Žmogus-2025: mechaninė širdis, GMO embrionai ir pomirtinis Facebookas  (8)

Jei tikėsime tinlaraštininku, futuristu ir transhumanistu Zoltanu Istvanu, kitas dešimtmetis turėtų būti įdomus: žmonės gerinsis intelektą genų inžinerija, kompiuteriai galės gyventi vietoje mūsų po mirties, o turtuoliai taps truputį robotais. International Business Times publikuoja penkias Istvano prognozes, kaip technologijos pakeis gyvenimą per kitus 10 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis vaikas su genetiškai modifikuotu intelektu

Žmonių embrionų keitimo technologijos ne tik bus taikomos, bet ir pelnys svarbiausio XXI amžiaus išradimo šlovę, įsitikinęs transhumanistas. Jomis žmonija ne tik pradės „išjungti“ genus, susijusius su įvairiais susirgimais, bet ir, tikėtina, sugebės pagerinti savo protinius gabumus – ir netgi sukurti naują einšteinų kartą.

Paralyžiuoti bėgimo čempionai

Pernai paralyžiuotas žmogus, dėvėdamas egzoskeletą, atliko pirmąjį spyrį į kamuolį Pasaulio futbolo čempionate. Dabar egzoskeletų kūrimas tebėra pačioje pradinėje stadijoje, konstrukcijos dar sunkios ir nerangios, tačiau šiai sričiai daug kas – visų pirma kariškiai – skiria nemenkus išteklius. Todėl po 10 metų paralyžiuoti žmonės galės ne tik vaikščioti, bet ir bėgioti greičiau už sveikus, mano Istvanas.

Facebook įrašai po mirties

Po 10 metų Facebookas iš socialinio tinklo pavirs virtualios tikrovės sistema, kurioje žmogaus sukurtas atvaizdas galės gyventi netgi šeimininko mirties – tuo jau užsiima tokios kompanijos, kaip ETER9 ir Lifenaut. Nauji algoritmai ne tik socialiniuose tinkluose skelbs įrašus šeimininko vardu, bet ir išsaugos virtualiame pasaulyje jo asmenybės atspaudą, kad artimiesiems būtų lengviau susitaikyti su netektimi.

Pusė žmonių įsisiūs lustus

Kaip plastiko kortelės iš mūsų buitie išstumia pinigine, taip ir poodiniai mikrolustai išbrauks pačias korteles. Lustuose bus ne tik informacija apie žmogų, bet ir leis jam nuolat stebėti sveikatos būklę – pulsą, cukraus lygį kraujyje ir t.t.

Mechaniniai organai turtingiesiems

Sergančių organų pakeitimo dirbtiniais idėja nėra nauja, tačiau pastaruoju metu medicina šioje srityje gerokai pasistūmėjo: po nesėkmių su pirmaisiais dviem pacientais, trečioji dirbtinė prancūzų kompanijos Carmat pagaminta širdis tebeveikia žmogaus kūne.

Ira Solomonova
World Press rubrikos redaktorė

Širdies ligos – dažniausia mirties priežastis pasaulyje (>30%), todėl šio organo pakeitimo technologijos neabejotinai vystysis. Istvano nuomone, pirmiausia tokią galimybę gaus turtingi žmonės, o vėliau, svajoja futuristas, į dirbtinės širdies komplektą bus įtraukta funkcija paspartinti ar palėtinti širdies plakimą – nelygu norimas rezultatas – išmaniuoju telefonu.

Ира Соломонова
slon.ru

 

(13)
(6)
(7)

Komentarai (8)