Medikai perspėja dėl kontaktinių lęšių – dvi klaidos, kurios gali apakinti  (1)

Kontaktiniai lęšiai vis populiarėja, vien JAV juos nešioja apie 41 mln. žmonių. Lengva pamiršti, kad nors nedidelis, bet pavojus sveikatai egzistuoja, ypač jei nepaisoma medikų nustatytų lęšių nešiojimo taisyklių. Dvi jų – ypač svarbios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras išanalizavo 1 075 ragenos infekcijų dėl kontaktinių lęšių atvejus.

Kaip rašo npr.org, tai nebuvo sunkiausi ligų atvejai ir jie neatspindi visų kontaktinių lęšių infekcijų, ir vis tik 20 proc. pacientų suprastėjo regėjimas, atsirado ragenos randų ar net reikėjo persodinti rageną.

Tyrimas aprašytas leidinyje „Morbidity and Mortality Weekly Report“. Pasirodo, keratito (ragenos uždegimo) priežastys – tokios pat, kaip ir sunkesnių atvejų, teigė oftalmologas Thomasas Steinemannas.

Dėl keratito rega gali susilpnėti, arba, dar blogiau, ir išnykti. Per metus dėl ragenos infekcijų į medikus kreipiasi apie 1 mln. amerikiečių, o vienas didžiausių rizikos veiksnių yra kontaktiniai lęšiai.

Pirmoji didelė klaida – miegoti su kontaktiniais lęšiais (dėl miegojimo kilo 7 proc. tyrime minimų ragenos ligų). Ankstesni tyrimai rodo, kad miegojimas neišsiėmus kontaktinių lęšių daugiau ne šešis kartus didina infekcijų riziką.

„Patariu pacientams nemiegoti su kontaktiniais lęšiais, nepaisant to, ar jie skirti nešioti dieną ar ilgiau (t. y. ir naktį)“, – sakė T. Steinemannas.

Rizikingą ir nešioti kontaktinius lęšius ilgiau, nei nurodoma instrukcijoje (tai buvo 8 proc. tyrime minimų infekcijų priežastis). Gana dažnos klaidos – merkti kontaktinius lęšius į vandenį iš čiaupo, o ne į specialų skystį, merkti lęšius į vakarykštį skystį, o ne į šviežiai įpiltą.

„Nemažai žmonių skuba, pažiūri į kontaktinių lęšių dėkliuką ir pagalvoja: „O, galima panaudoti tą patį skystį.“ Bet naudoti vakarykštį skystį – niekam tikęs sumanymas“, – pabrėžė oftalmologas.

Juk tas skystis jau naudotas, jame gali būti bakterijų. Jis primena – išpilkite seną skystį, išskalaukite dėkliuką ir palikite atsuktą iki kito naudojimo.

Anksčiau atliktas tyrimas parodė, kad 2 proc. kontaktinius lęšius nešiojančių žmonių laikosi kontaktinių lęšių nešiojimo taisyklių. Kiti maudosi su kontaktiniais lęšiais po dušu, plaukioja ar laiku nepakeičia senų kontaktinių lęšių naujais.

Galiausiai pabrėžtina, kad kontaktinius lęšius reikia pirkti patikimose vietose. Deja, 1,5 proc. tyrime minimų atvejų žmonės įsigydavo kontaktinius lęšius nepatikimose vietose, pvz., blusų turguje.

„Tinkamai nešiojami kontaktiniai lęšiai – saugus, ir sėkmingas būdas pakoreguoti regėjimą. Tačiau yra ir tam tikra atsakomybė“, – pabrėžė T. Steinemannas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai (1)