Keista tendencija: JAV svaiginantis kanapių populiarėjimas, tačiau neužfiksuota piktnaudžiavimo arba priklausomybės atvejų  (9)

Suaugusių amerikiečių, kurie vartoja kanapes, nuo 2002 iki 2014 metų padaugėjo 10-čia milijonų, rodo ketvirtadienį paskelbtos tyrimo išvados, kuriose raginama labiau šviesti žmones apie galimus pavojus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanapių vartotojų skaičiaus padidėjimas Jungtinėse Valstijose sutapo su bendru šio populiaraus rekreacinio narkotiko stiprumo padidėjimu, nors taip pat auga įsitikinimu, kad marihuana nėra žalinga, rašoma žurnale „The Lancet Psychiatry“.

JAV dirbančių mokslininkų komanda straipsnyje rašė, jog tyrimo išvados „rodytų potencialią švietimo ir prevencijos žinios naudą“, net jei daug Amerikos valstijų švelnina politiką dėl kanapių.

Tyrimo išvados yra grindžiamos 2002–2014 metai surinktais duomenimis apie daugiau kaip 500 tūkst. suaugusių amerikiečių. Nustatyta, kad marihuaną vartojančių gyventojų skaičius padidėjo nuo 10,4 proc. populiacijos 2002 metais iki 13,3 proc. 2014 metais.

Absoliutus vartotojų skaičius per šį laikotarpį padidėjo nuo 21,9 mln. iki 31,9 milijono. Kasdien ar beveik kasdien vartojančių amerikiečių 2002 metais buvo 3,9 mln., o 2014 metais – maždaug 8,4 milijono.

Žmonių, nuogąstaujančių, kad „žolės“ rūkymas kartą ar du per savaitę yra labai rizikingas ar žalingas dalykas, skaičius per tą patį laikotarpį sumažėjo nuo 50,4 proc. iki 33,3 procento.

Tyrimo metu nebuvo pastebėta vadinamųjų marihuanos vartojimo sutrikimų – pavyzdžiui, piktnaudžiavimo arba priklausomybės atvejų padaugėjimo.

Kanapių vartojimas tarp vaikų ir paauglių nebuvo tiriamas. Dekriminalizavimo kritikai tvirtino, kad dėl tokios politikos daugiau žmonių vartos šį narkotiką, ir tai iš dalies paskatino atlikti tyrimą.

„Šie kanapių vartojimo paplitimo pokyčiai įvyko, kai daug JAV valstijų įteisino kanapes vartoti kaip vaistus, bet dar prieš keturioms valstijoms ... legalizuojant kanapių vartojimą rekreaciniais tikslais“, – komentare, kurį taip pat išspausdino minėtas žurnalas, rašė priklausomybių ekspertai Michaelas Lynskey ir Wayne'as Hallas.

„Galbūt per anksti daryti išvadas apie šių teisinių pasikeitimų poveikį kanapių vartojimo mastui ir su kanapėmis susijusiai žalai. Visgi tikėtina, kad šie politikos pasikeitimai lems platesnį ir dažnesnį kanapių vartojimą“, – nurodė jie.

Ši tendencija nėra pasaulinė – kanapių vartojimas Didžiojoje Britanijoje per pastaruosius 10 metų sumažėjo, atskirame straipsnio komentare rašo Robinas Murray iš Londono universiteto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(46)
(1)
(45)

Komentarai (9)