitų parade…

Mano neįtikėtinai nuostabai, kurioje kiekvieną savaitę rasdavosi vis daugiau susižavėjimo, Bohemian Rhapsody ne tik neišnyko iš topo, bet ir užtikrintai kopė aukštyn: lapkričio 9 d. – 17 vieta, lapkričio 16 d. – 9 vieta, lapkričio 23 diena – trokštamasis Number One, pirmasis grupės istorijoje ir stambus pasiekimas bet kuriam pop–rok–atlikėjui.

Toliau – gražiau. Kiekvieną savaitę, 9 savaites iš eilės, daina atkakliai laikėsi populiarumo sąrašo viršūnėje, taip pat ir kalėdinę savaitę.

Na, o pagal per dešimtmečius susiklosčiusią britų popmuzikos tradiciją Christmas Number One – tai tiesiog šventasis gralis, kova dėl kurio tarp įrašų kompanijų vyksta kone nuo vasaros, kruopščiai planuojant kūrinių leidybą, kad galingiausia daina, potencialus hitas spėtų kaip tik Kalėdoms.

Aplenkiant laiką

Iš principo, Queen dainoje Bohemian Rhapsody pademonstruotas išradingumas, siekis prikaišioti dainon pačių netikėčiausių muzikinių, poetinių, mitologinių vaizdiniųaštuntojo dešimtmečio viduryje nebuvo jau tokia didelė išimtis.

Ištęstų per visą plokštelę grandiozinių Jethro Tull, Yes, Pink Floyd ar Ricko Wakemano siuitiškai simfoniškų opusų fone šešių minučių Bohemian Rhapsody atrodė netgi trumpa.

Visgi, nei Jethro Tull, nei Yes (kaip, beje, ir Led Zeppelin) singlų neleido, o Pink Floyd singlams parinkdavo nors ir ryškias, tačiau paprastesnes dainas (Time, Money).

Takoskyra tarp roko ir popmuzikos buvo didelė kai niekad. Ji būto įveikta po metų, dviejų, kai į britų roko pasaulį įsiveržę „jauni vaikiščiai“ pankai nušlavė prog-roko dinozaurus.

O Queen liko. Ir keistoji, neįprasta, laužyta Bohemian Rhapsody pralenkė savo laiką ir nepaisant nutrynimo ir įprastumo, įsiklausius, dabar stulbina ne menkiau, nei prieš 40 metų…


Queen - Bohemian Rhapsody (Official Video)

Bohemian Rapsody

Klasikinis grupės Queen hitas, išleistas 1975 metų spalio 31 dieną.
  • Pasaulyje parduota 6,5 mln kopijų
  • 5 dalys: įžanga, baladė, operos partija, hard roko stiliaus dalis ir svajinga koda
  • 120 vokalinių takelių, sudėtų vienas ant kito
  • 3 kartus (skirtingais metais) pakilo į pirmąją britų hitparado eilutę.
  • Александр Кан
    www.bbc.com

     

    Pasidalinkite su draugais
    Aut. teisės: Input.lt
    Input.lt
    (22)
    (1)
    (21)

    Komentarai (2)