Europa skęsta narkotikų liūne: ekstazio tabletės vietoj saldainių (Infografikai, paplitimo žemėlapis)  (4)

Antradienį ES narkotikų stebėsenos agentūra (EMCDDA) Lisabonoje paskelbė ataskaitą. Joje kalbama apie tai, kokie narkotikai paplitę Europos sąjungos šalyse didžiausiu mastu. Ataskaitoje kalbama ir apie Lietuvos bėdas: didelį mirtingumą nuo perdozavimo, pogrindines metamfetamino sintetinimo laboratorijas ir palyginti didelę dalį asmenų, ŽIV užsikrėtusių per intraveninius narkotikus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas didžiausiių netikėtumų ES narkotikų stebėsenos žemėlapyje – kad sugrįžta kiek primirštas MDMA, liaudiškai vadinamas ekstazis arba „extazy“ (XTC). Šiam stimuliuojamajam narkotikui po pertraukos Europos jaunimas ir vėl pradėjo teikti pirmenybę. MDMA stimulianto „sugrįžimas“ – tai tik vienas iš kelių naujų šiuolaikinės narkotikų rinkos keliamų iššūkių pavyzdžių.

Pastarąjį kartą ekstazio paplitimas buvo labai padidėjęs 2001–2005 m. Po to šio kvaišalo vartojimas ES buvo smarkiai sumažėjęs. Iš dalies dėl to buvo kalti ir paplitę falsifikatai.

EMCDDA direktorius Alexis Goosdeelas sakė, kad itin didelį nerimą kelia faktas, kad ekstazio (MDMA) vis lengviau įsigyti internetinėse svetainėse, jis vis labiau įsilieja į įprastą socialinę aplinką.

Ataskaitoje sakoma, jog „esama ženklų, kad MDMA populiarėja tiek tarp senų stimuliantų vartotojų, tiek tarp naujos kartos jaunųjų vartotojų.

Ekstazio vartojimo statistika ES

Nustatyta, kad maždaug 2,1 mln. jaunų (15–34 metų) suaugusiųjų (1,7 proc. šios amžiaus grupės) vartojo MDMA per pastaruosius dvylika mėnesių.

Jaunų žmonių, kurie per pastaruosius 12 mėnesių vartojo MDMA, populiacijoje vyrų ir moterų santykis yra 2,4:1.

Ekstazis aptiktas ir nutekamuosiuose vandenyse

Jau keletą metų Europoje naudojamas naujas būdas narkotikams aptikti buityje – itin jautriomis sistemomis tiriami nutekamieji vandenys. 2015 m. keliuose miestuose atlikus komunalinių nuotekų tyrimą (jo rezultatais buvo papildyti apklausų duomenys), nustatyta, kad 2015 m. MDMA likučių kiekis komunalinėse nuotekose buvo didesnis nei 2011 m., ir kai kuriuose miestuose šis rodiklis padidėjo itin smarkiai (žiūr. schemą).

Kas lemia ekstazio sugrįžimą?

Akivaizdu, kad ekstazis (MDMA) nebėra nišinis ar su tam tikra subkultūra siejamas narkotikas, vartojamas tik šokių klubuose. Dabar jis plinta ir platesniame jaunų žmonių rate įprastame naktiniame gyvenime, pvz., baruose ir vakarėliuose.

Ekstazio tabletės pardavinėjamos kaip saldainiai – vilioja pakuotėmis ir ryškiomis spalvomis.

Tiekimo naujovės, nauji gamybos metodai ir šio narkotiko tiekimas internetu – visa tai skatina rinkos, kurioje dabar gausu įvairių produktų, pagyvėjimą. Vartotojams tiekėjai siūlo šio narkotiko didelių dozių miltelių, kristalų ir tablečių, kurios ženklinamos įvairiais logotipais ir kurios gali būti įvairių spalvų ir formų, pavidalu. Be to, šis narkotikas gaminamas pagal užsakymą, vykdoma itin sudėtinga tikslinė jo rinkodara.

Narkotiko gamintojai gamintojai dumia vartotojams akis, kurdami legendas apie „gerą narkotiką“ – siekia pakeisti jaunų nuomonę apie MDMA po kelių falsifikacijos skandalų.

Prekyba slaptose interneto prekyvietėse primena eBay

Nors tradiciškai neteisėtais narkotikais prekiaujama iš rankų į rankas, per pastarąjį dešimtmetį atsirado naujų interneto technologijų, kurios padėjo kurtis internetinėms prekyvietėms.

Narkotikų prekyvietės gali veikti regimajame žiniatinklyje – paprastai jose prekiaujama nekontroliuojamomis cheminėmis medžiagomis pirmtakais, naujomis psichoaktyviosiomis medžiagomis arba falsifikuotais ir suklastotais vaistais. Jos taip pat gali veikti slaptajame žiniatinklyje; prie jų prisijungiama per tokias slaptąsias rinkas arba kriptorinkas, kaip AlphaBay arba nebeveikianti Silk Road.

Slaptoji prekyvietė – tai internetinė pardavimo platforma arba prekyvietė, kurioje įdiegtos privatumą apsaugančios technologijos ir sutelkti prekiautojai, parduodantys daugiausia neteisėtas prekes ir paslaugas. Daugeliu savo savybių šios prekyvietės primena tokias prekyvietes kaip eBay ir Amazon – pirkėjai gali ieškoti produktų ir pardavėjų ir juos palyginti.

Siekiant nuslėpti tiek sandorius, tiek fizinę serverių buvimo vietą, taikomos įvairios strateginės priemonės, pvz., naudojamasi anonimizavimo paslaugomis, kaip antai daugiasluoksniu maršrutų parinktuvu (angl. the Onion Router, Tor), kuris paslepia kompiuterio IP adresą, mokėjimai atliekami naudojant decentralizuotas ir palyginti sunkiai atsekamas kriptovaliutas, kaip antai bitkoinus ir laitkoinus (angl. litecoin), be to, rinkos dalyviai bendrauja užšifruota kalba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Žilvinas Pekarskas
(8)
(6)
(2)

Komentarai (4)