Viltis ieškantiems pagalbos – nauja BPC sistema nelaimėlių buvimo vietą nustatys metro tikslumu  (1)

Lietuva yra viena iš penkių Europos valstybių, kurioje bus bandoma pilotinė sistema, leisianti itin tiksliai nustatyti į pagalbos centrą skambinančio žmogaus buvimo vietą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak BPC vadovo Audriaus Čiuplio, remiantis penkiose Europos Sąjungos (ES) šalyse, tarp jų Lietuvoje, atliktais bandymais, po kelerių metų sistema bus įdiegta visoje ES.

Lietuvoje apie tikslios skambinančiojo buvimo vietos nustatymo poreikį imta kalbėti dar 2013 m. pabaigoje, kuomet į BPC paskambinusi ir pagalbos paprašiusi 17-metė vėliau buvo rasta negyva – pareigūnai negalėjo padėti, nes sistemos neleido nustatyti merginos buvimo vietos.

Anot A.Čiuplio, sistemos, kuri leistų metrų tikslumu nustatyti skambinančiojo vietą, vis dar nėra ir beveik visoje Europoje – to neleidžia techninės galimybės.

„Dabar skambinančiojo vietą mobilaus ryšio operatorius nustato pagal tai, kur yra bokštas. Nustatoma ne tiksli vieta, o apytikslė zona. Viskas priklauso nuo signalo stiprumo ir vietovės – ar tai miestas, ar užmiestis. Net ir mieste, jei spindulys siekia kelis šimtus metrų, yra gana didelė paklaida“, – aiškino BPC vadovas.

Kelių šimtų metrų paklaida, pasak A.Čiuplio, yra dar labai geras rezultatas – dažniausiai buvimo vietą įranga leidžia nustatyti tik kilometrų tikslumu, tad skubios pagalbos prireikusiam asmeniui remiantis vien dabartiniais vietos nustatymo metodais gauti nepavyktų.

Tikimasi, kad tikslią skambinančiojo vietą nustatančios technologijos Europos mastu atsiras per kelerius metus.

„Dalyvaujame pilotiniame ES projekte, kurį vysto britai su HTC bendrove. Projekto esmė – jei žmogus surinks pagalbos numerį, automatiškai bus siunčiamos jo koordinatės. Koduota informacija SMS žinute keliaus mobilaus ryšio tinku, ją operatorius atpažins ir galės buvimo vietą pamatyti kelių metrų tikslumu“, – pasakojo BPC vadovas.

Šįmet penkiose šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, bus bandoma pilotinė sistemos versija, o vėliau žiūrima, kaip ją galima įdiegti ES mastu.

A.Čiuplys sako, kad projekte, be HTC, taip pat dalyvauja ir keli kiti didieji išmaniųjų telefonų ir operacinių sistemų gamintojai, kurie palaiko iniciatyvą ateityje telefonuose įdiegti standartinę funkciją.

Jei žmogus dabar nori, kad skambučio į BPC metu būtų nustatyta jo tiksli buvimo vieta, jis turi skambinti per BPC programėlę ir operatoriui pasakyti, kad skambinama per aplikaciją.

„Mūsų informacinėje sistemoje jau įdiegtas sprendimas  ir dėl automatinės pagalbos iškvietimo priėmimo iš auomobilių, tačiau kol kas gamintojai nėra įpareigoti.

Nuo 2018-ųjų kovo pirmosios tokios sistemos bus montuojamos  į naujus automobilius. Tada galėsime matyti automobilio buvimo vietą ir daugiau duomenų apie automobilį eismo įvykio metu“, – sakė A.Čiuplys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Paulius Grinkevičius
(10)
(0)
(10)

Komentarai (1)