Fantastiško Gineso rekordo savininkė: profesorius užduotį rašė 4 minutes, kompiuteris ją sprendė kiek daugiau nei minutę, o jokių mokslų nebaigusi indė atsakymą pateikė per 50 sekundžių  (2)

Shakuntala Devi gimė 1929 metais Bengalūrė (Indija). Jos tėvas, dirbęs cirko darbuotoju, neturėjo pinigų mokėti mėnesinį mokyklos mokestį, todėl ji buvo priversta mesti mokyklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau jos tėvas pastebėjo Shakuntalos matematinius gebėjimus dar ankstyvoje jos vaikystėje. Būdama 3 metų ji išmoko žaisti kortomis su savo tėčiu ir laimėdavo kiekvieną partiją.

Paaiškėjo, kad ji įsimindavo visų kortų numerius bei jų seką, o vėliau to paties žaidimo metu sugebėdavo nuspėti kortų seką ir strategiškai išlaukdavo savo eilės pakelti kortą, kad ji būtų reikiama ir padėtų jai laimėti.

Kadangi ji negalėjo lankyti mokyklos, tėtis išmokė ją tokių matematinių veiksmų, kaip daugyba, dalyba, kėlimas kvadratu. Vėliau jis netgi ją pasiimdavo į cirką, kur ji žiūrovams demonstruodavo savo įspūdingą atmintį bei greito skaičiavimo galimybes.

Netrukus apie ją pasklido kalbos ir ji savo pasirodymus ėmė rengti gatvėse visame mieste. Sulaukusi 6 metų, ji surengė didelį pasirodymą Mysore universitete, po kurio prasidėjo įspūdinga jos karjera.

Įkopusi į trečią dešimtį moteris ėmė keliauti po Europą bei Amerikos žemynus ir demonstravo savo sugebėjimus. 1977 metais Dalaso Pietiniame Medotiniame Universitete ji mintinai ištraukė 23 laipsnio šaknį iš 201 skaitmenį turinčio skaičiaus.

Profesorius šią užduotį ant lentos užrašė per 4 minutes, „Univac“ kompiuteris užduotį išsprendė per kiek daugiau nei minutę, o Shakuntala užtruko vos 50 sekundžių.

1980 metų birželio 18 dieną Shakuntala Devi pademonstravo savo galimybes sudaugindama du 13 skaitmenų skaičius: 7686369774870 × 2465099745779. Šiuos skaičius atsitiktinai parinko Karališkojo Londono koledžo kompiuteris. Atsakymas buvo 18947668177995426462773730 ir Shakuntala jį pateikė vos per 28 sekundes!

Šis įvykis įrašytas į Gineso rekordų knygą. Shakuntala sugebėdavo atlikti sudėtingiausius matematinius veiksmus nenaudodama skaičiuotuvo ir jų netgi neužrašydama ant lentos.

Jos neįtikėtiną talentą ėmė tyrinėti Kalifornijos universiteto psichologijos profesorius Arhuras Jensenas. Jis parašė darbą, kuriame nurodė, kad Shakuntala viską apskaičiuoja daug greičiau, negu jis tai sugeba padaryti savo užrašų knygutėje.

Shakuntala Devi mirė 2013 metų balandžio mėnesį nuo širdies ir inkstų komplikacijų, sulaukusi 83 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(46)
(1)
(45)

Komentarai (2)