Sportinis pyktis padeda? Naujas tyrimas rodo, kad sportuoti supykus gali būti pavojinga  (2)

Naujas tyrimas rodo, kad fizinio krūvio ir emocijų antplūdžio kombinacija gali sukelti pernelyg didelį stresą žmogaus širdžiai. Išsiaiškinta, kad sportuojant supykus ar esant blogos emocinės būsenos širdies smūgio rizika padidėja net tris kartus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai taip pat žvelgė į stresą bei fizinį krūvį kaip atskirus faktorius ir kaip kiekvienas jų veikia širdį. Paaiškėjo, kad kiekvienas iš šių faktorių padidina širdies smūgio riziką dviem kartais.

Tiesa, tai nepaneigia to, kad reguliarus mankštinimasis turi ilgalaikės naudos sveikatai, įskaitant ir širdies ligų prevenciją. Tačiau mokslininkai pataria supykus ar užplūdus emocijoms nedidinti fizinio krūvio treniruotės ar mankštos metu.

Tyrimo metu buvo nagrinėjami 12 500 pacientų iš 52 pasaulio šalių, kurie patyrė vieną širdies smūgį, duomenys. Pacientams buvo užduodami klausimai, ką jie veikė vieną valandą prieš patiriant širdies smūgį. Jų taip pat buvo klausiama, ar jie prieš tai sportavo ir ar buvo pikti ar apimti kitų emocijų.

Papildomai pacientų buvo klausiama, ar jie reguliariai sportuoja bei patiria stresą. Tyrimo išvadose rašoma, kad fizinis krūvis ir tam tikros emocijos veikia organizmą taip, jog padidina riziką patirti širdies smūgį.

Abu šie faktoriai gali padidinti kraujo spaudimą ir širdies dūžių skaičių, dėl to padidėja kraujo tekėjimo greitis pro kraujagysles ir sumažėja širdies aprūpinimas krauju. Jeigu žmogaus kraujagyslės dėl cholesterolio yra užkalkėjusios, rizika patirtį širdies smūgį tampa išties nemaža. Tiesa, šio tyrimo negalima pavadinti visapusišku, mat nebuvo išsiaiškinta, kokio dydžio fizinį krūvį patyrė pacientai ir kaip jų emocinė būsena keitėsi prieš sportuojant.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai (2)